Γνήσιο τέκνο της παλιάς ποδοσφαιρικής σχολής της Γιουγκοσλαβίας! Μπαλαδόρος, με αίσθηση στον χώρο, φουλ ασίστ και κανένα... γκολ. Ο Φίλιπ Τζούρισιτς, που προσγειώθηκε στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό, ίσως δεν προσέχθηκε όσο θα έπρεπε. Θα φανεί όμως στο χορτάρι.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δύσκολα κάνει λάθη σε μεταγραφές. Τουλάχιστον με όσα έχει δείξει από τη μέχρι στιγμής πορεία του στον πράσινο πάγκο. Η επιλογή του 31χρονου μεσοεπιθετικού έγινε για να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό. Αυτό της δημιουργίας από τον άξονα. Γιατί δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον Ρούμπεν Πέρεθ και τις μεγάλες του μπαλιές για τη δημιουργία. Έλειπε ένας παίκτης σαν τον Τζούρισιτς. Να βγάζει ασίστ και να σκοράρει όποτε κολλάει η ομάδα.

Ποιος είναι

Ποιος είναι όμως ο Φίλιπ Τζούρισιτς που γύρισε πρόσφατα και στις κλήσεις της Εθνικής Σερβίας; Και γιατί δεν έκανε την τεράστια καριέρα που ήθελε, έχοντας όλο το πακέτο; Το μυστικό, όπως αναφέρουν στη Σερβία, είναι ο πατέρας του. Διότι αυτός παίρνει τις αποφάσεις και δεν λογαριάζει κανέναν μάνατζερ. Και όπου μπλέκεται οικογένεια σε τέτοιες καταστάσεις, τα πράγματα δεν έχουν την επιθυμητή εξέλιξη.

Τουλάχιστον, τις περισσότερες φορές. Η πορεία του ξεκίνησε ουσιαστικά από τις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα. Για να κάνει μικρός ένα πέρασμα και από την ακαδημία του Ολυμπιακού. Σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε στον Ρέντη, λύθηκαν κάποια διαδικαστικά για την άδεια εργασίας, αλλά έπειτα από μόλις τρεις μήνες αποχώρησε. Λένε πως ο πατέρας του έπαιξε ρόλο σε αυτό, καθώς κάτι δεν του άρεσε από τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τον γιο του!

Με τον Βίντιτς

Γύρισε στην πατρίδα του και υπέγραψε στη Ραντνίτσκι Ομπρένοβατς, ομάδα τρίτης κατηγορίας στη Σερβία. Το 2009 σε ένα τουρνουά τον ανακάλυψε ο Μπούντιμιρ Βούγιατσιτς, ο οποίος λειτουργούσε ως σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα Βαλκάνια. Είχε πάει και τον Νεμάνια Βίντιτς στους «κόκκινους διαβόλους».

Εντυπωσιάστηκε με όσα είδε και κανόνισε να πάει άμεσα στο Μάντσεστερ. Πήγε λοιπόν στο Μάντσεστερ και έκανε ένα δοκιμαστικό δέκα ημερών. Προπονήθηκε με την πρώτη ομάδα, όπου όλοι τον καλοδέχθηκαν και περισσότερο ο συμπατριώτης του Βίντιτς που τον φιλοξένησε κιόλας. Μάλιστα, του έγινε γνωστό και το πλάνο που είχαν για τον 17χρονο τότε Τζούρισιτς.

Οι Μουρίνιο, Καπέλο

Λόγω προβλήματος με την άδεια εργασίας έπρεπε να δοθεί δανεικός, αν υπέγραφε συμβόλαιο, σε άλλες ομάδες για να λυθεί το θέμα. Ο πατέρας του δεν το δέχθηκε, όπως και ο ίδιος ο διεθνής άσος και το θέμα δεν προχώρησε!

