O Φλωρίδης και οι δικηγόροι της ΝΔ

∆ύσκολο να είναι κάποιος τους τελευταίους µήνες µέλος του Υπουργικού Συµβουλίου ή και βουλευτής της Ν.∆. και ταυτόχρονα δικηγόρος. Βλέπετε, οι άνθρωποι κάθε άλλο παρά άνετα αισθάνονται τους τελευταίους µήνες, αφού ακούν σχεδόν σε καθηµερινή βάση τα εξ αµάξης από τους συναδέλφους τους. Αρχικά ήταν το νοµοθέτηµα περί φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών, που επηρέασε άµεσα τον κλάδο, ενώ τώρα γίνονται αποδέκτες ουκ ολίγων ενστάσεων σχετικά µε τις ανεξερεύνητες πτυχές των παρεµβάσεων Φλωρίδη για τους Ποινικούς Κώδικες. Το θέµα είναι ότι τα σχετικά παράπονα έχουν φτάσει εδώ και µέρες στο Μέγαρο Μαξίµου και δεν σταµάτησαν ούτε µετά την ψήφιση του νόµου, αφού οι εν λόγω προβληµατισµοί δεν απασχολούν µόνο τους συνοµιλητές των «γαλάζιων» δικηγόρων, αλλά και τους ίδιους, που νιώθουν ότι οι θέσεις τους ουδέποτε εισακούστηκαν από τον υπουργό και τους λοιπούς εµπλεκοµένους. Ανάµεσα στα ζητήµατα που τίθενται επιτακτικά ακόµα και τώρα, στο... και πέντε, είναι η απάλειψη του σταδίου του ∆ικαστικού Συµβουλίου και της διαδικασίας του βουλεύµατος για µια σειρά από αδικήµατα (και ως εκ τούτου η απευθείας παραποµπή σε δίκη), η οριζόντια αυστηροποίηση του νόµου και η συνεπακόλουθη συµφόρηση που µοιραία θα υπάρξει στα σωφρονιστικά ιδρύµατα µε την εφαρµογή των προβλέψεων του νόµου. ∆εν ξέρω αν αυτή η περιρρέουσα ατµόσφαιρα θα λειτουργήσει αθροιστικά στον καλοκαιρινό σάλο µε τις δηλώσεις του υπουργού ∆ικαιοσύνης περί ακαταδίωκτου των τραπεζιτών ή στις αντιδράσεις για τη συγχώνευση των δικαστηρίων και θα επιβαρύνει το κυβερνητικό κάρµα του Γιώργου Φλωρίδη. Το µόνο σίγουρο είναι πως µια τόσο µελετηµένη µεταρρύθµιση, µε κατά κοινή οµολογία επαναστατικές όσο και αυτονόητες προβλέψεις, που µάλιστα ετοιµάστηκε σε χρόνο dt από τον υπουργό ∆ικαιοσύνης και τους συνεργάτες του, είναι κρίµα να καθίσταται αντικείµενο γενικότερων, και δη εσωκοµµατικών, αντεγκλήσεων.

Ο Κασσελάκης κόβει τον Τεμπονέρα

∆εν ξέρω τελικά αν µετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν χαµένοι τόσο ο Κασσελάκης όσο και ο Τσίπρας, όπως συνοµολογούν άπαντες, ωστόσο, πέραν πάσης αµφιβολίας, ο πλέον «αδυνατισµένος» παράγοντας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας. Ο Αχαιός πολιτικός, ο οποίος προετοίµαζε εδώ και καιρό την παρουσία του στο Συνέδριο, θέλοντας να δώσει αρχηγικό στίγµα για το µέλλον (τελικά τον «έφαγαν» τα γεγονότα), µοιάζει να έχει µπει για τα καλά στο στόχαστρο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος φαίνεται πως είναι διατεθειµένος να «κόβει» πια τον ίδιο και τους «δικούς» του από παντού. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο εκ των πλέον κοντινών πολιτικών φίλων του Τεµπονέρα και άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος «καρατοµήθηκε» από την Επιτροπή ∆εοντολογίας όπου ήταν πρόεδρος και στη θέση του µπήκε ο Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της Ρένας ∆ούρου.

