Η «κουτοπονηριά» του ποινικού λαϊκισμού

Oταν κάποια κόµµατα δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τον θεσµικό τους ρόλο ως υπεύθυνες δυνάµεις του Kοινοβουλίου, σεβόµενα τους κανόνες της ∆ηµοκρατίας και του Συντάγµατος, τότε ή καταφεύγουν στον ποινικό λαϊκισµό, συγχέοντας σκοπίµως διαφορετικά πράγµατα, ή κρύβονται πίσω από αµφιλεγόµενες πρωτοβουλίες, δίχως να έχουν το θάρρος να τις αξιολογήσουν ως µη ορθές ως προς το αποτέλεσµα που θέλουν να επιτύχουν. Στην υπόθεση των Τεµπών ξεκίνησε µια πρωτοβουλία στο ∆ιαδίκτυο για τη συλλογή υπογραφών µε αίτηµα την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόµου περί ευθύνης υπουργών. ∆εν γνωρίζω εάν αυτή η διαδικασία εµπεριέχει νόµιµες δικλίδες ασφαλείας, αλλά το θέµα µας στην προκειµένη περίπτωση δεν είναι αυτό, αλλά η «κουτοπονηριά» των δυνάµεων της αντιπολίτευσης, που, ενώ διαθέτουν τα εργαλεία να ζητήσουν την κατάργηση των βουλευτικών και υπουργικών προνοµίων, όπως αυτά απορρέουν από τις συνταγµατικές διατάξεις του νοµοθέτη, δεν το κάνουν. Αλλά τι κάνουν; Επιχειρούν να «κερδοσκοπήσουν» πολιτικά και εκλογικά µε το να «ψαρεύουν» ψήφους από τη δεξαµενή των ανθρώπων που καλοπροαίρετα έβαλαν την υπογραφή τους σε µια τέτοια πρωτοβουλία, σε ένδειξη συµπαράστασης προς τα θύµατα των Τεµπών, δίνοντας σκοπίµως στο συγκεκριµένο αίτηµα τη διάσταση της λαϊκής καταδίκης της κυβέρνησης. Στη Βουλή, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της «Νέας Αριστεράς» και της Πλεύσης Ελευθερίας έπαιξαν το χαρτί της «συλλογής» υπογραφών για τα Τέµπη επάνω σε αυτή την ανήθικη βάση.

«Υφολογικοί χωροφύλακες»

Το «Γιατί χαµογελάς;» ή «Γιατί µε κοιτάς, ρε;» το ακούγαµε τα προηγούµενα χρόνια από κάτι «µαυροντυµένους» τύπους της Χρυσής Αυγής, που επιχειρούσαν να εκφοβίζουν µε τον τρόπο αυτόν όσους δεν έβλεπαν µε καλό µάτι τα «καραγκιοζιλίκια» τους. ∆εν περιµέναµε, όµως, ποτέ πως µε τον ίδιο τρόπο, δηλαδή αυτόν της Χρυσής Αυγής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα έφταναν στο σηµείο να συµπεριφέρονται σαν «υφολογικοί χωροφύλακες», επειδή στην πολύωρη συζήτηση της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κάποιοι υπουργοί ή βουλευτές της Ν.∆. µπορεί να απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό να «χαµογελούν». Ενδεχοµένως γιατί εκείνη τη στιγµή µες στην αίθουσα της Ολοµέλειας υπήρξαν και γραφικές τοποθετήσεις. Σέλφι, πάντως, όπως έκανε ο Στ. Κασσελάκης στην πορεία για την τραγωδία των Τεµπών δεν έβγαζαν.

Ρεσιτάλ «καφενόβιου» στα έδρανα

Εν τω µεταξύ, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν «έλεγχο εκφραστικότητας» στα κυβερνητικά στελέχη, µην τυχόν και πιάσουν κανέναν εξ αυτών να χαµογελά κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ονόµατι ∆ηµήτρης Μπιάγκης, από την Κέρκυρα, έδινε ρεσιτάλ «καφενόβιου» στα έδρανα της Βουλής. Είχε αράξει στη δεύτερη σειρά των εδράνων της πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ και έπαιζε την «κοµπολογάρα» του, µασώντας τσίχλα, την ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κατρίνης, έδινε µάχη µε τον Α. Σκέρτσο για την υπόθεση των Τεµπών. Φανταστείτε ένα τέτοιο στιγµιότυπο να το είχαν απαθανατίσει οι φωτογράφοι µε πρωταγωνιστή υπουργό ή βουλευτή της Ν.∆. Θα τον είχαν κρεµάσει στα µανταλάκια για επίδειξη αναισθησίας.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάµελλος, επιχείρησε να οικειοποιηθεί τις υπογραφές του κόσµου για τα Τέµπη, λέγοντας πως «αυτές µας έφεραν στη Βουλή να καταθέσουµε πρόταση δυσπιστίας».

