Από τις ΗΠΑ, απευθείας στην Κουμουνδούρου

Ο νέος διπλωµατικός σύµβουλος του Στέφανου Κασσελάκη, ∆ηµήτρης Παπαγεωργίου, επέστρεψε στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε τα τελευταία δυόµισι χρόνια. Στο προξενείο έγινε µια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής, Ελπιδοφόρος, του έδωσε την ευλογία του και ο γιος του πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ Φώτη Παπαγεωργίου πήρε τον δρόµο για την Κουµουνδούρου. Είναι κοντά στην ηλικία µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σίγουρα θα διευκολύνει την επικοινωνία τους. Το βιογραφικό του είναι εντελώς ασυνήθιστο για διπλωµάτη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι, πριν δώσει εξετάσεις για τη διπλωµατική ακαδηµία, εργαζόταν ως δηµοσιογράφος. Και µάλιστα δεν έκρυβε τις απόψεις του. Σε ένα άρθρο του στο «The Toc», τον Σεπτέµβριο του 2016, τη δεύτερη χρονιά της πρωθυπουργίας Τσίπρα, έγραφε για τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη: «...είναι σίγουρα µια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού και ανθρώπου. Για την ακρίβεια, τα όσα κάνει και λέει είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δυστυχώς η -εν Ελλάδι- Αριστερά δεν ακολούθησε ποτέ ψυχολογικά τον δρόµο της ανανέωσης και της αποσταλινοποίησης, αλλά, αντίθετα, συντηρεί τις πρακτικές του Σουσλόφ και του Μπέρια – έστω και εάν δεν το επιθυµεί». Ο κ. Παπαγεωργίου σηµατοδοτεί σίγουρα τη νέα αντίληψη που θέλει να φέρει ο Κασσελάκης και είναι ακόµα ένα δείγµα της απόστασης που χωρίζει τον πρόεδρο απ' ό,τι έχει αποµείνει ακόµα από τον «κλασικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Quiz: Ποιος βουλευτής εξαρτά την ψήφο του στο νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο από την άµεση ανακοίνωση της κατάθεσης άλλου νοµοσχεδίου για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού;

Ο Μάκης και οι άλλοι

Η ιδέα ότι όποιος υφυπουργός απόσχει από την ψηφοφορία στο νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο θα τη «σκαπουλάρει», επειδή ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει κερδίσει το δικαίωµα της αποχής χωρίς συνέπειες, δεν έχει σχέση µε την πραγµατικότητα. «Αλλο το πολιτικό βάρος και η χρησιµότητα του Βορίδη», µου είπε αξιόπιστη πηγή του Μαξίµου. Η στήλη πληροφορείται ότι, αν δεν παραιτηθούν οι υφυπουργοί που δεν θα ψηφίσουν το νοµοσχέδιο (και εξ όσων γνωρίζω, δεν έχουν τέτοια πρόθεση), θα αντικατασταθούν µε την πρώτη ευκαιρία, στο πλαίσιο διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήµα. Και η µέρα εκείνη δεν θα αργήσει...

Χειροκρότημα

Μια πολύ ευχάριστη εµπειρία είχε η γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Ζέφη ∆ηµαδάµα, στη Γενεύη, σε συζήτηση στην αρµόδια επιτροπή των Ηνωµένων Εθνών για τις επιδόσεις της χώρας µας σε σχέση µε την καταπολέµηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Στο τέλος της οµιλίας της χειροκροτήθηκε δύο φορές και, όπως της είπαν από την ελληνική µόνιµη αντιπροσωπεία, αυτό είχε δεκαετίες να συµβεί. Γιατί, ως γνωστόν, στα θέµατα έµφυλης ισότητας είµαστε, ιστορικά, πίσω. Και κάτι φαίνεται να αλλάζει - ευτυχώς.

Επειδή πολλοί αναρωτιούνταν γιατί συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας τον ∆ιονύση Τεµπονέρα την περασµένη εβδοµάδα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: για να τον αποθαρρύνει από όποιες ηγετικές φιλοδοξίες και να του πει ότι ενόψει Συνεδρίου και ευρωεκλογών καλό είναι να αποφύγει κινήσεις που µπορεί να παρεξηγηθούν.

Η επανάσταση της Μαρίας

Στο βιβλίο του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.∆. ∆ηµήτρη Τσιόδρα ήταν παρόντες τέσσερις πρώην επίτροποι, οι ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, Αννα ∆ιαµαντοπούλου, Μαρία ∆αµανάκη και Σταύρος ∆ήµας. Ειπώθηκαν πολλά για την Ευρώπη και το µέλλον της. Κάποια στιγµή η Μαρία ∆αµανάκη είπε ότι χρειάζεται µια επανάσταση, για να πάνε τα πράγµατα µπροστά στη σηµερινή Ευρώπη. «Κάτι ξέρω εγώ από επαναστάσεις από τα νιάτα µου», συµπλήρωσε και ως προς αυτό τουλάχιστον συµφώνησαν όλοι.

Απορίες…
• Ποιες είναι οι δύο γυναίκες, στενές του φίλες, που αρνήθηκαν την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να είναι υποψήφιες στις ευρωεκλογές;
• Ποιος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι εξ απορρήτων του δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα;

Τίποτα επιθετικό...

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης διαβεβαιώνει συνοµιλητές του ότι η παρουσία του στην εκδήλωση του ∆ιονύση Τεµπονέρα, µε τη συµµετοχή της Εφης Αχτσιόγλου, δεν ενέχει τίποτα επιθετικό προς την ηγεσία του κόµµατός του. Παραδέχεται, όµως, ότι φυσικά και δεν ζήτησε την άδεια της Χαριλάου Τρικούπη. Ούτε καν τους ενηµέρωσε. Και αυτό στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη το θεωρούν µη φιλική ενέργεια. Και δεν είναι «ξεχασιάρηδες» σε τέτοια πράγµατα, ούτε πολύ γενναιόδωροι µε όσους θεωρούν εσωκοµµατικούς αντιπάλους.


Η κρίση και η ευκαιρία

Το πρόβληµα στις σχέσεις Κασσελάκη - Πολάκη δεν έχει ξεπεραστεί. Αν, µάλιστα, ο αψύς Σφακιανός απόσχει από την ψηφοφορία στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, όπως βασίµως πιθανολογείται, τότε η κρίση στις σχέσεις τους µπορεί να εξελιχθεί σε ρήξη. Αλλωστε, για τον Κασσελάκη θα είναι µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλει τέλος σε ένα θέµα που παράγει διαρκώς εσωστρέφεια.