Πέραν της αποκάλυψης του logo του επικείμενου συνεδρίου της Ν.∆., το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης στις 11 Μαρτίου, παρουσία του πρωθυπουργού, θα έχει και μια άλλη διάσταση. Αυτήν της δημιουργίας, αν μη τι άλλο, μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας σχετικά με την υποψηφιότητα ή μη της Βούλας Πατουλίδου για τις ευρωεκλογές.


Ταξίδι

Μαθαίνω πως µέσα στον µήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και θα επισκεφθεί δύο κοµβικής σηµασίας πόλεις, τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Και δεν θα ταξιδέψει µόνος του, αλλά θα έχει µαζί του τους δύο πιο στενούς συνεργάτες του: τον διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου, και τον διπλωµατικό του σύµβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Προσεχώς θα έχω και άλλες πληροφορίες αναφορικά µε το περιεχόµενο του ταξιδιού του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτοκόλλητο δίδυµο έχουν γίνει η γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, και ο αναπληρωτής γραµµατέας, Γιώργος Βασιλειάδης. Η στήλη τούς εντόπισε την Τετάρτη το βράδυ έως αργά τα µεσάνυχτα παρέα µε άλλο ένα άτοµο, να συζητούν -για τι άλλο;- τα προβλήµατα του κόµµατος στο γνωστό στέκι του Παγκρατίου, «Musique Café». Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το δίδυµο θα σπάσει, καθώς η Σβίγκου, κατόπιν συνεννόησης µε τον Κασσελάκη, θα παραµείνει γραµµατέας, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τον Βασιλειάδη.

Νέο κόμμα

Με έναν διαφορετικό τρόπο θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισµα της καµπάνιας του κόµµατός του ο Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριµένα, στις 11 το πρωί της ∆ευτέρας θα δώσει στη δηµοσιότητα και θα ανεβάσει στα social media ένα βίντεο µε το οποίο θα ανακοινώνει τον τίτλο του κόµµατος, το σύµβολο και τις ιδρυτικές αρχές. Μία εβδοµάδα µετά, στις 11 Μαρτίου, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους δηµοσιογράφους. Ηδη, πάντως, ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει κλείσει περίπου τα 20 από τα 42 άτοµα που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατός του.
Υπάρχει άραγε συνεννόηση µεταξύ του Μαξίµου, της Πειραιώς και του Ιδρύµατος Κωνσταντίνου Καραµανλή σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις για τη συµπλήρωση 50 χρόνων από τότε που ο αείµνηστος Εθνάρχης προχώρησε στην ίδρυση της Ν.∆.;

Στη Μάνη

Θα διαβάσατε στη στήλη «Big mouth» του powergame.gr για το ενδιαφέρον του Κ. Μητσοτάκη (ανάλογα και µε το προγραµµατισµένο για τότε ταξίδι του στην Αίγυπτο) να µεταβεί στην Αρεόπολη της Μάνης τη 17η Μαρτίου, προκειµένου να δώσει το «παρών» στην πιο σηµαντική περίσταση για τους απανταχού Μανιάτες, που δεν είναι άλλη από την εκδήλωση για την έναρξη της Επανάστασης στην «απάτητη» από τους Τούρκους περιοχή. Πέραν του πρωθυπουργού και των κοινοβουλευτικών στελεχών µανιάτικης καταγωγής, είναι πιθανό να είναι παρούσα και η υπουργός Εργασίας και βουλευτίνα της Α’ Πειραιά (το µανιάτικο στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο στο µεγάλο λιµάνι), ∆όµνα Μιχαηλίδου.