Γεννηµένος και µεγαλωµένος στα Τρίκαλα, έφυγε στα 18 του, για να σπουδάσει στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, στο Τµήµα Μαθηµατικών, ενώ αργότερα συνέχισε σε µεταπτυχιακό επίπεδο στο τµήµα του Οικονοµικού της Νοµικής του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, θέλοντας να έχει το δικό του εισόδηµα, εργαζόταν ως µαθηµατικός σε φροντιστήρια. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Καραµίντζιο, πρόεδρο του ΕΟΑΝ, ο οποίος µιλώντας στο «S» περιγράφει τα παιδικά του χρόνια.

«Ηταν πολύ όµορφα, µε ξέγνοιαστες στιγµές, καλές αναµνήσεις και µοναδικές εµπειρίες, δίπλα στην οικογένειά µου, στους φίλους και τους συµµαθητές µου. Σηµαντική ανάµνηση που µε συντροφεύει, όµως, και την ανακαλώ µε νοσταλγία είναι τα παιδικά µου χρόνια στο χωριό µου, τη ∆ιάβα Καλαµπάκας. Εκεί περνούσαµε τις ηµέρες των γιορτών και του καλοκαιριού µε καλούς παιδικούς φίλους, µε τους οποίους µέχρι και σήµερα βρισκόµαστε κάθε φορά που επιστρέφω στο χωριό. Είναι το µέρος και οι στιγµές που µε χαλαρώνουν και µε γεµίζουν ενέργεια», λέει ο ίδιος.

Η ενασχόλησή του µε τα κοινά ξεκίνησε από πολύ νωρίς και όλα αυτά τα χρόνια δηµιούργησε φιλίες που αντέχουν στον χρόνο. «Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών µου σπουδών ανέπτυξα πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση, αποκοµίζοντας πολύτιµες γνώσεις και εµπειρίες, συνεργασίες, αλλά πάνω απ’ όλα δυνατές φιλίες. Και νιώθω πραγµατικά τυχερός που µέσω αυτής της ενασχόλησης απέκτησα πολλούς καλούς και αληθινούς φίλους. ∆εν µπορώ όµως να µην ξεχωρίσω έναν άνθρωπο, µε τον οποίο έχουµε δώσει κοινές µάχες και κοινούς αγώνες και µε τιµά διαχρονικά µε τη φιλία του, τον σηµερινό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη».

Εχοντας χτίσει γερές φιλίες από τον χώρο της πολιτικής, είναι εύλογο το ερώτηµα αν θα ήθελε κι εκείνος να πολιτευτεί. «Αυτή τη στιγµή είµαι πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ελληνικού Οργανισµού Ανακύκλωσης και αυτή η θέση παραµένει κυρίαρχο µέληµα και βασική προτεραιότητά µου. Είναι µεγάλη η τιµή να υπηρετώ έναν οργανισµό όπως ο ΕΟΑΝ, µε πολύ ουσιαστικό έργο και υψίστης σηµασίας στόχους, που θέτουν τα θεµέλια για ένα υγιές και βιώσιµο µέλλον για την Ελλάδα, για εµάς και τις γενιές που έρχονται».

Πρόσφατα επισκέφθηκε την Αµερική, όπου, ως πρόεδρος του ΕΟΑΝ, υπέγραψε Μνηµόνιο Συνεργασίας µε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής και το Κέντρο Ανάλυσης Πλαστικής Ρύπανσης και Λύσεων Βιωσιµότητας του Columbia University. «Ηταν µια πολύ σηµαντική στιγµή. Η συνεργασία του κορυφαίου αµερικανικού πανεπιστηµίου µε τον ΕΟΑΝ επικεντρώνεται σε δράσεις εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης πληροφοριών για την προαγωγή της βιώσιµης διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και στη διάδοση πληροφοριών και νέων τεχνολογιών στο κοινό», εξηγεί στο «S».

Ο ΕΟΑΝ αναδεικνύεται σε κεντρικό φορέα στην προώθηση και εφαρµογή της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε µε στόχο τη διευκόλυνση και τον συντονισµό των προσπαθειών για τη βελτίωση της διαχείρισης απορριµµάτων, µε έµφαση στην ανακύκλωση, ενώ προωθεί πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των υποδοµών ανακύκλωσης. Αναπτύσσει και υλοποιεί σχέδια για τη διαχείριση και ανακύκλωση διαφόρων υλικών, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί, εγκρίνει, ενηµερώνει και συµµορφώνει τα συστήµατα εναλλακτικής διαχείρισης που ασχολούνται µε την ανακύκλωση.

Οπως µας εξηγεί ο Βαγγέλης Καραµίντζιος, σκοπός στο άµεσο µέλλον, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα ρεύµατα ανακύκλωσης (χαρτί, απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.), είναι να καθιερωθεί η ξεχωριστή συλλογή σε ακόµα επτά (έπιπλα, γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, παιχνίδια - αθλητικός εξοπλισµός κ.ά.), έτσι ώστε να µειωθεί δραστικά η ποσότητα απορριµµάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονοµικής ταφής.

«Θέλω εδώ να επισηµάνω ότι, καθώς η ανακύκλωση είναι θέµα παιδείας και κουλτούρας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προετοιµάσει µια τοµή στο θέµα των συσκευασιών: το σύστηµα DRS (Deposit Return Scheme) ή Σύστηµα Εγγυοδοσίας. Ουσιαστικά, ετοιµάζουµε µια σοβαρή αλλαγή στην ανακύκλωση, όπου ο καταναλωτής θα παίρνει πίσω µέρος της αγοράς του επιστρέφοντας τη συσκευασία. Ετσι, αντί να πετάει τη συσκευασία, θα την κρατάει και θα την επιστρέφει, διότι, διαφορετικά, θα είναι σαν να πετάει χρήµατα στα σκουπίδια. Θα έχουµε σύντοµα εξελίξεις σε αυτή την πολύ σοβαρή αλλαγή από τον ΕΟΑΝ».