Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο για τη στάση των «γαλάζιων» βουλευτών της Ν.∆. Θεσσαλονίκης στο θέµα του γάµου των οµοφύλων. Η ζύµωση κράτησε, είναι η αλήθεια, αρκετές εβδοµάδες και είχε και νόηµα, καθώς αποδείχτηκε ότι οι βουλευτές συµµετείχαν στην κουβέντα και στη συζήτηση, που τελικά διαµόρφωσε και τις γνώµες τους. Στον Βορρά τα θέλω των ψηφοφόρων της Ν.∆. έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην τελική επιλογή των βουλευτών, καθώς εδώ το ακροατήριο κινείται σε πιο συντηρητικά µονοπάτια, ενώ και η Εκκλησία παίζει µεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα. Αυτό ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη, που για πολλούς και διάφορους λόγους έχει αποκτήσει συνολικά ένα πιο παραδοσιακό βλέµµα, που επηρεάζεται από το τι λένε οι τοπικοί ιερείς και µητροπολίτες, αλλά και από την κόντρα µε την Αθήνα και από ένα αίσθηµα αδικίας σε ό,τι αφορά στα έργα που δεν γίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι, το «όχι» είναι σχετικά πιο εύκολο σε θέµατα που άπτονται της συνείδησης ή της γενικότερης ηθικής.

Με αυτά τα δεδοµένα διαµορφώνεται σιγά-σιγά και η τελική αριθµητική ενόψει της ψηφοφορίας για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Εχουµε και λέµε, λοιπόν. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η Ν.∆. διαθέτει οκτώ βουλευτές υπέρ του νοµοσχεδίου, θα ψηφίσουν σίγουρα οι τέσσερις. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γραµµατέας της Κ.Ο. της Ν.∆., Σταύρος Καλαφάτης, η υφυπουργός Τουρισµού, Ελενα Ράπτη, και η βουλευτής Αννα Ευθυµίου, που το ξεκαθάρισε σχετικά νωρίς. Αντίθετα, στη γραµµή του «δεν ψηφίζω» θα κινηθούν ο Κώστας Γκιουλέκας και ο ∆ηµήτρης Κούβελας, που πέρα από όλες τις διαφωνίες διαθέτει και ένα ακροατήριο που δεν κινείται σε κλίµα υπερψήφισης. Ερώτηµα παραµένει η στάση του Στράτου Σιµόπουλου, που σίγουρα δεν θα καταψηφίσει και δεν θέλει να δηµιουργήσει πρόβληµα στην κυβέρνηση, ενώ παίρνει υπόψη του και τα συνεχή κυβερνητικά µέτρα για τη µητρότητα. Οσο για τον ∆ιαµαντή Γκολιδάκη, έχει γίνει δέκτης πολλών και έντονων ενστάσεων από τη µεριά των ψηφοφόρων του, που του ζητούν επίµονα να µην το ψηφίσει, ενώ ο ίδιος, ως γνωστόν, κινείται στη γραµµή της απόλυτης στήριξης της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης έχουµε από τη µια τη θετική ψήφο του υφυπουργού Υγείας, ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου, και το «όχι» του Θόδωρου Καράογλου, ενώ, όπως όλα δείχνουν, προς το «ναι» προσανατολίζεται ο Φάνης Παπάς, που και αυτός πάντως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τον νόµο.


Αφωνία από το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για τον γάµο των οµοφύλων. Γιατί και εκεί υπάρχουν διαφωνίες.


∆ιήµερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη ετοιµάζει ο Αλέξης Χαρίτσης. Η περιοδεία θα γίνει στις 2 µε 3 Φεβρουαρίου και θα περιλαµβάνει συναντήσεις µε δηµάρχους, φορείς και επίσκεψη στην Agrotica. Ποιος κινεί πλέον τα νήµατα της «Νέας Αριστεράς» στην πόλη; Ο παλιός γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αµπατζάς.


