Το κλίμα του συνεδρίου και η παρακαταθήκη του Καραμανλή

Εντάξει, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, άπαντες πέριξ του συστήµατος Μητσοτάκη αντιλήφθηκαν πλήρως ότι το Συνέδριο της προηγούµενης εβδοµάδας ήταν λίγο υποτονικό σε κάποιες στιγµές του! Μιλάµε για µια περίσταση που υποτίθεται ότι θα είχε πανηγυρικό τόνο λόγω της συµπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.∆., προεκλογικό χαρακτήρα ενόψει της ευρωκάλπης και θα λάµβανε χώρα σε ένα σηµείο της πρωτεύουσας όπου έχει γραφτεί η σηµαντικότερη σελίδα της κοµµατικής ιστορίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Ο λόγος φυσικά για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της χώρας στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραµανλή. Αν κάποιος θεωρεί ότι το κλίµα ήταν ανάλογο, µάλλον δεν θα είχε σπεύσει ούτε ως... παρατηρητής σε κάποιο «γαλάζιο» προεκλογικό Συνέδριο άλλων εποχών. Οι αιτίες βέβαια, πολλές. Κάτι το 41%, κάτι οι επαναλαµβανόµενες κάλπες, κάτι η γενικότερη δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση έπαιξαν τον ρόλο τους. Βέβαια, ακόµη οι πολίτες κάθε άλλο παρά σε εκλογικό mood βρίσκονται, οπότε όλες αυτές οι συζητήσεις είναι µάλλον... φιλολογικές. Παρεµπιπτόντως, δεν µπορεί κανείς να µη σταθεί στα παιδιά που έφτιαξαν το βίντεο µε την ιστορική αναδροµή στο παρελθόν της Ν.∆., στο οποίο ο ιδρυτής της παράταξης είχε τον χώρο που εδικαιούτο βάσει της προσφοράς του στην πατρίδα. Το ίδιο, φυσικά, συνέβη και µε τις εξαιρετικές αναφορές Μητσοτάκη. Το λέω αυτό γιατί ορισµένοι νεόκοποι στο κόµµα, όπως έλεγε και ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης, δείχνουν να τους πιάνει ένα άγχος κάθε φορά που πρέπει να γίνει µνεία στην παρακαταθήκη του Εθνάρχη στην πατρίδα και την κεντροδεξιά παράταξη... Εντάξει, αντιληπτό ότι δεν έχουν κανέναν συναισθηµατικό δεσµό µε το κοµµατικό παρελθόν. Οµως, πλέον, η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ δεν αµφισβητούνται ούτε από φίλους ούτε από αντιπάλους, οπότε και εκείνοι θα πρέπει να απελευθερωθούν περισσότερο...

Οι μετρήσεις και το ένστικτο αυτοσυγκράτησης

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται, από τη στιγµή που το στελεχικό δυναµικό και η βάση του κόµµατος συνειδητοποίησαν ότι, όπως και να 'χει, ο Στέφανος Κασσελάκης θα οδηγήσει την αξιωµατική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές (και µετά βλέπουµε), είναι σαφές πως σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο θα πρέπει να κυλήσει ακόµη πολύ νερό στ' αυλάκι. Ο παράγων Χ, όπως συνοµολογούν άπαντες, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που, παρά τη φθορά η οποία καταγράφεται για την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, παραµένει το ισχυρό χαρτί της, ειδικά στο πεδίο της σύγκρισης µε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Στο πλαίσιο αυτό και µε το δεδοµένο των, αν µη τι άλλο, επιτυχηµένων επιδόσεων του πρωθυπουργού σε όλες τις προηγούµενες προεκλογικές εκστρατείες, αναµένεται, σύµφωνα µε τους δηµοσκόπους -κι αν στο µεταξύ δεν έχει µεσολαβήσει κάποιο αναπάντεχο συµβάν-, να τσιµπήσει κάτι περισσότερο η Ν.∆. στην πρόθεση ψήφου, ώστε τελικώς να κινηθεί πέριξ του ποσοστού της το 2019 (33%). Στην εξίσωση αυτή οι ίδιοι τοποθετούν και τον παράγοντα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης της κοινωνίας, προκειµένου να µην υπάρξουν συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης, µε φόντο τα όσα συµβαίνουν εντός και εκτός Ελλάδας.

Προβληματίζονται στην Πειραιώς για τις αναφορές επώνυμων Νεοδημοκρατών στα social media, οι οποίες διακατέχονται από ξεκάθαρη κριτική διάθεση για κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Εντάξει, όλα αυτά δεν προκαθορίζουν τίποτα αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά καλό είναι και στο Μαξίμου να ακούνε καμία φορά και τα καμπανάκια των κομματικών επιτελών...

Συνδαιτυμόνες

Στην «Τράτα» της Καισαριανής έτρωγε το µεσηµέρι της περασµένης Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης αµέσως µετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, όπου και ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Συνδαιτυµόνες του προέδρου του άλλοτε κραταιού Κινήµατος ήταν δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές. Ο ένας ήταν ο Κύπριος ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδάκης και ο άλλος ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Οι τρεις τους έκαναν κολλητή παρέα τα χρόνια που συνυπήρξαν σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Κατά τα λοιπά, να σας ενηµερώσω ότι ο Ανδρουλάκης σε καµία φάση δεν ταλαντεύτηκε για το αν θα εντάξει τον παλαίµαχο ποδοσφαιριστή στο «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις των κοµµατικών.

Η πρώτη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη µετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες µαθαίνουµε ότι θα πραγµατοποιηθεί στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, µε φόντο την πολυαναµενόµενη παράδοση στην κυκλοφορία του τµήµατος Ξυνιάδα-Λαµία του Ε65, µε το οποίο ουσιαστικά ενώνεται η εθνική οδός µε τον σύγχρονο αυτοκινητόδροµο της Κεντρικής Ελλάδας.

Crash test

Ενα µεγάλο crash test για τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί η εσωκοµµατική διαδικασία για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αύριο, Κυριακή, είναι -ως γνωστόν- προγραµµατισµένη η ψηφοφορία των φίλων και µελών του κόµµατος. Και λέµε πως αποτελεί τεστ για τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αφενός για το εύρος της συµµετοχής, αφετέρου για το πώς θα αξιολογήσουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι την πληµµυρίδα των σταρ που επιθυµούν να πάρουν το χρίσµα του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Θα έχει δηλαδή ενδιαφέρον οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει από τη µια ο καθηγητής επί των ευρωπαϊκών Φαραντούρης και από την άλλη ο πανελίστας Παπανώτας ή ο µπασκετµπολίστας Παππάς.

Κρατήστε την πληροφορία πως ο δηµοσιογράφος ∆ηµήτρης Πανόπουλος, που είναι τώρα υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ενταχθεί το προσεχές διάστηµα στην οµάδα επικοινωνίας που πλαισιώνει τον Στέφανο Κασσελάκη, αναλαµβάνοντας ρόλο δίπλα του.

Rebranding

Κανονικό rebranding κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Οποιος παρακολουθεί τον πρώην πρωθυπουργό θα έχει διαπιστώσει πως έχει αλλάξει όχι µόνο πολλές από τις παραδοσιακές του θέσεις, αλλά ακόµα και τον τρόπο που ντύνεται. Είναι εντελώς απελευθερωµένος και µάλιστα οι φίλοι του λένε πως το έχει ρίξει στη µελέτη Ιστορίας και στον τρόπο που πολιτεύονται διάφοροι µεγάλοι ξένοι ηγέτες.