Η Γιόασια Ζακρζέφσκι τερμάτισε τρίτη στον αγώνα 2023 GB Ultras Μάντσεστερ-Λίβερπουλ 50 μιλίων -αλλά πιστεύεται ότι ταξίδεψε με αυτοκίνητο για 2,5 μίλια!

Η 47χρονη GP, από το Ντάμφρις, θεωρείται ότι παρακολουθήθηκε σε δεδομένα χαρτογράφησης GPX που καλύπτουν ένα μίλι του αγώνα σε μόλις ένα λεπτό και 40 δευτερόλεπτα.

Άνθρωπος του περιβάλλοντος της Ζακρζέφσκι είπε ότι είχε αισθανθεί άρρωστη και λυπόταν για την αναστάτωση που προκλήθηκε. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στη UK Athletics.

Ο Γουέιν Ντρινκγουότερ, ο διευθυντής του αγώνα GB Ultras, είπε ότι μετά τον υπερμαραθώνιο έλαβε πληροφορίες ότι μια δρομέας είχε αποκτήσει ένα «αντιαθλητικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια μιας ενότητας του αγώνα».

Είπε: «Το ζήτημα έχει διερευνηθεί και, έχοντας εξετάσει τα δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης αγώνων, τα δεδομένα GPX, τις δηλώσεις που παρέχονται από την ομάδα αγώνων μας, άλλους διαγωνιζόμενους και από την ίδια τη συμμετέχουσα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια δρομέας έχει πλέον αποκλειστεί από τον αγώνα έχοντας πραγματοποιήσει μέρος της διαδρομής με τη βοήθεια οχημάτων». 

Ο κ. Ντρινκγουότερ τόνισε ότι μια αναφορά για τον αποκλεισμό είχε υποβληθεί στην Trail Running Association, η οποία παρέχει την άδεια για τον αγώνα και είναι συνδεδεμένο μέλος του UK Athletics.

«Το θέμα είναι τώρα με το TRA και, με τη σειρά του, το UK Athletics (UKA) ως ρυθμιστικούς φορείς», είπε.

Η τρίτη θέση στον αγώνα, που διεξήχθη στις 7 Απριλίου, έχει πλέον απονεμηθεί στη Μελ Σάικς.

«Ελπίζω να το αφήσει πίσω της»

Ο πρόεδρος Στίβου της Σκωτίας, Ντέιβιντ Όβενς, δήλωσε: «Είναι πολύ απογοητευτικό να το ακούω αυτό, δεδομένου ότι η Γιοάσια είχε μια τόσο επιτυχημένη περίοδο τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω να μπορέσει να το αφήσει πίσω της και να υπάρξει μια αθώα εξήγηση και να μπορέσει να συνεχίσει την επιτυχημένη καριέρα της».

Ο Άντριαν Σκοτ, που ήταν σε επαφή με τη Ζακρζέφσκι από την διοργάνωση, είπε ότι είχε φτάσει το βράδυ πριν από τον αγώνα αφού ταξίδεψε για 48 ώρες από την Αυστραλία. «Ο αγώνας δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Είπε ότι ένιωθε άρρωστη και κουρασμένη στον αγώνα και ήθελε να αποχωρήσει», είπε και συνέχισε: «Συνεργάστηκε πλήρως με τις έρευνες των διοργανωτών του αγώνα, δίνοντάς τους πλήρη περιγραφή του τι συνέβη. Ειλικρινά λυπάται για οποιαδήποτε αναστάτωση προκλήθηκε».

Και προσέθεσε: «Η Γιοάσια υπήρξε μια μεγάλη πρεσβευτής του βρετανικού αθλητισμού και έχει εμπνεύσει τόσες πολλές γυναίκες να τρέξουν και να πετύχουν τους στόχους τους».

Σπουδαία αθλήτρια


Τον Φεβρουάριο, στον υπερμαραθώνιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, η Ζακρζέφσκι κέρδισε τον αγώνα 48 ωρών – σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ σε 255 μίλια (411,5 χλμ.).

Αγωνιζόμενη για τη Μεγάλη Βρετανία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 100 χλμ. της IAU, κέρδισε ατομικό ασημένιο το 2011 και χάλκινο το 2014 και το 2015.

Εκπροσώπησε επίσης την ομάδα της Σκωτίας στον μαραθώνιο στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας της Γλασκώβης 2014.

Το 2020, στην ηλικία 44 ετών, κέρδισε μια 24ωρη διοργάνωση στην Αυστραλία, κάνοντας απόσταση 236.561 χλμ.

Έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ, όπως το σκωτσέζικο ρεκόρ 24 ωρών, το βρετανικό ρεκόρ 200k και το σκωτσέζικο ρεκόρ 100 μιλίων.