Ιδιος προορισμός για δεύτερη φορά για τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Η πρώτη ήταν στις 10 Ιουλίου 2018, με την ανακοίνωση τότε να αναφέρει: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Ιωάννη Παπαπέτρου για τα τρία επόμενα χρόνια». Τότε η αφετηρία ήταν ο Πειραιάς, καθώς ο Πατρινός φόργουορντ είχε βγάλει την ερυθρόλευκη φανέλα για να φορέσει την πράσινη με το τριφύλλι, αυτή που από το 1985 έως το 1994 τίμησε ένας άλλος Παπαπέτρου, ο Αργύρης, δηλαδή ο πατέρας του. Ο προορισμός είναι και πάλι το ΟΑΚΑ για τον «Πάπι», όμως αυτή τη φορά η αφετηρία είναι το Βελιγράδι.

Ως εκ τούτου λιγότερος και ο θόρυβος, αφού είναι απόλυτα κατανοητό τι σημαίνει για τους περισσότερους ένας παίκτης από τον έναν «αιώνιο» να μετακομίζει στον άλλον.

Ιούλιος ο μήνας του

Ο Ιούλιος στο ημερολόγιο του Ιωάννη έχει τα τελευταία χρόνια πολύ Παναθηναϊκό. Ήταν στις 3 Ιουλίου 2020 όταν παρουσιάστηκε ως νέος αρχηγός της ομάδας. Στις 11 Ιουλίου 2021 ανανέωσε για δύο χρόνια, διάστημα που τελικά έμελλε να είναι ένας χρόνος. Στις 15 Ιουλίου 2022 ο Παναθηναϊκός τού έλεγε «θα είσαι για πάντα ένας από εμάς. Εις το επανιδείν» και αυτός έπαιρνε τον δρόμο προς τον Βελιγράδι και την Παρτιζάν μετά την επαφή που είχε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Προχθες, 11 Ιουλίου 2023, ήρθε η στιγμή αυτό το «εις το επανιδείν» να γίνει πράξη και ο 29χρονος μπασκετμπολίστας και ο Παναθηναϊκός να «ξαναϊδωθούν» και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να τον καλωσορίζει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μάλλον δεν εκπλήσσει. Είχε προαναγγελθεί πριν από έναν χρόνο. Από τη μία οι ευχές του Παναθηναϊκού, από την άλλη ατάκες του ίδιου όπως «στον Παναθηναϊκό μού έχουν φερθεί εξαιρετικά» έμοιαζαν με προάγγελο των εξελίξεων. Αυτό που ήταν άγνωστο ήταν ο ακριβής χρόνος της επιστροφής.

Το ίδιο έλεγαν κάποιοι όταν ο Παπαπέτρου μετά το πέρασμά από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το κολεγιακό πρωτάθλημα με τη φανέλα των Τέξας Λονγκχορνς απαντούσε αρνητικά στον Παναθηναϊκό και ντυνόταν στα ερυθρόλευκα. Και τότε κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι κάποια στιγμή θα μετακομίσει στο ΟΑΚΑ, ενθυμούμενοι και το παρελθόν του πατέρα του. Δικαιώθηκαν εις διπλούν.

Ένα παιδί που λειτουργεί -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- με το ένστικτο γύρισε εκεί όπου βρήκε χρόνο συμμετοχής, έγινε πρωταγωνιστής και αποθεώθηκε από τον κόσμο και αυτό όχι μόνο λόγω της ομάδας από την οποία προερχόταν.

Έπαιζε μόνος του

Ξεσήκωσε όλο το ΟΑΚΑ και μάλιστα σε ήττα στις 14 Νοεμβρίου 2019. Η Άλμπα Βερολίνου είχε νικήσει με 105-106, με τον απολογισμό του Παπαπέτρου να είναι 39 πόντοι με 9/10 δίποντα, 6/12 τρίποντα και 3/4 βολές σε 48.53'. Προσθέστε και 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Κάθε σχόλιο περιττό.

Με τον Ολυμπιακό είχε κατακτήσει πρωταθλήματα το 2015 και το 2016, ενώ στη Euroleague είχε φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης το 2015 και το 2017, δίχως να κατακτήσει το τρόπαιο. Στις 9 Μαΐου 2021 ως αρχηγός πλέον των «πράσινων» πήρε το τρόπαιο για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στη νίκη με 91-87 επί του Προμηθέα στον τελικό, με MVP τον ίδιο με 25 πόντους (6/8 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 4/5 βολές), 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 λάθος σε 34.05'. Περίπου έναν μήνα αργότερα, στις 11 Ιουνίου, ο Παναθηναϊκός πήρε το 40ό πρωτάθλημα στην ιστορία του με τη νίκη επί του Λαυρίου με 66-82 στο ΚΓΔ Λαυρεωτικής. Ο αρχηγός Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν ο MVP της χρονιάς και μέλος της καλύτερης πεντάδας.

Αυτός ήταν ο τελευταίος του τίτλος με το «τριφύλλι». Είχαν προηγηθεί τα πρωταθλήματα του 2019 και του 2020 και το Κύπελλο του 2019, καθώς και το Σούπερ Καπ του 2021.

Υπάρχουν και αυτά που θέλει να ξεχάσει ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Προφανώς η πρώτη φορά που πήγε στο ΣΕΦ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού. Ήταν τον Ιανουάριο του 2019 για την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου της Euroleague. Πέρα από το γεγονός ότι τον έβριζε ένα γήπεδο, ο Ολυμπιακός «κατάπιε» τον Παναθηναϊκό με 79-65 και οι αντίπαλοί του «κατάπιαν» τον ίδιο που «εξαφανίστηκε» με μόλις 2 πόντους.

Επίσης, η βραδιά της 19ης Νοεμβρίου 2020 στη Fernando Buesa Arena. Όγδοη ήττα στη 10η αγωνιστική της Eurοleague με 93-72 από την Μπασκόνια. «Προφανώς παίζουμε χάλια. Δεν μπορώ να κάτσω να δείξω με το δάχτυλο ανθρώπους και συμπαίκτες μου, προφανώς όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης», είχε πει ο αρχηγός.

Θόρυβο είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις που είχε κάνει ύστερα από μια ήττα από τη Λάρισα με 74-62 στα playoffs της Basket League. «Έχω παίξει στις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, αλλά ποτέ δεν έχω παίξει ξανά σε ένα γήπεδο στο οποίο ξεκολλάει μια πινακίδα γιατί από πίσω κρατιέται με σάκους με άμμο και αναγκάστηκα να κάνω ράμματα. Το γήπεδο έχει 50 βαθμούς ζέστη, ο κόσμος δεν μπορεί να ανασάνει και μιλάμε για ελληνικό μπάσκετ. Ντρέπομαι που είμαι μέρος αυτού του πράγματος». Ο αγώνας είχε γίνει χωρίς κλιματισμό, ενώ ο Παπαπέτρου είχε τραυματιστεί στο αριστερό πόδι από διαφημιστική πινακίδα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Κώστα Μπελιά