Πληρώνει τη νύφη

Ξεκίνησαν ξανά οι κυβερνητικές συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη για το Flyover. Στην τελευταία διαδικτυακή, που έγινε την Τρίτη, µε τη συµµετοχή του Ακη Σκέρτσου και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Μπεκίρη, διαπιστώθηκαν οι µεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κυκλοφορία, αλλά και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο. Τη… νύφη θα πληρώσει ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας[1]Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, που θα ξεκινήσει ξανά τις εβδοµαδιαίες συναντήσεις µε τους αρµόδιους φορείς.


Προσεκτική στάση

Φουλ πρόγραµµα είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής, Ελπιδοφόρος, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Και ποιον δεν είδε! Από τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τον περιφερειάρχη και τον δήµαρχο µέχρι τους γενικούς προξένους των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ενώ θα είναι οµιλητής στην αυριανή εκδήλωση για το Ολοκαύτωµα των Εβραίων στο ΑΠΘ. Πάντως, για τον γάµο των οµοφύλων κράτησε προσεκτική στάση, παραπέµποντας στη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Στο πρώτο… τραπέζι

∆εν αφήνει εκδήλωση για εκδήλωση στην οποία να µην παρευρίσκεται το τελευταίο διάστηµα η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Η Θεσσαλονικιά βουλευτής Επικρατείας ήταν παρούσα και στην κοπή πίτας του ΟΑΣΘ και στη βασιλόπιτα που έκοψε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στο τραπέζι των επισήµων στην πίτα της ∆ΗΜΤΟ του Α’ ∆ηµοτικού ∆ιαµερίσµατος της Ν.∆. Και επειδή είναι φρέσκο πρόσωπο, έπιανε πάντα τις καλύτερες θέσεις. Πρώτο τραπέζι πίστα, δηλαδή…


Απόλυτα συνεπής

Να και ένας υπουργός που σχεδόν πάντα είναι στην ώρα του. Ο λόγος για τον Μάκη Βορίδη, που αποδείχτηκε απόλυτα Εγγλέζος στα ραντεβού του στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στην κοπή πίτας της ∆ΗΜΤΟ του Α’ ∆ηµοτικού ∆ιαµερίσµατος της Ν.∆. Θεσσαλονίκης ο υπουργός Επικρατείας περίµενε υποµονετικά να έρθουν οι περιφερειάρχες Τζιτζικώστας και Χαρδαλιάς, που καθυστέρησαν, για να ξεκινήσει την οµιλία του.


Για τον ιδρυτή

Το είπε το παλιό και έµπειρο στέλεχος της Ν.∆. ∆ηµήτρης Τσάµης στην εκδήλωση βράβευσης προέδρων της «γαλάζιας» ∆ιοικούσας της Ν.∆. Θεσσαλονίκης. Ότι η Νέα ∆ηµοκρατία είναι το κόµµα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και ότι δεν πρέπει να αποµακρύνεται από τις θέσεις του ιδρυτή της.


Παρουσίες και απουσίες

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Χάρης ∆ούκας, που φαίνεται να έχει πάρει σοβαρά τον ρόλο του ως το αντίπαλον δέος στον «γαλάζιο» αυτοδιοικητικό πόλο, που κυριαρχεί στην ΚΕ∆Ε. O νέος δήµαρχος Αθηναίων συµµετείχε και σε σύσκεψη δηµάρχων που θα κοντράρουν την υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου. Ενδιαφέ[1]ρον είχαν εδώ οι παρουσίες των «πράσινων» Σίµου ∆ανιηλίδη, Χρύσας Αράπογλου και των δύο Θόδωρων, Παπαδόπουλου και Τζέκου, του ανεξάρτητου Σπύρου Πέγκα, καθώς και ΣΥΡΙΖΑίων αυτοδιοικητικών, όπως ο Αρης Τεµεκενίδης. Κρατήστε την απουσία του Στέλιου Αγγελούδη.


Μουσικό DNA

Το ότι ο Σωκράτης Φάµελλος τραγούδησε στο διήµερο στις Σπέτσες το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η µουσική είναι στο DNA της οικογένειας Φάµελλου. Ο µπαµπάς έπαιζε µπουζούκι, ο αδελφός της µητέρας του λαούτο και ο αδελφός του, Μανώλης, τη δεκαετία του ’90 άφησε το αποτύπωµά του στη µουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης.