Νέος στόλος για την Πολιτική Προστασία

Τρία καινούργια ελικόπτερα Leonardo AW139, αξίας 65,7 εκατ. ευρώ, θα αποκτήσει το υπουργείο Κλιµατικής Αλλαγής. Στην ενηµέρωση που έκανε στην Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, εξήγησε πως προορίζονται για αποστολές αεροδιακοµιδών υγειονοµικού ενδιαφέροντος, έρευνας-διάσωσης, επιτήρησης περιοχών, µεταφοράς υλικοτεχνικού εξοπλισµού, όσο και για την έγκαιρη µεταφορά της Οµάδας Πρώτης Απόκρισης και ∆ιαχείρισης Φυσικών και Λοιπών Καταστροφών. Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι η συνολική δαπάνη της προµήθειας υπολογίστηκε αρχικά στα 75 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο διαµορφώθηκε σε 65,7 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας αξιόλογη µείωση της προµήθειας. Το σύνολο του προγράµµατος χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Με την προµήθεια των καινούργιων ελικοπτέρων η χώρα µας και το υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης αναβαθµίζουν σηµαντικά τον στόλο της Πολιτικής Προστασίας, καθόσον αποτελούν ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου, που µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε ποικίλες αποστολές, όπως, µεταξύ άλλων, µεταφοράς προσωπικού και ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και σε δράσεις δασοπυρόσβεσης, καθώς δύνανται να φέρουν κάδο µεταφοράς για ρίψεις νερού. ∆ιαθέτουν επίσης πρόσθετο εξοπλισµό για νυχτερινή πτήση, προκειµένου να επιχειρούν σε αποστολές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα τεχνικά και λειτουργικά τους χαρακτηριστικά τους προσδίδουν την ικανότητα πτητικής εµβέλειας 856 χιλιοµέτρων ή 462 ναυτικών µιλίων. Καλύπτουν όλη την επικράτεια, έχουν αυτονοµία πτήσης 5 ώρες, µε πολύωρη παραµονή στον χώρο επιχειρήσεων, και ωφέλιµο φορτίο 2.335 κιλά, κάτι που σηµαίνει ότι δύνανται να µεταφέρουν 17 άτοµα ταυτόχρονα, δηλαδή τους δύο πιλότους και 15 επιβάτες.

Αντιδράσεις για το μπόνους Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους

Σχόλια, αντιρρήσεις, αντιδράσεις και πυρά, όχι µόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και «γαλάζιων» βουλευτών, συγκέντρωσε η απόφαση για µπόνους στους δηµοσίους υπαλλήλους. Το θέµα απασχόλησε τα πηγαδάκια του Εντευκτηρίου αυτές τις άγιες ηµέρες, καθώς κάποιοι βουλευτές το βάφτισαν µπόνους Πάσχα... και τον Κυριάκο Μητσοτάκη... νονό. Η κουβέντα πήγε στην αξιολόγηση, στα κριτήρια και στην επιµόρφωση που δεν λαµβάνουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι, για να καταλήξει σε σχόλια από «πράσινο» πηγαδάκι: «Ως υπουργός, ο πρωθυπουργός ήθελε να µειώσει τον δηµόσιο στόλο για δηµοσιονοµικούς λόγους... Τώρα, λεφτά υπάρχουν;».

«Πέντε λεπτά µε ανοχή... έχετε χρόνο για να µιλήσετε», είπε στον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, για να εξηγήσει την τροπολογία για τους γιατρούς του ΕΣΥ, σε κλίµα τεταµένο...

Το «τέλειο έγκλημα»

Με άρωµα από Μέτσοβο η συνεδρίαση για την Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ζήτησε από τα µέλη της να «πειθαναγκάσουν» την Πολιτεία για ανάγκη µέριµνας του κράτους για τις ορεινές περιοχές της χώρας. Οπως αποκάλυψε, «το Μέτσοβο αναπτύχθηκε επειδή ο Ευάγγελος Αβέρωφ έπεισε έναν ευεργέτη µετσοβίτικης καταγωγής που ζούσε στην Ελβετία, τον βαρώνο Μιχαήλ Τοσίτσα, να αφήσει µία περιουσία 3 εκατ. δολαρίων και να διοχετευθούν αυτά τα χρήµατα σε δράσεις οι οποίες επεβίωσαν διαχρονικά, απέδωσαν διαχρονικά και στήριξαν αυτό το πρωτοφανές αναπτυξιακό υπόδειγµα». Ο κ. Τασούλας µε τo φλεγµατικό του χιούµορ είπε στη συνέχεια: «Η Υποεπιτροπή µας έχει µια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Υπάρχει η γνώση, υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχει η θεσµική κατοχύρωση, υπάρχει το Σύνταγµα. Είναι περίπου το “τέλειο έγκληµα” αυτό που συντελείται σήµερα εδώ».

