Την ριζική αλλαγή σε πολλά δεδομένα που αναμένεται να φέρει η επιστολή ψήφος τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, από το βήμα της Βουλής. Ειδικότερα, η τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφους για τους διαμένοντες στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές «αποτελεί το αναγκαίο , τελικό και πραγματικό βήμα ισότητας έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού με την μητέρα Ελλάδα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας μιλώντας στην Ολομέλεια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση καταλόγων και λοιπές διατάξεις».

Κώτσηρας: Ριζική αλλαγή σε πολλά δεδομένα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο αυτό που προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από τις επικείμενες ευρωεκλογές μεταβάλει ριζικά πολλά δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις του μητροπολιτικού κέντρου και τον απόδημο ελληνισμό». Υπογράμμισε ότι το παρόν σχέδιο νόμου δημιουργεί κίνητρα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, καθώς όλοι θα μπορούν να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω μιας απλής και εύκολης διαδικασίας». Οι ομογενείς μας, σημείωσε ο κ. Κώτσηρας «έχουν διαχρονικά δείξει την στήριξή τους στα εθνικά μας συμφέροντα» σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η αντιστοίχιση της προσφοράς τους με την συμμετοχή τους στις εκλογές»

Ο υφυπουργός, ανέφερε ότι σήμερα «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές». Επισήμανε «την ανταπόκριση που έδειξε όλη η ομογένεια στο νομοσχέδιο» λέγοντας ότι «η αποδοχή αυτής της πρωτοβουλίας είναι πάρα πολύ ευρεία και θερμή» και πρόσθεσε ότι « το εύλογο ερώτημα που όλοι οι συμπατριώτες μας έθεταν και συνεχίζουν να θέτουν είναι για ποιο λόγο δεν μπορεί να πάμε μέχρι και το τελευταίο βήμα και να καθιερώσουμε την επιστολική ψήφο και στις ευρωεκλογές;»

Κώτσηρας: Εθνικό μήνυμα στην ομογένεια

Ο κ. Κώτσηρας, υποστήριξε ότι «με την ψήφιση και της τροπολογίας επέρχεται η ισότητα όλων των Ελλήνων και θα δώσει πραγματικά ένα σαφές και καθαρό εθνικό μήνυμα στην ομογένεια και τις σχέσεις με την Ελλάδα». Πρόκειται, είπε ο υφυπουργός, ότι μετά από 50 χρόνια Δημοκρατίας αυτό το σχέδιο νόμου και η τροπολογία «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλο το πολιτικό σύστημα να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού ότι ικανοποιείται και επιλύεται ένα πάγιο ζήτημα ισότητάς τους»

Ο υφυπουργός, παράλληλα, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε μια σειρά από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που αναπτύσσονται συντονισμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών για την καλύτερη διασύνδεση στην πράξη και όχι στα λόγια των απόδημων με τις πρεσβείες και τις προξενικές Αρχές στους τόπους που διαμένουν αλλά και με την μητροπολιτική Ελλάδα.

Ο κ. Κώτσηρας κατέληξε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό «είναι μια ευκαιρία για να βγούμε από μικροπολιτικές και μικροκομματικές τακτικές γιατί η ομογένεια είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και πρέπει ισότιμα να τους φέρουμε πιο κοντά μας»