Η τέχνη του γκολ δεν ξεχνιέται! Ηλικιακά ένας παίκτης όσο μεγαλώνει μπορεί να χάνει την ταχύτητά του, τη φυσική του κατάσταση, αλλά την αντίληψη του σκοραρίσματος ποτέ. Για όσους την έχουν. Ο Όσκαρ Καρντόσο είναι ένας από αυτούς. Θα πείτε, μα πού χάθηκε; Η απάντηση είναι… δεν χάθηκε. Ζει και «βασιλεύει» στην Παραγουάη. Μάλιστα είναι πρωταγωνιστής σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας, την Κλαμπ Λιμπερτάδ. Μάλιστα στις 20 Μαΐου ο «Τακουάρα», όπως είναι το παρατσούκλι του, θα γίνει 40 ετών. Και μόλις πριν από μερικές ημέρες κατέγραψε δύο ρεκόρ.

Τέσσερα στα πέντε

Συγκεκριμένα, πριν από μία εβδομάδα η Λιμπερτάδ υποδέχθηκε τη Σέρο Πορτένιο σε ντέρμπι για το πρωτάθλημα. Αλλά ήταν ντέρμπι μόνο στα χαρτιά, καθώς ο Καρντόσο είχε άλλη άποψη. Γιατί έβαλε τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, υπογράφοντας το τελικό 5-0! Ήταν ένας θρίαμβος που έκανε τον γύρο του πλανήτη, επειδή ο Όσκαρ Καρντόσο ήταν ο πρωταγωνιστής. Έκανε το 1-0 στο 2’ και συνέχισε το επιθετικό του κρεσέντο στο 13’, το 45’+2’ και το 45’+9’. Το τελευταίο του γκολ ήταν με πέναλτι, το οποίο χτύπησε με τόση δύναμη που η ταχύτητα της μπάλας έφτασε τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Για τον βετεράνο πλέον επιθετικό ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του που βάζει 4 γκολ σε ένα ματς. Αυτό στις χώρες της Νότιας Αμερικής και γενικά στις ισπανόφωνες ονομάζεται «poker». Να βάλει δηλαδή ένας παίκτης τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι. Και δεν είναι πολλοί αυτοί που το έχουν καταφέρει.

Το απέδειξε

Ο ίδιος δεν δέχεται ερωτήσεις πότε θα βάλει ένα τέλος στην καριέρα του. Όσο αντέχει θα συνεχίζει να κλοτσάει το τόπι και να το στέλνει στα δίχτυα. Το έχει και το απέδειξε απέναντι στη Σέρο Πορτένιο, που είναι η τρίτη πιο δυνατή ομάδα στην Παραγουάη. Στο μυαλό του Παραγουανού επιθετικού δεν έχει μπει η λέξη «απόσυρση». Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν το έχει αναφέρει. Παράλληλα δείχνει να τον εκνευρίζει αν κάποιος του θέτει τέτοιο θέμα. Ο τεχνικός της Κλαμπ Λιμπερτάδ, Ντανιέλ Γκαρνέρο, έχει δηλώσει ότι ο Καρντόσο δεν είναι απλώς ο εμβληματικός αρχηγός. Αλλά είναι αυτός που θα πάει πρώτος στην προπόνηση και θα φύγει τελευταίος. Θα δώσει συμβουλές στους συμπαίκτες του και θα τους τονώσει ψυχολογικά. Η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο αποτελεί έμπνευση και για τους υπόλοιπους. «Βλέποντας τον Καρντόσο σε αυτή την ηλικία να έχει τέτοια απόδοση, μου δίνει περαιτέρω ώθηση να δώσω το κάτι παραπάνω», είπε ο Άλβαρο Καμπουζάνο, εκ των βασικών της Λιμπερτάδ, για τον 40χρονο ουσιαστικά επιθετικό.

Τα 100 γκολ

Παράλληλα μετά το τέλος του υποτιθέμενου ντέρμπι με τη Σέρο Πορτένιο στήθηκε μια μικρή γιορτή. Διότι παραδόθηκε από τους ανθρώπους του συλλόγου μια φανέλα της ομάδας στην οποία αναγραφόταν «100 γκολ». Γιατί ο Καρντόσο με τα τέσσερα που έβαλε συμπλήρωσε τα 100 με τη Λιμπερτάδ, στην οποία βρίσκεται από το 2017. Βέβαια για να βγει αυτός ο αριθμός συμπεριλήφθηκε και το χατ τρικ που έκανε στο ματς πρωταθλήματος απέναντι στη Σαν Λορέντσο το 2019. Το οποίο στη συνέχεια έχασε στα χαρτιά η Λιμπερτάδ, ύστερα από ένσταση του αντιπάλου για αντικανονική συμμετοχή πέντε ξένων παικτών στην ενδεκάδα, ενώ επιτρέπονται τέσσερις. Το θέμα είναι ότι έχει βάλει αυτά τα γκολ, ασχέτως αν το παιχνίδι μετά ακυρώθηκε. Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, ποιος θα πει πως δεν θα βάλει τα τρία γκολ που θέλει; Οι επιμέρους αριθμοί του στα γκολ με τη Λιμπερτάδ από το 2017 και μετά έχουν ως εξής: 79 (ή 76) γκολ στο πρωτάθλημα, 14 στο Κόπα Λιμπερταδόρες (η μεγαλύτερη διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στη Νότια Αμερική), 4 στο Κόπα Σουνταμερικάνα (η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στη Νότια Αμερική) και 3 στο Κύπελλο Παραγουάης.

Στον Πειραιά

Τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα ο Όσκαρ Καρντόσο, που έχει αγωνιστεί και στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αποκτήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από την Τραμπζονσπόρ. Αποχώρησε τον Ιούλιο του 2017 και μολονότι δεν κατάφερε να «κολλήσει» με τους «ερυθρόλευκους», αυτό δεν μειώνει την αξία του ούτε και το μέγεθος της τότε μεταγραφής που έγινε. Με τον Καρντόσο να παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής για την πατρίδα του με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Έπειτα από δέκα χρόνια παραμονής στην Ευρώπη και μία σεζόν που προηγήθηκε στην Αργεντινή με τη Νιούελς, ήθελε να πάει στο σπίτι του. Για να συνεχίσει εκεί τα κατορθώματά του που, όπως φαίνεται, έχει ακόμα να προσφέρει και να καταγράψει ακόμα περισσότερα.

*Αλέξανδρος Χρηστάκος / Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 9 Απριλίου 2023