Τη φιλοσοφία αυτή ακολουθεί η πρωταθλήτρια της τεχνολογίας… η Πλαίσιο!

Εδώ και χρόνια η εταιρία συνώνυμο της τεχνολογίας, υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν τις εκπαιδευτικές δομές και που δίνουν στους νέους την πρόσβαση στην τεχνολογία, ώστε να γνωρίσουν τις δυνατότητές της, να μάθουν να την παράγουν, διευρύνοντας έτσι τους μαθησιακούς τους ορίζοντες.

Plaisiobots: Το πρόγραμμα της επόμενης γενιάς 

O θεσμός Plaisiobots ξεκίνησε το 2021 με μία αξιοθαύμαστη νίκη: η ομάδα ρομποτικής, η οποία δημιουργήθηκε από παιδιά συνεργατών της Πλαίσιο, απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής (IROC). Με αφορμή αυτό, δημιουργήθηκε την επόμενη χρονιά ο 1ος open call Διαγωνισμός Ρομποτικής & Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, «PlaisioBots: The Race» με συμμετοχή 60+ ομάδων μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα με τις καινοτόμες ιδέες τους για ρομποτικά πρωτότυπα. Οι 3 νικήτριες ομάδες κέρδισαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο ΜΙΤ και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στη Βοστώνη.

Διαγωνισμός The Race 2.0:  Από ένα θεαματικό χθες, σε ένα λαμπρό αύριο

Η Πλαίσιο, ακολουθώντας πάντα τη φιλοσοφία του πρωταθλητή, προχωρά με γνώμονα ότι η εκπαίδευση είναι δώρο που πρέπει να δίνεται απλόχερα. Και ο διαγωνισμός «Plaisiobots: The Race 2.0» έπρεπε να…ανοίξει τις πύλες του και να καλωσορίσει όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν πάθος για την τεχνολογία! Να δοθεί μια ευκαιρία να μάθουν οι μαθητές να σκέφτονται ως μηχανικοί, αναπτύσσοντας την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους – εφόδια απαραίτητα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον τους, όποια σταδιοδρομία κι αν ακολουθήσουν.

Έτσι, τον Οκτώβρη του 2022, πάνω από 600 μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως γνώσης και εμπειρίας πάνω στη ρομποτική, δήλωσαν συμμετοχή στο «Plaisiobots: The Race 2.0» με θέμα: πώς η ρομποτική μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα του ανθρώπου.

Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα θεωρητικά εκπαιδευτικά σεμινάρια προγραμματισμού τα οποία διεξήχθησαν online από την παγκόσμια πρωταθλήτρια ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου, η οποία ανέλαβε όλο το ακαδημαϊκό κομμάτι με ασκήσεις και τεστ. Από τις αξιολογήσεις που έγιναν, περισσότεροι από 200 μαθητές πέρασαν στην επόμενη και πρακτική φάση του διαγωνισμού.

Οι 58 ομάδες από 16 πόλεις πανελλαδικά που πέρασαν στο πρακτικό κομμάτι του διαγωνισμού, προπονούνταν και προετοίμαζαν τα projects τους με την βοήθεια των συνεργαζόμενων κέντρων ρομποτικής. Τελικός στόχος όλων, να δημιουργηθεί ένα ρομποτικό πρωτότυπο από κάθε ομάδα μαζί με το business plan της, το οποίο θα απαντούσε στο εξής: «Πώς τα ρομπότ βελτιώνουν τη ζωή του ανθρώπου» για να φτάσουν στον τελικό και να διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο του διαγωνισμού που ήταν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελβετία και στο CERN. Στον τελικό που έλαβε χώρα στις 9 Ιουλίου, στο χώρο του Art Factory στον Ταύρο, υπήρξαν δύο φάσεις, η πρώτη, στην οποία παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα από όλες τις ομάδες και η δεύτερη φάση, κατά την οποία οι 10 διακριθείσες, που κρίθηκαν από τους Σουζάνα Θεοδωρίδου - Head of Business, Startup Pathways, Νίκο Λάριο - Δρ. ΤΠΕ στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ και Κώστα Καρπούζη - Επίκουρο Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διεκδίκησαν τα μεγάλα έπαθλα.

Plaisiobots_2

Χρυσή αναδείχθηκε η ομάδα Robohandy από το Αγρίνιο, που παρουσίασε ένα προσθετικό Ρομποτικό χέρι σε φυσικό μέγεθος, που λειτουργεί από το χρήστη του με φωνητικές εντολές. Στη δεύτερη θέση, η πατρινή ομάδα FA Project που δημιούργησε ένα σύστημα ελέγχου παροχής βοηθειών για κτηνοτρόφους και καλλιεργητές, με στόχο τη μείωση της σπατάλης και την αρτιότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Στην τρίτη θέση, η ομάδα Trainer Eyes από τις Σέρρες, με το σύστημα εκπαίδευσης των μυών των ματιών που απευθύνεται σε άτομα με στραβισμό. Τόσο η 2η όσο και η 3η ομάδα κέρδισαν δωροεπιταγές 1000 ευρώ.

Plaisiobots_1


Λόγω του υψηλού επιπέδου των συμμετεχόντων στο «Plaisiobots: Race 2.0», δόθηκαν και 3 special βραβεία. Ξεκινώντας από το Βραβείο Μηχανικής στους The Translators, για το ρομποτικό χέρι που μεταφράζει κείμενο στη νοηματική γλώσσα, συνεχίζοντας με το Βραβείο Καινοτομίας στους Robotify, για ένα eco-σύστημα θέρμανσης σπιτιού που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια και κλείνοντας με το Βραβείο Προγραμματισμού στους FireFlies, για το αυτόματο drone αεροπυρόσβεσης, με αναγνώριση πυρκαγιάς και ρίψη σφαιρών νερού.

Εκτός από τα βραβεία, ο διαγωνισμός «Plaisiobots: The Race 2.0» αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τη ρομποτική, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς.             

Το όραμα της εταιρίας Πλαίσιο για ανοικτούς μαθησιακούς ορίζοντες και πρόσβαση στην τεχνολογία, έχει πλέον όνομα: Plaisiobots!