Παραβίαση

Ο Θάνος Τζήµερος, σχολιάζοντας τα κοµµατικά διαγγέλµατα που έκανε ο Στ. Κασσελάκης από τον στρατό, έθιξε το ζήτηµα της παραβίασης των στρατιωτικών κανονισµών και δεν έχει άδικο σε αυτά που έγραψε:

- Είναι ο Κασσελάκης φαντάρος, ναι ή όχι;
- Είναι υποχρεωµένος να τηρεί τις διατάξεις του Στρατιωτικού Κανονισµού, ναι ή όχι;
- Υποχρεούται να αναστείλει την πολιτική του δραστηριότητα, έστω γι’ αυτές τις ρηµάδες τις 20 ηµέρες, ναι ή όχι;
- Συνιστούν τα βίντεο που ανεβάζει, ζητώντας από τον Π.Θ. να παραιτηθεί... ήρεµα, πολιτική δραστηριότητα, ναι ή όχι; - Θα έπρεπε να τιµωρηθεί, ναι ή όχι; Θητεία 20 ηµερών είναι εξ ορισµού γελοία. Γελοίο είναι επίσης να παρελαύνει κάποιος πριν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση και ορκιστεί, φέροντας τυφέκιο, το οποίο δεν ξέρει να χρησιµοποιεί. Να µην το κάνουµε φαρσοκωµωδία, σφυρίζοντας αδιάφορα σε τόσο κατάφωρες παραβιάσεις του Στρατιωτικού Κανονισµού.

Ποιοι, θέλω να ξέρω ποιοι

Ποιοι πρώην αξιωµατούχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιµοι να προβούν σε σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο µε τον οποίο επιχειρεί να παρέµβει στην υπόθεση των Τεµπών η Ευρωπαία εισαγγελέας;


Πάει πολύ

Ο «µετρ» της χειραγώγησης της κοινής γνώµης την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, ο άνθρωπος που στην τραγωδία στο Μάτι είχε τη σκηνοθετική επιµέλεια της συνέντευξης-παρωδίας, µε την προβολή παραπλανητικών εικόνων από δορυφόρους του ∆ιαστήµατος, που, τάχα µου, οδηγούσαν σε οργανωµένο σχέδιο εµπρησµού, πάει πολύ να κατηγορεί τη Ν.∆. πως επιχείρησε να εξαπατήσει τους πολίτες στην τραγωδία των Τεµπών.

Επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς

Οι λεγόµενες προοδευτικές δυνάµεις του τόπου δεν έχουν αντιληφθεί πόσο επικίνδυνα παιχνίδια παίζουν σε βάρος των θεσµών µε το να σιγοντάρουν στα µουλωχτά ή να ενθαρρύνουν στα φωναχτά την αµφισβήτηση του κράτους ∆ικαίου µέσα από την υπεράσπιση αµφιλεγόµενων «λαϊκών δράσεων» µε τη µέθοδο των διαδικτυακών «ψηφισµάτων». Αλήθεια, εάν αύριο το πρωί µια οµάδα πολιτών οργανώσει τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας την αλλαγή του πολιτεύµατος και την επιστροφή της χώρας στη µοναρχία, θα την αναγνωρίσουν ως «λαϊκό αίτηµα»; Αν κάποιοι άλλοι προτείνουν την επαναφορά της θανατικής ποινής και συγκεντρώσουν δύο εκατοµµύρια υπογραφές, θα την αποδεχτούν ως νόµιµη; Εάν όσοι αντιδρούν στον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών κάνουν καµπάνια συγκεντρώνοντας τρία εκατοµµύρια υπογραφές, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής νοµοθεσίας, θα συµφωνήσουν; Εάν οι συγγενείς των νεκρών στο Μάτι ξεκινήσουν εκστρατεία συλλογής υπογραφών, θεωρώντας πως για τους ανθρώπους που έχασαν πρέπει να µπουν στη φυλακή ο Αλ. Τσίπρας, η Ρ. ∆ούρου, ο Ν. Τόσκας, ο Ν. Παππάς, που δεν είχαν ενεργοποιήσει τον µηχανισµό 112, θα υπερθεµατίσουν για την καταδίκη τους;