Πλούσιο και καυτό νομοθετικό έργο

Πυκνό νοµοθετικό έργο θα έχουν να αντιµετωπίσουν την ερχόµενη εβδοµάδα οι βουλευτές. Το πολυπόθητο, πολυσυζητηµένο και καυτό νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών κατατέθηκε στη Βουλή και µπαίνει την άλλη εβδοµάδα προς επεξεργασία. Θα δοθεί άπλετος χρόνος για να το επεξεργαστούν, να το µελετήσουν και να το χωνέψουν οι βουλευτές όλων των πτερύγων, αφού πολλοί είναι αντίθετοι, λίγοι όµως έχουν εκφραστεί. Το νοµοσχέδιο έχει και µια παγκόσµια πρωτοτυπία, όπως σηµειώνουν έµπειροι κοινοβουλευτικοί. Το υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας Ακη Σκέρτσος και όχι κάποιο υπουργείο. Από όσο θυµόµαστε, δεν υπάρχει υπουργείο Επικρατείας, παρά µόνο υπουργοί, που όµως από µόνοι τους δεν µπορούν να φέρουν στη Βουλή ως φυσικά πρόσωπα νοµοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, το νοµοθέτηµα, του οποίου η δηµόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, πρέπει να έχει «οµπρέλα» κάποιο υπουργείο και µάλλον αυτό θα είναι το Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το σχέδιο νόµου θα έρθει προς ψήφιση τη ∆ευτέρα 14 Φεβρουαρίου και η συζήτηση και τελικά ψήφιση θα κρατήσει δύο ηµέρες. Αρχίζει στις 14 και ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου, ηµέρες των ερωτευµένων. «Θα έχει και µια ροµαντική διάσταση», σχολίαζαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του Νίκου Ανδρουλάκη πολύ έχουν προβληµατιστεί για τη στάση και τη γραµµή που ακόµη δεν έχουν πάρει από τον πρόεδρο και δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα τι πρέπει να ψηφίσουν. Οπως λένε, όµως, το σίγουρο είναι ότι δεν θα ζητηθεί να ακολουθήσουν τη γραµµή και δεν θα τεθεί θέµα κοµµατικής πειθαρχ ίας, αλλά θα τους δώσει το ελεύθερο να αποφασίσουν κατά συνείδηση για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.

Τετ-α-τετ

Ουσιαστικό και αποδοτικό τετ-α-τετ µαθαίνω ότι είχαν για αρκετή ώρα ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς. Ο Γ. Παππάς ανέβηκε από το λιµάνι µέχρι το ΥΕΘΑ για να συζητήσουν θέµατα συνεργασίας των δύο υπουργείων, µε στόχο τη στήριξη της νησιωτικότητας, αλλά και των κατοίκων που ζουν στα ακριτικά νησιά. Οι δύο άνδρες αποφάσισαν να κάνουν κοινή επίσκεψη άµεσα στο ακριτικό Καστελλόριζο, για να βρεθούν κοντά στους στρατιωτικούς µας, που φυλάσσουν Θερµοπύλες. ∆εν θα ταξιδέψουν όµως µόνοι. Θα έχουν µαζί τους τον αρχηγό του Λ.Σ., αντιναύαρχο Γιώργο Αλεξανδράκη. Μαζί µε τον Γ. Παππά θα είναι ακόµα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζηµάρκος, µε τον οποίο διατηρεί στενή συνεργασία για δράσεις και πρωτοβουλίες ανάπτυξης των νησιών.

Παραδοσιακά και σπιτικά γιόρτασε την ονοµαστική του εορτή ο ∆ιονύσης Σταµενίτης, που έχει επιλέξει να γιορτάζει τον Αγιο ∆ιονύσιο τον εν Ολύµπω. Στο σπίτι δέχθηκε αγαπηµένους φίλους...

Ευχή

«Το 1821 στην πρώτη σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον διεθνή και εγχώριο Τύπο» ήταν το θέµα που απασχόλησε την επιστηµονική διηµερίδα της Βουλής και όσους την παρακολούθησαν. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε µε αφορµή τα 200 χρόνια από την έκδοση των «Ελληνικών Χρονικών», την 1η Ιανουαρίου 1824, στο Μεσολόγγι. Η αίθουσα της Γερουσίας γέµισε µε κόσµο, ενώ το «παρών», φυσικά, έδωσε και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-∆ασκαλάκη. Η κ. Αγγελοπούλου έκλεψε τις εντυπώσεις και πάλι µε το αψεγάδιαστο στυλ και το πάντα διαχρονικό της ντύσιµο, ενώ εξέφρασε µια ευχή: να γίνουν πράγµατα που θα µείνουν και δεν θα χαθούν την επόµενη µέρα...

Τα παίζει στα δάχτυλα

Κάθε µέρα από δύο… Οχι χάπια! ∆ύο ερωτήσεις την ηµέρα καταθέτει η νέα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Εύβοια, Κατερίνα Καζάνη, που σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές, λαµβάνοντας τους περισσότερους σταυρούς από το ΠΑΣΟΚ. Νέα, γυναικολόγος στο επάγγελµα και τοµεάρχης Οικογενειακής Συνοχής, παίζει στα δάχτυλα όλα τα θέµατα που αφορούν υγεία και οικογένεια. Από το νέο έτος έχει φορτσάρει και βοµβαρδίζει µε ερωτήσεις τους υπουργούς, όπως αυτή που αφορούσε την έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου σε υιοθετηµένους στο εξωτερικό Ελληνες και την πρόσβασή τους στα στοιχεία των φυσικών τους γονέων. Αφορούσε 4.000 ελληνόπουλα που δόθηκαν για υιοθεσία τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Θέµα άκρως επίκαιρο και πολύπλοκο.

...Μετά των συζύγων τους τον τίµησαν και τον γιόρτασαν οι Κ. Σκρέκας, Γ. Παππάς και Λ. Τσαβδαρίδης και άνευ οι Μ. Σενετάκης, Γ. Κεφαλογιάννης, Ζ. Μακρή και Μ. Αντωνίου.

Χειμερινός κολυμβητής

Είναι µαθηµένος και αντέχει τις χαµηλές θερµοκρασίες από τη θητεία του στις Ειδικές ∆υνάµεις ο εν αποστρατεία ναύαρχος του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού, επίτιµος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης, που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και φόρµα, αποκάλυψε µιλώντας µε βουλευτές ποιο είναι το µυστικό της ευεξίας και ενέργειας που έχει: Είναι χειµερινός κολυµβητής, και µάλιστα δεινός. ∆εν κολυµπάει µια στη χάση και µια στη φέξη, αλλά κάθε µέρα, ακόµα και όταν έχει κρύο και 4 βαθµούς Κελσίου, όπως την Τρίτη, που έπεσε στο νερό για την καθηµερινή του προπόνηση.

Οπαδοί

Μεγάλη χαρά πήραν οι φίλοι και παλαιοί συνάδελφοι του Ανδρέα Λοβέρδου µετά την ανακοίνωσή του πως ετοιµάζεται να κατέβει στις ευρωεκλογές υποψήφιος µε δικό του κόµµα! Σε διακοµµατικό πηγαδάκι σχολίαζαν ότι «ο Ανδρέας ετοιµάζεται να κόψει τη φόρα και τα ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ µε αυτή την κίνηση και έτσι θα προσφέρει πίσω και πάλι τη δεύτερη κοινοβουλευτική δύναµή του στον ΣΥΡΙΖΑ… που έχει χάσει έδαφος µε τα καµώµατα του Στέφανου Κασσελάκη». Πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρεί ακόµα οπαδούς εντός του ΠΑΣΟΚ.

Χαλάρωσε με μια σούπα τραχανά...

∆ύσκολη µέρα είχε στη Βουλή, από τις 9 το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που απάντησε στον πρόεδρο της «Νίκης», ∆ηµήτρη Νατσιό, για τις «εγκληµατικές ενέργειες κατά του ηγουµένου γέροντος Αυγουστίνου της Ιεράς Μονής Αγίας Φωτεινής στο Φρέαρ του Ιακώβ και άλλων κληρικών στην Αγία Γη»… Αφού απάντησε και στον Αλέξανδρο Καζαµία από την Πλεύση Ελευθερίας για το εάν θεωρεί την κυβέρνηση Νετανιάχου φίλη ή όχι και αφού ενηµέρωσε επί σχεδόν τρεις ώρες τα µέλη της Αµυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, πείνασε και ανέβηκε να τσιµπήσει κάτι και να χαλαρώσει παραγγέλνοντας τραχανά ξινό σούπα, µε ντοµάτα και φέτα, και πολύχρωµη σαλάτα.