Το πρώτο βήμα η Μιλένα

Η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνούσε τις αιτίες και τις ευθύνες προσώπων για την τραγωδία των Τεµπών έκλεισε, µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης να αποσύρονται από αυτήν και µε αντιπαράθεση σε πολύ υψηλούς τόνους. Κύρια αιτία, η άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν ακόµα περισσότεροι µάρτυρες από αυτούς που ζητούσαν να έρθουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης για να καταθέσουν. Το πρώτο βήµα, µε συνέπεια να ακολουθήσουν τον δρόµο της αποχώρησης οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, το έκανε η Μιλένα Αποστολάκη, που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική. Η ίδια πήρε ζεστά και προσωπικά τον ρόλο της στην Επιτροπή, σε αντίθεση µε άλλους στο ΠΑΣΟΚ, που δεν ήταν τόσο ενεργοί…

Αμφίθυμος Μανιάτης;

Αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόµατα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, µην περιµένετε τα «βαριά» στην πρώτη φουρνιά ανακοινώσεων, καθώς σε αυτήν θα πρωτοστατούν κυρίως νέοι άνθρωποι, όχι τόσο γνωστοί, αλλά µε σηµαντικά βιογραφικά και τηρώντας γεωγραφικά χαρακτηριστικά εκπροσώπησης. Ρώτησα, ωστόσο, για το πιο γνωστό όνοµα που έχει ακουστεί για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αυτό του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Η πηγή µου από τη Χαριλάου Τρικούπη µού είπε ότι ο πρώην υπουργός εµφανίζεται αµφίθυµος. Για να δίνει αυτή την απάντηση στο ΠΑΣΟΚ, έχουν καταλάβει ήδη ότι η απάντηση του Γιάννη Μανιάτη θα είναι αρνητική. Πολλές οι «πόρτες» και λίγα τα «ναι» που έρχονται µέχρι στιγµής…

Μονοψήφιος

Ο γνωστός εθισµός της στήλης µε τις δηµοσκοπήσεις εµφανίζεται και αυτό το Σάββατο, πάντα µε φρέσκα κουλούρια όµως… Ξεκινώ από το εντυπωσιακό εύρηµα της τελευταίας εβδοµάδας, καθώς έχουµε την πρώτη εικόνα που επιβεβαιώνει όσα είχατε διαβάσει στη στήλη «Big mouth» του powergame.gr σε σχέση µε τα µονοψήφια ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στα αστάθµητα των δηµοσκοπήσεων. Στην πρόσφατη δηµοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24, στο αστάθµητο δείγµα της, που δεν δηµοσιεύθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 9,9%, γράφοντας µονοψήφιο, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες έρευνες µε την εικόνα αυτή.

Δονήσεις

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η έρευνα αυτή έκλεισε το µεσηµέρι του προηγούµενου Σαββάτου, για να δηµοσιευθεί τη ∆ευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action24, πράγµα που σηµαίνει ότι δεν είχαν καταγραφεί ακόµη οι «σεισµικές» δονήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ µετά τον αιφνιδιασµό Κασσελάκη µε ερωτηµατολόγιο που έφερε τα πάνω κάτω στο κόµµα και περαιτέρω εσωστρέφεια. Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ηµέρες µετά θα µπορούσε να καταγράψει ακόµα χαµηλότερο ποσοστό.

Ντέρμπι

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δηµοσκόπηση είναι ότι πλέον έχουµε τη µάχη για την τρίτη θέση να δίνεται από τρία κόµµατα: τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εδώ και καιρό προσπεραστεί από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, που φλερτάρει µε το διψήφιο, και την ανεβασµένη Ελληνική Λύση. Η Ν.∆. κυριαρχεί, το ΠΑΣΟΚ ναι µεν είναι κολληµένο στα ποσοστά του, αλλά σταθερά δεύτερο, και πλέον από εκεί που µιλούσαµε για ντέρµπι στη δεύτερη θέση, το ενδιαφέρον µεταφέρεται στην τρίτη.

Το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίµου έχει πάρει ήδη ο Σπύρος Καρανικόλας για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Οπως όλα δείχνουν, είναι θέµα χρόνου να βγει στις τηλεµαχίες ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.∆.

Γιατί γκρινιάζουν…

Μιας και λέγαµε για τις δηµοσκοπήσεις, στην Κεντροαριστερά η κύρια αιτία της γκρίνιας δεν είναι τόσο τα ποσοστά των κοµµάτων όσο τα ποσοστά καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού, των αρχηγών των κοµµάτων του χώρου, που συχνά περνούν στα ψιλά των ειδήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη. Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο, ο ίδιος σε δηµοφιλία είναι τέταρτος, πίσω από τον Μητσοτάκη, τον «Κανέναν» και τον Κασσελάκη.


Καταλληλότητα

Μάλιστα, κοντεύει να τον φτάσει στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Βελόπουλος! Στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Αν και το κόµµα του βρίσκεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ, εκείνος έχει µεγαλύτερο ποσοστό καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά απέχει πολλά χιλιόµετρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, µε συνέπεια όλο και περισσότεροι να τον συµβουλεύουν να σταµατήσει προς ώρας τα περί ήττας Μητσοτάκη που θα προέλθει από τον ίδιο.

Στα δύσκολα του ΠΑΣΟΚ, µε 11 αποχές στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, βγήκε µπροστά στις τηλεµαχίες η γραµµατέας του Τοµέα ∆ικαιωµάτων, Αννα Παπαδοπούλου. Αφησε θετικές εντυπώσεις, χωρίς να κρύψει το πρόβληµα.

Χωρίς απάντηση

Συνοπτικά, µέχρι στιγµής, πρόσωπο στην Κεντροαριστερά που να εµπνέει δεν έχει βρεθεί και έτσι οι γκρίνιες οδηγούν σε αναζητήσεις άλλου είδους. Ηδη αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται για πρόσωπα της επόµενης µέρας, ανοίγουν συζητήσεις για ηγεσίες τύπου ∆ούκα, που θα ενώσουν τα δύο κόµµατα, και αναζητούν τις λύσεις, χωρίς αυτές να εµπεριέχουν οπωσδήποτε τις σηµερινές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;» ως ερώτηµα δεν έχει ακόµη απαντηθεί…