Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ στην Κροατία, στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα για τους "16" του Europa Conference League. Πρόκειται για την ομάδα που το περασμένο καλοκαίρι απέκλεισε η ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League με πρωταγωνιστές -κατά κάποιο τρόπο-  τους "Bad Blue Boys".

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ που είναι το εμπόδιο του ΠΑΟΚ στο Conference League παραμένει η δημοφιλέστερη στην Κροατία και σήμερα το μεγάλο της αστέρι είναι ο Μπρούνο Πέτκοβιτς. O 29χρονος επιθετικός της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει 18 συμμετοχές και εννέα γκολ στο πρωτάθλημα Κροατίας και πέντε συμμετοχές και πέντε γκολ στο Conference League.

Στήριγμά του είναι ένας παίκτης που ξέρει τον ΠΑΟΚ, καθώς πέρασε από τη Θεσσαλονίκη, από τον Γενάρη του 2019 έως το καλοκαίρι του 2020. Ο λόγος για τον βασικό και αναντικατάστατο Γιόζιπ Μίσιτς με 36 συμμετοχές φέτος σε όλες τις διοργανώσεις. Συγκριτικά πάντως με την ομάδα που αντιμετώπισε το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ, μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Στον πάγκο της πλέον δεν βρίσκεται ο γνώριμός μας από τη θητεία του ως ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό Ιγκόρ Μπίσκαν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuteadwj5mwx)

Ο Κροάτης απολύθηκε μετά τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ -εργάζεται στη Σαουδική Αραβία για την Αλ Σαμπάμπ- και τη θέση του πήρε ο Σεργκέι Γιακίροβιτς, λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, που συνήθως παρατάσσει την ομάδα με το αγαπημένο του 4-2-3-1. Στα αρνητικά της τωρινής Ντιναμό ότι αποχώρησαν τα αστέρια Λιβάκοβιτς, Σούταλο και φυσικά ο Λιούμπισιτς, που συνεχίζει στην ΑΕΚ.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πριν τον ΠΑΟΚ, στην Κροατία

Σήμερα, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της Κροατίας. Έχει 48 βαθμούς, με τη δεύτερη Χάιντουκ να έχει 52 και η πρώτη Ριέκα 53, όμως η αντίπαλος του ΠΑΟΚ έχει ένα ματς λιγότερο. Προέρχεται από την εκτός έδρας ισοπαλία με την τέταρτη στη βαθμολογία Όσιγεκ, ύστερα μάλιστα από πολύ κακή εμφάνιση σύμφωνα με τις αναφορές στον Τύπο της Κροατίας.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας

Η Ντιναμό, με 24 πρωταθλήματα, 16 Κύπελλα Κροατίας, οκτώ Σούπερ Καπ Κροατίας και ένα Κύπελλο Εκθέσεων, θεωρείται ο πιο επιτυχημένος σύλλογος της χώρας. Έχει μόνιμη παρουσία στην Α΄ κατηγορία, καθώς ήταν μέλος της Γιουγκοσλαβικής Λίγκας από το 1946 έως το 1991, και στη συνέχεια της HNL, δηλαδή της κροατικής ποδοσφαιρικής λίγκας από την ίδρυσή της το 1993.

Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας του στρατάρχη Τίτο χαρακτήρισε τις κροατικές λέσχες όπως η Γκραντάνσκι φασιστικές και εθνικιστικές, επειδή είχαν λειτουργήσει υπό το πρώην Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας, το οποίο ήταν μέλος του Άξονα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η κυβέρνηση προχώρησε στη διάλυση των συγκεκριμένων ομάδων.

Boban udara policajca(((milicajca))) (13 05 1990)

Το 1945 η ομάδα με το όνομα Ντιναμό -προκειμένου να θυμίζει τις συνονόματες ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης-, παρακάμπτοντας τη δυσαρέσκεια του κυβερνώντος κόμματος, ιδρύθηκε λειτουργώντας ανεπίσημα ως διάδοχος της Γκραντάνσκι, με προπονητή μάλιστα τον Μάρτον Μπούκοβι -μετέπειτα τεχνικό του Ολυμπιακού-, ο οποίος είχε αυτή τη θέση από το 1935. Η ομάδα του Ζάγκρεμπ πήρε μέρος στο γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα, από το οποίο αποχώρησε το 1991, στο πλαίσιο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Το γήπεδό της είναι το Μάξιμιρ, το οποίο μπορεί να θεωρείται αρκετά παλιό -έχει υποστεί βέβαια αρκετές ανακαινίσεις από το 1912, όταν άνοιξε τις πύλες του ωστόσο είναι το γήπεδο που λατρεύουν πολλοί Κροάτες. Έξω από αυτό υπάρχει μνημείο και μια πλακέτα που αναφέρει: "Για τους οπαδούς του συλλόγου, οι οποίοι ξεκίνησαν τον πόλεμο με τη Σερβία, σε αυτό το μέρος, στις 13 Μαΐου του 1990". Η αναφορά έχει να κάνει με τον περιβόητο αγώνα μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου που δεν έγινε ποτέ λόγω επεισοδίων.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ και "Bad Blue Boys"

Σήμερα, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό είναι οι "Bad Blue Boys", αυτοί που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι μετά την καλοκαιρινή επέλασή τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, οπότε και δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσούρης. Τους γνωρίζουν και οι Ιταλοί από την επιδρομή τους στους δρόμους του Μιλάνου τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου χαιρετούσαν φασιστικά πριν από τον αγώνα με τη Μίλαν για το Champions League, με την ιταλική Αστυνομία να συλλαμβάνει 23 από αυτούς με μαχαίρια και ρόπαλα.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ του Βέλιμιρ Ζάετς

Από τη "γέννησή" τους το 1986, οι "Bad Blue Boys", που πήραν το όνομά τους από την ταινία "Bad Boys" με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν, θεωρήθηκαν σκληροί εθνικιστές και παραμένουν. Προφανώς αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την επόμενη ημέρα τον Βέλιμιρ Ζάετς, αν και εφόσον ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού ηγηθεί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Πριν από λίγες ημέρες, η παράταξή του, "Άνοιξη της Ντιναμό", κατάφερε να εκλέξει 25 μέλη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συγκεντρώνοντας το 88,9% των ψήφων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cunes4kmagkh)

Την ίδια ώρα τέθηκε εκτός κούρσας ο ένας εκ των τριών υποψηφίων για την προεδρία της Ντιναμό, ο Ότο Μπάριτς τζούνιορ. Πρόκειται για τον γιο του Αυστροκροάτη πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή Ότο Μπάριτς. Οι τελικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο είναι προγραμματισμένες στις 11 Μαρτίου και ο μεγάλος αντίπαλος του Ζάετς είναι ο 87χρονος Μίρκο Μπάρισιτς, ο οποίος βρίσκεται στον προεδρικό θώκο του κροατικού συλλόγου από το 2020.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"