Διαφωνία με Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με αφορµή την τελευταία τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, στην οποία προεξοφλούσε την καταψήφιση του νοµοσχεδίου για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, επικοινωνήσαµε µε τη βουλευτή του κόµµατος Νάντια Γιαννακοπούλου, προκειµένου να ζητήσουµε την άποψή της επί του θέµατος, γνωρίζοντας πως η ίδια εξαρχής είχε αντιµετωπίσει µε θετικό τρόπο την επίµαχη νοµοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στο ερώτηµα που της απευθύναµε εάν έχει αλλάξει γνώµη, η κ. Γιαννακοπούλου µάς απάντησε: «Τα µη κρατικά είναι θέση του κόµµατος και του Συνεδρίου. Συµφωνώ µε το νοµοσχέδιο. Για εµένα είναι θέµα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω». Στην ερώτησή µας εάν για το συγκεκριµένο ζήτηµα τόσο η ίδια όσο και άλλοι συνάδελφοί της έχουν ζητήσει να υπάρξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος, απέφυγε να µας απαντήσει, καθώς φάνηκε πως δεν επιθυµεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας έναν κύκλο εσωστρέφειας στο κόµµα της. Ωστόσο, οι πληροφορίες επιµένουν πως έχει ζητηθεί η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει συζήτηση και ενηµέρωση για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, καθώς πρόκειται για µια θέση που το κόµµα έχει υιοθετήσει από την περίοδο της αρχηγίας του Γ. Παπανδρέου. Και εδώ έχει ενδιαφέρον ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του κόµµατος.


Αποπροσανατολισμός

«Περσινά ξινά σταφύλια, µε στόχο να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από τα σοβαρά ζητήµατα που πρέπει να απασχολήσουν το Συνέδριο». Με τον τρόπο αυτόν πηγές προσκείµενες στον ∆ιονύση Τεµπονέρα σχολίαζαν τη δηµοσιοποίηση µιας είδησης περί απόλυσής του από τη θέση του επιστηµονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από εντολή του Στ. Κασσελάκη. Το συγκεκριµένο συµβάν έλαβε χώρα πριν από την παρουσία του ∆. Τεµπονέρα στην εκδήλωση της «Εφηµερίδας των Συντακτών» µε θέµα ποιος µπορεί να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη.


Ευρωπαϊκό αξίωμα

«Η θέση του Αλ. Τσίπρα είναι στην Ευρώπη», αναφέρει στη συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Νίκος Καρανίκας. Και προφανώς δεν εννοεί να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο τέως πρωθυπουργός, αλλά, όπως µας εξήγησε στη συζήτηση που είχαµε µαζί του, ο Αλ. Τσίπρας θα µπορούσε να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν ή κάποιο εξίσου σηµαντικό αξίωµα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προφανώς η θέση αυτή του Ν. Καρανίκα είναι αποθεωτική για τον τέως πρωθυπουργό και ας ερµηνεύεται ως µήνυµα να µην εµπλακεί στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας το χατίρι σε κάποιους από τον περίγυρό του, κοινώς «ετερόφωτους», που θέλουν να δοξαστούν µε τις πλάτες του Αλ. Τσίπρα.

Στη «Νέα Αριστερά» είναι βέβαιο πως ανοίγουν σαµπάνιες µε αυτά που συµβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως αναφέρουν στελέχη του συγκεκριµένου φορέα, δεν σκοπεύουν να εµπλακούν στις εξελίξεις.


Αφαντος ο ναύαρχος

Εδώ και µία εβδοµάδα είναι άφαντος και ο ναύαρχος της Αριστεράς. Αναφέροµαι στον Ευ. Αποστολάκη, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που ήταν λαλίστατος, παριστάνοντας στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης τον άτυπο εκπρόσωπο του Στ. Κασσελάκη, δίνοντας την εντύπωση πως λειτουργεί ως προνοµιακός του συνοµιλητής, µόλις άρχισαν να την «πέφτουν» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άνθρωποι του περιβάλλοντος του Αλ. Τσίπρα, ο ναύαρχος περιόρισε τις δηµόσιες παρεµβάσεις του.

Ποιοι, θέλω να ξέρω ποιοι

Πάνω από πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν µε νύχια και µε δόντια τον Στ. Κασσελάκη, χαρακτήριζαν «ντροπιαστική» την παρέµβαση του Αλ. Τσίπρα πριν από το Συνέδριο του κόµµατος.

«Πράσινο φως» από τον Τσίπρα

Μπορεί να παριστάνει τον ανερχόµενο αµφισβητία του Στ. Κασσελάκη ο ∆. Τεµπονέρας, αλλά, για να κερδίσει έδαφος στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει προηγουµένως να πάρει το «πράσινο φως» από τον «πατερούλη» του κόµµατος.

∆ηλαδή τον Αλ. Τσίπρα. Εάν ο τελευταίος δεν δώσει γραµµή υπέρ της προσωπικότητάς του, ώστε να βρεθεί απέναντι στον Στ. Κασσελάκη µε την ιδιότητα του υποψήφιου αρχηγού, µην περιµένει και πολλά-πολλά.

Ανοιξε τον δρόμο η Ολγα

«Η θεία Ολγα ξέρει» θα έπρεπε να είναι κανονικά ο τίτλος της δήλωσης που έκανε ο Αλ. Τσίπρας πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά από αυτά που έγραψε τα είχε ήδη αναφέρει τις προηγούµενες ηµέρες στις συνεδριάσεις των οργάνων η αντιπρόεδρος της Βουλής Ο. Γεροβασίλη. Ειδικά η αναφορά του Αλ. Τσίπρα πως, αντί ο Στ. Κασσελάκης να θέτει ερωτήµατα, πρέπει να δίνει ο ίδιος απαντήσεις είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική ατάκα, που επιβεβαιώνει πως η Ο. Γεροβασίλη λειτουργούσε ως «αγγελιοφόρος» του τέως πρωθυπουργού, όταν άνοιγε τον δρόµο της αµφισβήτησης του Στ. Κασσελάκη µε αφορµή το επίµαχο ερωτηµατολόγιο. Είχε κάνει ακριβώς την ίδια δήλωση. Μάλιστα, η Ο. Γεροβασίλη, που πήρε πάνω της όλο το βάρος της τελευταίας εσωκοµµατικής κρίσης, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας απειλούσε πως δεν θα παραστεί στο Συνέδριο εάν προηγουµένως δεν συνεδριάσει η Κ.Ε. του κόµµατος. Βέβαια, στο άνοιγµα των εργασιών του Συνεδρίου παρευρέθηκε ως «στιγµατισµένη» εκπρόσωπος του Αλ. Τσίπρα, που απείχε. Μένει πλέον να δούµε εάν µετά από όλα αυτά θα είναι αυτή που θα βρεθεί και απέναντι στον Στ. Κασσελάκη στη βάση του κόµµατος.