Επίμονος Σπίρτζης

Ο Χρήστος Σπίρτζης επιµένει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να συνεργαστεί µε το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το ποιο κόµµα θα είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές, προκειµένου να έχει ισχυρό αντίπαλο η Ν.∆. Γνωρίζει ωστόσο και ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συµβεί λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, µε τα δύο κόµµατα στα χαρακώµατα, να παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι υποστηρικτές της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ το βράδυ των ευρωεκλογών θα κοιτάξουν ένα πολύ συγκεκριµένο στοιχείο για να επαναφέρουν ακόµα πιο δυναµικά την πρότασή τους. Αυτό δεν είναι άλλο από το άθροισµα των ποσοστών των δύο κοµµάτων. Αν ξεπερνά το ποσοστό της Ν.∆., τότε θα πιέσουν ακόµα περισσότερο Κασσελάκη και Ανδρουλάκη να συνεργαστούν, για να ηττηθεί ο Μητσοτάκης στις εθνικές εκλογές. Οσο και αν θέλουν αυτόνοµες πορείες Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, το άθροισµα αυτό θα επηρεάσει τις στρατηγικές τους.

Ισορροπίες Κασσελάκη

Αρκετοί, ειδικά από το παραδοσιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνιάστηκαν από την άµεση και καθαρή καταδίκη της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ µε µια ανακοίνωση του κόµµατος που έµοιαζε αρκετά µε αυτήν της Ν.∆. ∆εν άργησαν να έρθουν οι πρώτες αντιδράσεις και οι πρώτες διαφοροποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγµα του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, που σηµείωσε ότι οι ευθυγραµµίσεις σε τέτοια σύνθετα θέµατα και ειδικά µε τη Ν.∆. δεν κάνουν καλό. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, που βρισκόταν στις ΗΠΑ, ακύρωσε τη συνάντησή του µε το εβραϊκό λόµπι AIPΑC. Επίσηµη αιτιολογία από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η άρνηση του Ισραήλ να επιδιώξει την αποκλιµάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Με τον τρόπο αυτόν προσπάθησε να βρει ισορροπίες µεταξύ των παλαιότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνων που ήρθαν υπό τη δική του ηγεσία. ∆ύσκολο σπορ, µε δεδοµένο ότι µιλάµε για διαφορετικούς κόσµους…

Σφραγίδα Μπεκατώρου

Η Ολυµπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, που άνοιξε τον φάκελο του ελληνικού «#ΜeΤoo», είναι αδιαµφισβήτητα µία από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε και στις κάλπες των προκριµατικών εκλογών της Αττικής για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που σηµείωσαν θετικά ως σφραγίδα της πολλά στελέχη του κόµµατος είναι το γεγονός ότι επέλεξε να καταθέσει το βιογραφικό της όπως όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι στη σχετική πλατφόρµα, αρνούµενη να έχει ειδική µεταχείριση και να είναι απευθείας υποψήφια.

Στοίχημα Κεραμέως

Οι διοικητές των νοσοκοµείων και σε αρκετές περιπτώσεις τα «κατορθώµατά» τους έφεραν πονοκεφάλους από νωρίς στον Κυρ. Μητσοτάκη. Οταν η Ν. Κεραµέως έβαλε το στοίχηµα για την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκοµείων µε τεστ δεξιοτήτων, οι περισσότεροι είδαν την πρότασή της θετικά, λέγοντας ωστόσο παράλληλα ότι δύσκολα θα προχωρήσει. Τελικά, η ίδια κέρδισε το στοίχηµα, µε το τεστ δεξιοτήτων να προχωρά. Οσο για τις επιδόσεις, ο καλύτερος πήρε 638 στα 800 στην τελική βαθµολογία, γεγονός που δείχνει βαθµό δυσκολίας.

Θεσμικός Τσίπρας;

Κανονικά ψήφισε στη διαδικασία των προκριµατικών εκλογών για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, προς απογοήτευση αρκετών, που ήθελαν να «σνοµπάρει» τη συνταγήιδέα Κασσελάκη. Ο τέως πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κινείται θεσµικά, αν και το γεγονός ότι στο Φόρουµ των ∆ελφών δεν ανέφερε καν το όνοµα του Στέφανου Κασσελάκη σχολιάστηκε ιδιαίτερα. Οπως συζητήθηκε και η κριτική του στην ανάδειξη του ΤikΤok ως βασικού πολιτικού εργαλείου. Τη λες «φωτογραφική» ή αλλιώς και «µπηχτή» στον Κασσελάκη.

«Μουρµουράνε» για προνοµιακή µεταχείριση στο ΠΑΣΟΚ οι συνυποψήφιοι του Ανδρέα Σπυρόπουλου, γιατί κάνει καµπάνια ως υποψήφιος ευρωβουλευτής και µε τον ρόλο του γραµµατέα…

Κακόκεφος πρόεδρος;

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αντιληφθεί ότι η εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη και η επικοινωνία µόνο λεπτοµέρειες δεν θα αποτελέσουν στην εκλογική µάχη. Ειδικά απέναντι στον Στ. Κασσελάκη, που κατά κοινή οµολογία παίζει το σπορ στα δάχτυλα. Κάπως έτσι προσπαθούν µέσω και νέων αναρτήσεων στο ΤikΤok του Νίκου Ανδρουλάκη να σβήσουν την εικόνα του «κακόκεφου» προέδρου. Αυτό δείχνει να το έχει καταλάβει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που τις τελευταίες ηµέρες «τσαλακώνεται» και στα social media.

Επώνυμοι αποκλεισμοί

Μόνο άγνωστα δεν ήταν τα πρόσωπα που αποκλείστηκαν επειδή δεν πήραν τους απαραίτητους σταυρούς, για να φτάσουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ από τις προκριµατικές εκλογές. Χαρακτηριστικά τα παραδείγµατα της Αννας Βαγενά και της Ελένης Αυλωνίτου. Αν και πρώην βουλευτές του κόµµατος, δεν επιλέχθηκαν από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο. Στις ηγετικές οµάδες του κόµµατος, πάντως, και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στενοχωρήθηκαν µόνο για τον αποκλεισµό της νεαρής δικηγόρου Λυδίας Βενιέρη, που ήθελαν να περάσει µε επιτυχία.

Μαθαίνω ότι στο Μαξίµου έχουν µετρήσεις για τη δυναµική των υποψηφιοτήτων στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Αυτές δείχνουν ότι κάποιοι ήδη εκλεγµένοι θα ζοριστούν αρκετά…

Τηλεοπτικοί περιορισμοί

Προβληµατισµό έφερε στα κοµµατικά επιτελεία η απόφαση να µπουν οι περιορισµοί για τις εµφανίσεις των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές από τις 24 Απριλίου, δηλαδή περίπου 50 ηµέρες πριν από τις κάλπες. Κυρίως δυσαρεστήθηκαν ήδη προβεβληµένα πρόσωπα, καθώς δεν θα µπορούν από τους περιορισµούς και µετά να κάνουν µπαράζ τηλεοπτικών εµφανίσεων. Ωστόσο, εξαιτίας ακριβώς αυτών των περιορισµών, πιο αισιόδοξοι εµφανίζονται οι υποψήφιοι που δεν έχουν τόσο υψηλή αναγνωρισιµότητα, γιατί έτσι θα έχουν την ευκαιρία να κληθούν και εκείνοι περισσότερο στις τηλεµαχίες.