Η ήττα στη Ρίγα από την εθνική Λετονίας, με σκορ 67-57, πρέπει να είναι παράσημο για τα παιδιά που κλήθηκαν σε αυτό το παράθυρο παιχνιδιών της Εθνικής μπάσκετ από τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, καθώς συνοδεύτηκε από μια εντυπωσιακή νίκη επί της Σερβίας, στα Λιόσια, την περασμένη Παρασκευή. 

Προφανώς είναι αδόκιμο να γίνεται έτσι λόγος για μία ήττα, πάντως οι παίκτες που κλήθηκαν να παίξουν δεν είναι καν βασικοί στις ομάδες τους, ως εκ τούτου το πρόσημο είναι θετικό. Ούτε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν βέβαια παρών ούτε και οι Έλληνες της Euroleague, που θα ενισχύσουν την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο που είναι προγραμματισμένο να γίνει από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου σε Ινδονησία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες. 

Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος της επιτυχίας, η Εθνική, που παρατασσόταν συνήθως με παίκτες που δεν έπαιζαν στη Euroleague, και βέβαια το NBA, είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της πριν το ματς με τους Σέρβους, οι οποίοι χρειάστηκαν τη νίκη επί της Μεγάλης Βρετανίας την Καθαρά Δευτέρα, με σκορ 101-83, για να προκριθούν στη διοργάνωση. Την Κυριακή, δε, η Αργεντινή έχασε από τη Δομινικανή Δημοκρατία και έμεινε εκτός διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 1982. 

Οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023

Αμερική: Καναδάς, Δομινικανή Δημοκρατία, Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό, Βραζιλία.

Ευρώπη: Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Ισπανία, Σερβία.

Αφρική: Ανγκόλα, Πράσινο Ακρωτήρι, Ακτή Ελεφαντοστού, Αίγυπτος, Νότιο Σουδάν.

Ασία και Ωκεανία: Αυστραλία, Κίνα, Ιράν, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες.

Η κλήρωση για τους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γίνει στις 29 Απριλίου στη Μανίλα.