«Η ατμόσφαιρα μέσα και γύρω από την ομάδα ήταν εκπληκτική, όλα ήταν υπέροχα. Προπονήθηκα με την πρώτη ομάδα, όλοι με καλωσόρισαν, ειδικά ο Βίντιτς, που έμεινα και μαζί του. Είδα επίσης ένα παιχνίδι κόντρα στην Τσέλσι από τα VIP και δίπλα μου καθόντουσαν τεράστιες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου (Μουρίνιο, Καπέλο, Ντεσαγί). Ήταν όλα σαν ένα όνειρο. Αλλά επειδή δεν μπορούσα να πάρω την άδεια εργασίας, επέστρεψα πίσω στο Ομπρένοβατς», θα αποκαλύψει σε μια συνέντευξή του.

Ούτε στον Άγιαξ

Μετά την... πόρτα του «χτύπησε» και ο Άγιαξ που πάντα σκανάρει την αγορά για ταλέντα. Πρόσφερε επίσης συμβόλαιο στον Φίλιπ Τζούρισιτς, αναλύοντας και αυτός το πλάνο που είχε ετοιμάσει. Κάτι δεν άρεσε πάλι στον πατέρα του και έτσι και ο «Αίαντας» εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι».

Μάλιστα, ο Άγιαξ τότε στράφηκε σε μία εναλλακτική περίπτωση για τη συγκεκριμένη θέση, τον άσημο (εκείνη την εποχή) νεαρό ποδοσφαιριστή της Οντένσε Κρίστιαν Έρικσεν. Αφού «φλερτάρισε» με δύο μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που θα τον «απογείωναν» και δεν το προχώρησε, πήρε την απόφαση να φύγει οριστικά από τη Σερβία.

Η Χέρενφεν ήταν αυτή που... κέρδισε τον πατέρα του Τζούρισιτς και τον έκανε δικό της. Και εκεί συστήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τη σεζόν 2011-2012 την ολοκλήρωσε έχοντας 13 γκολ και 17 ασίστ σε 39 παιχνίδια. Το παρατσούκλι «Κρόιφ των Βαλκανίων» τού είχε πλέον αποδοθεί, κυρίως για τις δημιουργικές ικανότητές του, τις εμπνεύσεις του και το ντελικάτο αγωνιστικό στυλ του.

Το καλοκαίρι του 2013 πήγε στην Μπενφίκα αντί του ποσού των 8.000.000 ευρώ. Αλλά ήταν το... ταβάνι. Δεν έπιασε, ο πατέρας του ζήτησε να φύγει ο γιος του με αποτέλεσμα να έρθει μια σειρά από δανεισμούς. 

Η Ιταλία μπήκε στη ζωή του το καλοκαίρι του 2016, αρχικά στη Σαμπντόρια. Μετά πέρασε και από την Μπενεβέντο, ενώ από το 2018 έως το 2022 έκανε δυνατές σεζόν στη Σασουόλο.

Αλλά τα χρόνια είχαν περάσει και το ταλέντο, που μπορούσε να παίξει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, ωρίμασε και η ευκαιρία χάθηκε.

Ο Παναθηναϊκός

Η περίπτωση του Παναθηναϊκού προέκυψε για τον Φίλιπ Τζούρισιτς επειδή θα παίξει και στα προκριματικά του Champions League. Η πρόκληση των ομίλων είναι πολύ μεγάλη και ο Σέρβος μεσοεπιθετικός ήρθε να βοηθήσει αλλά και να ζήσει ο ίδιος μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση, αν καταφέρουν οι «πράσινοι» να προκριθούν. Με δεδομένο πάντως και το ιστορικό του, ήρθε για να γίνει ένα από τα «πρώτα βιολιά» της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί αν θα βρει τρόπο ο προπονητής του Παναθηναϊκού να τον χρησιμοποιήσει στην ενδεκάδα μαζί με τον Μπερνάρ. Γιατί πάνω-κάτω σχεδόν στην ίδια θέση παίζουν. Ο Βραζιλιάνος ωστόσο στην παρούσα φάση είναι και σε μια κάποια δυσμένεια, αφού αργοπόρησε να γυρίσει στην Ελλάδα και να μπει στην προετοιμασία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή