Στη ζωή του πέρασε πολλά. Ποτέ δεν μάσησε όμως. Έκανε ακόμα και τα ελαττώματά του προτερήματα. Αυτός είναι ο Ματιέ Βαλμπουενά που αγάπησε και αγαπήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Η σχέση που έχει πλέον με τους «ερυθρόλευκους» δεν έχει λέξεις στον αόριστο. Μόνο στον ενεστώτα και στον μέλλοντα. Δεν θα κοπεί ποτέ. Αυτό έχει δηλώσει στους ανθρώπους της ομάδας, αυτό του έχουν πει και οι ίδιοι. Σε μια συνέντευξη με ερωτήσεις που δέχθηκε στο προσωπικό του προφίλ στο Instagram ήταν αποκαλυπτικός. 

Έδωσε απάντηση

Κάποιος φίλαθλος τον είχε ρωτήσει: «Εάν είχες την επιλογή να ξεκινήσεις και να κλείσεις την καριέρα σου στον Ολυμπιακό, θα το έκανες; Αν ναι, τι θα σε κρατούσε μέχρι το τέλος της καριέρας σου;». 

Για να πάρει την απάντηση: «Ναι, φυσικά, έχω βρει εδώ μία πραγματική και όμορφη οικογένεια. Έναν μεγάλο σύλλογο. Νιώθω υπέροχα, επομένως ναι, φυσικά. Η ευχαρίστηση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, η ευχαρίστηση να κερδίζεις παιχνίδια και να βρίσκεσαι μαζί με ανθρώπους υπέροχους, είτε πρόκειται για το επιτελείο είτε πρόκειται για τους ανθρώπους που δουλεύουν για τον Ολυμπιακό». Απλά, λιτά, κατανοητά.

Μάχη για τη νίκη

Για όλους στην ομάδα ήταν ένας... γίγαντας τσέπης. Το παρατσούκλι που του έχει δοθεί είναι «le petit velo» που σημαίνει στα ελληνικά «μικρό ποδήλατο». Χάρη στον σωματότυπό του και σε συνδυασμό με την ικανότητά του στην ντρίμπλα, αλλά και την ταχύτητά του, μπορεί να προσπεράσει παραπάνω από έναν αντιπάλους και να δημιουργήσει χώρους στο γήπεδο.

Αλλά είναι και μια τεράστια προσωπικότητα που κάλυπτε το μικρό του ύψος. Μια προσωπικότητα συνώνυμη αυτού που έχει ως μήνυμα και ο Ολυμπιακός. Τη μάχη για τη νίκη. Δεν τα παράτησε ποτέ. Ακόμα και όταν ένιωθε μυϊκούς πόνους. Ακόμα και όταν έβγαζε θλάσεις. Πάντα επέστρεφε και ήταν πιο δυνατός. Ήταν από τους πρώτους στις προπονήσεις.


Έδινε το παράδειγμα και στους υπόλοιπους ότι αν εκείνος παραμένει μαχητικός, μπορούν να το κάνουν και εκείνοι. Ο Ματιέ ήταν εκεί για να μιλήσει. Να υψώσει ασπίδα, αλλά και να δώσει μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ακόμα περισσότερο το έκανε την περίοδο που ο Ζοζέ Ανιγκό ήταν υπηρεσιακός στον πάγκο. Είχε και έναν λόγο παραπάνω, καθώς ήταν ο ποδοσφαιρικός του πατέρας.

Κι έτσι η ανάμνηση που αφήνουν τα τελευταία παιχνίδια περιλαμβάνει και τον Ματιέ Βαλμπουενά να σκοράρει ακόμα και με κεφαλιά. Σε εκείνο τον ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Όπου έδειξε ότι, παρά τη μεγάλη δυσκολία για την ανατροπή και την πρόκριση, πρέπει να παλέψουν έως το φινάλε. Όταν βλέπεις έναν τέτοιο σταρ, ακόμα και στη δύση της καριέρας του, να έχει αυτή τη «δίψα» για τη νίκη, χωρίς να λογαριάζει τίποτα, δεν έχεις να πεις και πολλά. Τον ακολουθείς, γιατί έχει να σου διδάξει πολλά πράγματα. Και η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν άκρως διδακτική για όλους όσοι ήταν στον Ρέντη και τον έβλεπαν. Με το χαμόγελο και την τρέλα του, αλλά πάντα με την πίστη στη νίκη. Το έλεγε και το ξανάλεγε: «Είμαστε Ολυμπιακός. Θα τα δώσουμε όλα για την ομάδα και τον κόσμο. Αφήνουμε πάντα πίσω ό,τι συνέβη και κοιτάμε πάντα μπροστά», συνήθιζε να λέει.

Πώς φόρεσε τα ερυθρόλευκα

Καλοκαίρι του 2019 και ο Ματιέ Βαλμπουενά ντύνεται στα ερυθρόλευκα. Το όνομά του είχε «παίξει» και στο παρελθόν σε μεταγραφική επικαιρότητα. Αλλά πάντα κάτι στάβωνε. Εκείνο το καλοκαίρι ωστόσο το πράγμα είχε «ωριμάσει». Κερασάκι στην τούρτα το γεγονός ότι ο Ζοζέ Ανιγκό ήταν πιο ενεργός στα μεταγραφικά δρώμενα του Ολυμπιακού.

Μεγάλο όπλο, καθώς ο Ματιέ Βαλμπουενά μπορεί να του χρωστάει την καριέρα του. Εκείνος τον βοήθησε στη Μαρσέιγ τα πρώτα χρόνια, όταν συναντούσε δυσκολίες. Κι έτσι δεν ανανεώνει στη Φενέρμπαχτσε για να πάει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό.

«Αυτό που με έκανε να έρθω ήταν το πρότζεκτ της ομάδας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ήρθαν στην Τουρκία οι Ισά και Μοντέστο για να μου το παρουσιάσουν, είδα στο βίντεο το προπονητικό κέντρο, το γήπεδο, τα οποία ήδη γνώριζα κιόλας. Ταυτόχρονα μίλησα και με τον προπονητή (σ.σ. Πέδρο Μαρτίνς) στο τηλέφωνο. Όλα αυτά με έκαναν να θέλω πολύ να έρθω, γιατί υπήρχε η προοπτική να αγωνιστούμε στο Champions League. Τότε αποφάσισα να έρθω και όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Εδώ πιστεύω ότι άνθισα και ένιωσα ότι υπάρχουν πολλοί που με στηρίζουν και με εμπιστεύονται», θα πει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για όσα συνέβησαν και τι ένιωσε.

Τότε ήταν 34 ετών, έχοντας μια γεμάτη καριέρα. Δεν του έφτανε όμως. Δεν είχε ταβάνι. Κάτι που δεν έχει ούτε ο Ολυμπιακός. Οι τίτλοι έρχονταν ο ένας μετά τον άλλο και εκείνος χαιρόταν στις φιέστες σαν να ήταν κάθε φορά η πρώτη του. Βέβαια έπεσε και πάνω στον κορωνοϊό και η φιέστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος το 2020 άργησε. Όσο για τις καλύτερες στιγμές του, ήταν πολλές. Με τον ίδιο να απαντάει για την καλύτερη: «Η αγαπημένη μου στιγμή είναι κόντρα στην Άρσεναλ. Ήταν φανταστικό όταν την κερδίσαμε στην παράταση με 2-1 στο Λονδίνο και πήραμε την πρόκριση».

Το ρεκόρ στην καριέρα του, οι 23 (!) ασίστ και η Λαμία

Υπήρξαν στιγμές όπου ο Ματιέ Βαλμπουενά έπεφτε πάνω στον αντίπαλο για να κόψει την μπάλα σαν να ήταν έφηβος. Εκείνη τη στιγμή αυτό ένιωθε. Ένας «αιώνιος» έφηβος που θα συνεχίζει να παίζει μπάλα για πολλά χρόνια.

Ο έφηβος με το δάφνινο στεφάνι είναι και το σήμα του Ολυμπιακού. Εδώ δεν μπορούν να υπάρξουν ομοιότητες. Το σήμα είναι ιερό. Ο Βαλμπουενά ωστόσο ξανάνιωσε με την ερυθρόλευκη φανέλα, με την οποία έκανε και ρεκόρ.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τη Λαμία σε ρεβάνς για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, με το πρώτο ματς να έχει λήξει 0-0. Λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου η Λαμία σκοράρει και ανάβει φωτιές.