Στη Χιλή

Μέχρι τη Χιλή ταξίδεψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κώτσηρας µαζί µε την αποστολή της Πτ∆, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο κ. Κώτσηρας γνώρισε από κοντά το Ιδρυµα «Γαβριήλ και Μαίρης Μουστάκη», το οποίο προάγει τις ανθρωπιστικές αξίες και τον ελληνικό πολιτισµό. Στο Καθολικό Πανεπιστήµιο της Χιλής είχε meeting µε τον κορυφαίο καθηγητή Βιοχηµείας Alexis Μ. Kalergis, διευθυντή του Ινστιτούτου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας, έναν διεθνώς διακεκριµένο οµογενή επιστήµονα και ιδιαίτερα αναγνωρισµένο στη Χιλή για τον κεντρικό ρόλο του στην εκστρατεία εµβολιασµού κατά την πανδηµία. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις δυνατότητες δικτύωσης των οµογενών ερευνητών και συνεργασίας µε πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας. Τελευταίος σταθµός, η στάση µετρό «Grecia», µε αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγαλµάτων και γλυπτών.

Πίεση

Ποιος υπουργός… κοκκινίζει και ανεβάζει πίεση όταν µιλά στην Ολοµέλεια της Βουλής; Αποτελεί µάλιστα θέµα προς συζήτηση για τους βουλευτές, αφού τον παρακολουθούν από τα έδρανα και αγχώνονται µήπως πάθει κάτι.

Πολλές φορές, από την ένταση που ανεβάζει στη φωνή, κλείνει ο λαιµός του υπουργού και µετά κάνει µέρες αφωνία, για να επανέλθει. Πάντως, κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήµα, το Υγειονοµικό Τµήµα της Βουλής και οι γιατροί είναι σε ετοιµότητα… και αχρείαστοι!

...Τάδε έφη η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη, αυστηρά προς τον υπουργό, η οποία προσπάθησε, µάταια, στα 5 λεπτά να τον κόψει λέγοντας: «Είστε εκτός θέµατος»!


Προώθηση

Βραβεία κλήθηκε να απονείµει ο Μάξιµος Χαρακόπουλος για καλό σκοπό. Ο Θεσσαλός βουλευτής έδωσε Κύπελλα και µετάλλια στους τρεις πρώτους της διαδροµής των 40 χιλιοµέτρων στον Μαραθώνιο του Κισσάβου, που σκοπό είχε να προβάλει τα µήλα Αγιάς. Στον 6ο Ορεινό Αγώνα ο κ. Χαρακόπουλος βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στη δύσκολη περίοδο που περνούν οι αγρότες της Αγιάς. Οι εξαγωγές των µήλων της περιοχής παρουσιάζουν σηµαντική πτώση λόγω των πολεµικών συγκρούσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία και οι µηλοπαραγωγοί δεν έχουν αποζηµιωθεί για τις ζηµιές που υπέστησαν από τον «Daniel», ενώ αποζηµιώθηκαν οι συνάδελφοί τους µηλοπαραγωγοί της Μαγνησίας.

Σύσφιγξη

Με τη Ζαχαράκη, όχι τη Σοφία, αλλά την Ιωάννα, πρόεδρο του ∆ικτύου Αιρετών της Ευρώπης και αντιδήµαρχο του Solingen Γερµανίας, είχε συνάντηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισµού της ∆ιασποράς και βουλευτής, Φίλιππος Φόρτωµας. Θέµα η σύσφιγξη των ελληνογαλλικών σχέσεων-επαφών και η ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας. Η κ. Ζαχαράκη είναι δραστήρια επιστήµων και αυτοδιοικητική της ∆ιασποράς, η οποία από θέσεις ευθύνης που της έχει εµπιστευτεί η γερµανική κοινωνία αλλά και οι Ευρωπαίοι οµόλογοί της τους εκπροσωπεί στο ανώτερο συλλογικό θεσµικό τους όργανο. Οι δυο τους συµφώνησαν σε κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης και συνένωσης δυνάµεων.