Τρία στοιχήματα για την κυβέρνηση

Τρία είναι τα βασικά στοιχήµατα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη το επόµενο διάστηµα, µε την επίλυση του κυκλοφοριακού να αποτελεί το βασικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει η πόλη και επιβαρύνει την καθηµερινότητα των πολιτών. Χωρίς ένα µέσο σταθερής τροχιάς και µε τη δηµόσια συγκοινωνία και τον ΟΑΣΘ να έχουν ιδιαίτερα προβλήµατα, η κίνηση στους δρόµους και οι µετακινήσεις έχουν µετατραπεί σε µεγάλο βάσανο για τους Θεσσαλονικείς. Σε αυτό το δύσκολο τοπίο προστέθηκε και η έναρξη των εργασιών στο Flyover, που δυσχεραίνει την κίνηση σε όλο τον περιφερειακό και επηρεάζει τελικά την κυκλοφορία και στους υπόλοιπους δρόµους. Η λειτουργία του Flyover προσδιορίζεται για µετά από τέσσερα χρόνια, µε την κατασκευαστική εταιρεία να υποστηρίζει ότι ο χρόνος κατασκευής µπορεί να περιοριστεί και στα 3,5 έτη. Το 2024 θα είναι µια κρίσιµη χρονιά, καθώς -όπως διαβεβαιώνουν και οι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι, αλλά και οι εκπρόσωποι της κατασκευαστικής που έχει αναλάβει το έργο- το µετρό θα λειτουργήσει τον Νοέµβριο και θα δώσει ανάσες στο κυκλοφοριακό.

Επίσης, µέσα στη χρονιά, 110 νέα λεωφορεία θα ενταχθούν στον στόλο του ΟΑΣΘ, ώστε να µπορεί να αποτελέσει επιλογή η µετακίνηση µε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το δεύτερο ζήτηµα είναι οι περίφηµες αναπλάσεις, όπως στα στρατόπεδα Παύλου Μελά, Γκόνου και Καρατάσιου, καθώς και στο στρατόπεδο Ζιάκα, που θα φιλοξενήσει και χρήσεις κοινωνικής κατοικίας και στέγης. Επίσης, τρία νέα µουσεία, όπως το Μουσείο Oλοκαυτώµατος, το Μουσείο εντός του Παύλου Μελά και το Μουσείο Cross Over, που θα φιλοξενήσει τα εκθέµατα από την ανασκαφή του µετρό, θα αναβαθµίσουν το πολιτισµικό υπόβαθρο της πόλης.

Το τρίτο στoίχηµα είναι ο εκσυγχρονισµός του τοµέα της Υγείας. Ηδη αυτές τις ηµέρες ξεκινούν οι εργασίες για το νέο παιδιατρικό νοσοκοµείο που θα κατασκευαστεί στο Φίλυρο και θα εξυπηρετεί όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και το νέο ογκολογικό νοσοκοµείο, που χωροθετείται στη ∆υτική Θεσσαλονίκη και θα αποσυµφορήσει τη λειτουργία του «Θεαγένειου». Τέλος, η ενίσχυση του νοσοκοµείου «Αγιος Παύλος» µε νέες πτέρυγες αναµένεται να το ισχυροποιήσει, έτσι ώστε σε αυτό να προσέρχονται οι κάτοικοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και της Χαλκιδικής.

Ο γύρος του Βορρά

Ο γύρος της Βόρειας Ελλάδας σε πέντε ηµέρες: Κάπως έτσι θα µπορούσε να τιτλοφορείται η «ταινία» που παίχτηκε τις τελευταίες ηµέρες στη Βόρεια Ελλάδα µε πρωταγωνίστρια τη Σοφία Ζαχαράκη. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ξεκίνησε την περασµένη Παρασκευή περιοδεία στον Εβρο και έµεινε στον Βορρά µέχρι και την Τρίτη, όταν και ολοκλήρωσε τις συναντήσεις της στη Θεσσαλονίκη. Οπου πήγαινε, δε, ήταν ιδιαίτερα περιζήτητη.

Πανταχού παρών και αρκετά αθόρυβος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας. Κάθε Σαββατοκύριακο δεν χάνει εκδήλωση για εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη….



Μήνας του μέλιτος

Καλή χηµεία καταγράφεται στην αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας µεταξύ του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Στέλιου Αγγελούδη. Και σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο επίπεδο και σε ό,τι έχει να κάνει µε τον θεσµικό τους ρόλο. Ο περιφερειάρχης στηρίζει τα έργα που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο κεντρικός δήµος, ενώ χαιρέτισε και την απόφαση του τελευταίου να επισπεύσει την ανάπλαση του πάρκου στην Πλατεία Ελευθερίας. Μένει να δούµε πόσο θα διαρκέσει ο µήνας του µέλιτος.

Παρουσίαση… βιβλίου

Μετά την Αθήνα, θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του ∆ηµήτρη Τσιόδρα «Ευρωπαϊκή ενοποίηση - Οι περιπέτειες ενός οράµατος». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» τη ∆ευτέρα 12 Φεβρουαρίου, µε αρκετούς χαιρετισµούς και ουκ ολίγες οµιλίες. Ανάµεσα στους οµιλητές και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, που παίζει και αυτός για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., αλλά και ο επανεκλεγείς δήµαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Ξιφουλκούσε για περίπου 10 λεπτά κατά του νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµοφύλων σε εκδήλωση κοπής πίτας της ∆ΗΜΤΟ της Ν.∆. Καλαµαριάς και σχολιάστηκε ο ∆ηµήτρης Κούβελας. Μάλλον δεν άκουσε τη σύσταση του Μεγάρου Μαξίµου προς τους διαφωνούντες να διατηρούν χαµηλούς τόνους…



Τετραήμερη διαμονή

Τετραήµερο στη Θεσσαλονίκη έκανε ο Αµερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, που ήταν ένας από τους οµιλητές στην εκδήλωση για τη ∆ιεθνή Ηµέρα Μνήµης των Θυµάτων του Ολοκαυτώµατος. Είδε κόσµο και κοσµάκη και επανέλαβε την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν το EuroPride, που θα γίνει του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.

Στα σκαλιά

Χιλιόµετρα γράφει ο Μιχάλης Μπεκίρης. Ετσι, πολλές φορές βγαίνει από το πρόγραµµα, όπως συνέβη τη ∆ευτέρα στον Λαγκαδά. Εκεί η νεοεκλεγείσα δήµαρχος τον γύρισε σχεδόν σε όλο τον δήµο, µε αποτέλεσµα ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου να βγει τελείως από το πρόγραµµα. Ακόµα και τη Νίκη Κεραµέως την πρόλαβε στα σκαλιά λίγο πριν αναχωρήσει από το ΥΜΑΘ.

Το κινητό του δημάρχου

Το ότι ο νέος δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κυκλοφορεί µε ένα κινητό στο χέρι πιθανότατα το γνωρίζετε. Εξάλλου, δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερα περίεργο. Εκείνο που µάλλον δεν ξέρετε είναι ότι καθηµερινά ο δήµαρχος κάνει κλικ στην κάµερα του κινητού του πάνω από 50 φορές. Τι αποτυπώνει; Κάδους που έχουν ξεχειλίσει και ογκώδη αντικείµενα που δεν έχουν αποµακρυνθεί από τις υπηρεσίες του δήµου. Και µετά το κλικ στέλνει τη φωτογραφία απευθείας στον αρµόδιο αντιδήµαρχό του. Επεται δε και ο σχετικός έλεγχος.

Καρδούλα

«Εγραψε» ο ∆ιαµαντής Γκολιδάκης στο κλείσιµο της οµιλίας του στη Βουλή για την επιστολική ψήφο. Σχολιάζοντας προλαλήσαντα βουλευτή του ΚΚΕ, που είχε σηµειώσει ότι στο τέλος στις εκλογές θα ψηφίζουµε µε like, ο «γαλάζιος» Θεσσαλονικιός βουλευτής αντέτεινε µε χιούµορ ότι οι πολίτες θα πατήσουν καρδούλα στο νοµοσχέδιο για την επιστολική ψήφο!