Στην ανάπαυλα ο Πέδρο Μαρτίνς παίρνει την απόφαση να περάσει τον Βαλμπουενά στο ματς στη θέση του Μασούρα. Ο Γάλλος άσος, έχοντας δει από τον πάγκο τον τρόπο που παίζει η Λαμία, έχει προετοιμάσει και ο ίδιος κατάλληλα τον εαυτό του στο ενδεχόμενο να μπει στο παιχνίδι, κάτι που έγινε. Ο Ολυμπιακός παίρνει τη νίκη και την πρόκριση με 3-2. Ο βετεράνος άσος ήταν αυτός που έβγαλε τις ασίστ και στα τρία γκολ που έβα- λαν οι Χασάν, Σισέ (δύο γκολ). Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να μοιράσει τρεις ασίστ σε ένα ματς, όμως το ξεχωριστό επίτευγμά του έγκειται στο γεγονός ότι το κατάφερε μέσα σε ένα ημίχρονο.

Την προηγούμενη φορά που ο Βαλμπουενά είχε μοιράσει τρεις ασίστ ήταν στη νίκη της Φενέρμπαχτσε για το Κύπελλο Τουρκίας στην έδρα της Άδανα Ντεμίρσπορ (με σκορ 4-1) και μάλιστα είχε πετύχει και ένα γκολ σε 79 λεπτά συμμετοχής.

Εκείνη τη χρονιά, που ήταν και η πρώτη του στον Ολυμπιακό, την τελείωσε έχοντας μοιράσει 23 ασίστ. Κάτι που ήταν ένα ακόμα ρεκόρ καριέρας. Είχε και 9 γκολ σε 42 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοσή του ήταν οι 16 ασίστ (με 9 γκολ σε 49 συμμετοχές) στη Μαρσέιγ τη σεζόν 2011-12 και στη Λιόν τη σεζόν 2017-18 (με 8 γκολ, που έφτασε φέτος ξανά).

«Νιώθω πάθος και αγάπη για το ποδόσφαιρο. Πολύς κόσμος πιστεύει πως όλα τελειώνουν όταν φτάνεις τα 33 ή 34, αλλά για μένα δεν ισχύει αυτό. Νιώθω καλά, αγαπώ αυτό που κάνω. Επίσης, αγαπώ πολύ τον σύλλογο, νιώθω σημαντικός για την ομάδα με την ποιότητα και την πείρα μου και έχω πολλά να δείξω ακόμη. Θέλω να είμαι το παράδειγμα για τους νεότερους και να μαθαίνουν οι μικρότεροι από μένα. Απολαμβάνω την κάθε στιγμή με τον Ολυμπιακό, με τους φιλάθλους, είμαι ο αρχηγός και αυτό είναι τιμή και ευθύνη. Το ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με την όρεξη, την πίστη, την προσπάθεια, την προπόνηση και την αφοσίωση σε αυτό που κάνεις», είχε πει σε συνέντευξή του, όπου τον ρώτησαν πού βρίσκει αυτή την ενέργεια.

Πάντα απλός

Στα αποδυτήρια δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, πάντα λειτουργούσε σαν πυροσβέστης αν έβλεπε κάτι που δεν του άρεσε. Δεν είχε τουπέ, παρά το ότι θα μπορούσε να το κάνει. Ήταν απλά ο Ματιέ Βαλμπουενά που έπαιζε ποδόσφαιρο έχοντας δεθεί με τον Ολυμπιακό.

Κάποια στιγμή τού είχε γίνει ερώτηση ποιος παίκτης, από όλους αυτούς που έχει παίξει μαζί, θα ήθελε να αγωνιστεί και στον Ολυμπιακό, όπου απάντησε: «Ο ένας παίκτης είναι ο Λοΐκ Ρεμί. Μετά είναι μεγάλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ριμπερί, ο Νασρί, με τους οποίους θα μου άρεσε να βρεθώ ξανά με τη φανέλα του Ολυμπιακού». 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή