Αντιφατικά συναισθήματα προκάλεσε η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ΕΡΤ.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υποστηρικτές του θριαμβολογούν ότι ο πρόεδρός του έθεσε τη στρατηγική του κόμματος στη γραμμή της αυτονομίας και των αποστάσεων από τα κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία οκταετία.

Ταυτόχρονα δέχτηκε ομαδικά πυρά από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (εν μέρει) για τη θέση του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ», γεγονός που δεν έχει συμβεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενσωματωμένη κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας. Η τακτική αυτή, σύμφωνα με έμπειρα πολιτικά στελέχη, επιλέχθηκε προκειμένου να αποκρούσει την πίεση που θα δεχτεί να πάρει σαφή θέση και κυρίως να «σαμποτάρει» από τα… αποδυτήρια το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας, ικανοποιώντας έτσι την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου για αυτόνομη πορεία.

Γνώστες όμως της εσωκομματικής εικόνας σημειώνουν ότι είναι τόσο βαθιά διχασμένο το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των συνεργασιών, ώστε η «πυρπόληση» της προοπτικής να αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για τη νέα ηγεσία του…

Η αγωνία του

Πίσω από τη στρατηγική Ανδρουλάκη υποκρύπτεται η αγωνία να βρεθεί ένα αφήγημα που θα μπορεί να συγκρατήσει τις εκλογικές δυνάμεις του σε αξιοπρεπή ποσοστά, γνωρίζοντας ότι μέχρι τις εκλογές θα υπάρξει έντονη πόλωση στον κεντρώο χώρο όπου κινείται, με δεδομένη και την αλλοπρόσαλλη θέση του για τις συνεργασίες.

Ο ίδιος πάντως δεν έκρυψε την αγωνία του για την εκλογική επίδοση την πρώτη Κυριακή, υπονοώντας ότι για το κόμμα επιτυχία θα είναι αν ξεκολλήσει από τη ζώνη του 10% και ανέβει δύο με τρεις μονάδες, ώστε να μπορεί να είναι εφικτή η συζήτηση για συγκρότηση κυβέρνησης. Και αυτό γιατί αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, όπου τα κόμματα εξουσίας κινούνται κοντά στο 30%, το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί πολύ υψηλά ποσοστά προκειμένου να συμβάλει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ποσοστό δηλαδή πάνω από 13%.

«Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα που διοίκησαν τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης για να αιτιολογήσει τη θέση του «ναι σε συνεργασία χωρίς τους επικεφαλής των δύο πρώτων κομμάτων».

Αλλαγή αποφάσεων

«Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό», πρόσθεσε.

Επιχείρησε δε να αποφύγει τη δημοσιογραφική πίεση να αναφέρει τι προτίθεται να κάνει μετεκλογικά, ενώ έκανε μια έμμεση επίθεση στα ΜΜΕ τονίζοντας: «Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή». Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε για πρώτη φορά ότι αν συμμετάσχει σε κυβέρνηση θα υποδείξει και πολιτικά πρόσωπα.

Στα μαχαίρια με Λοβέρδο

Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε να διαφοροποιηθεί από τις αναφορές Ανδρουλάκη… καρφώνοντάς τον ευθέως. «Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα. Για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», δήλωσε στον ΣΚΑΙ. Αποδεικνύοντας τον βαθύ διχασμό συνεργάτες του Ανδρουλάκη έσπευσαν να απαντήσουν σκληρά στον Ανδρέα Λοβέρδο. Η απάντηση αρκούντως αιχμηρή, αφού προσδίδει στον αντίπαλο του αρχηγού ώσμωση με τη ΝΔ: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», ήταν το λιτό σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη…

Όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση -εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ- μόλις άνοιξε. Και μάλιστα χοντρά… 

Ρεπορτάζ: Παύλος Μπέης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/3