Mυστική ψηφοφορία

Σας έλεγα για την πρόθεση κάποιων η ψηφοφορία για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών να είναι µυστική, προφανώς για να καταψηφίσουν άνετα. Η Αθηνά Λινού του ΣΥΡΙΖΑ, µάλιστα, αρθρογράφησε λίγο πριν πάει στις Σπέτσες κατά της ονοµαστικής ψηφοφορίας στα «Νέα». Εκανε έτσι σαφές, µετά και την παραίτησή της από τον τοµέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν καίγεται να ψηφίσει το νοµοσχέδιο - το ακριβώς αντίθετο. Είχαν προηγηθεί και τα θερµά της λόγια για τον Αδωνι Γεωργιάδη, στον οποίο ευχήθηκε επιτυχή θητεία στο υπουργείο Υγείας, συµπληρώνοντας «όπως πάντα βέβαια»… Ολα δείχνουν ότι, έτσι που το πάει, θα είναι το επόµενο πρόβληµα του Στέφανου Κασσελάκη. ∆εν λύνονται όλα στις Σπέτσες…

Διαβολοβδομάδα προέδρων

Οι υποχρεώσεις των προέδρων των κοµµάτων δεν είναι και λίγες, µεταξύ αυτών και η παρουσία τους σε πολυπληθείς εκδηλώσεις. Ετσι, την εβδοµάδα αυτή αρρώστησε µε κάποια γρίπη, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που γύρισε από το Νταβός, και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επέστρεψε από περιοδεία στην Ηλεία. Και οι δύο γύρισαν γρήγορα όµως στα καθήκοντά τους, µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να µιλά στην Ολοµέλεια της Βουλής την Τρίτη. Αυτή την εβδοµάδα ήρθαν και τα µαντάτα για τον τραυµατισµό του Αλέξη Τσίπρα, που είχε την αναποδιά παίζοντας µπάσκετ. Πέρυσι είχε τραυµατιστεί παίζοντας µπάσκετ ο Νίκος Ανδρουλάκης, µε τον οποίο έχουν κοινή αγάπη για το µπάσκετ και τον Παναθηναϊκό.

Εχει τον τρόπο του

Εχει έναν τρόπο τελικά ο Μητσοτάκης, από εκεί που όλοι περιµένουµε µια µεγάλη κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως για το νοµοσχέδιο που αφορά τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, για το οποίο υπήρξαν αρκετές αναταράξεις στη Ν.∆., να µεταφέρεται ο πονοκέφαλος για τα νοµοσχέδια που φέρνει στα άλλα στρατόπεδα.

Αρχισαν τα όργανα

Ενώ οι βουλευτές της Ν.∆. που επιθυµούν να καταψηφίσουν ή να απέχουν από το νοµοσχέδιο µειώθηκαν, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν θα έχει σηµαντικές διαρροές η κυβέρνηση, άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχή µε τα περί πειθαρχίας από τον Στέφανο Κασσελάκη και στη συνέχεια µε τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, που κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το αν τελικά ψηφίσει το νοµοσχέδιο. Εκεί, όµως, που τα όργανα έχουν αρχίσει για τα καλά είναι στο ΠΑΣΟΚ, όπου το άγχος για τη συνοχή που θα δείξει η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος είναι φανερό. ∆εν αποκλείεται ακόµα και το 1/3 των βουλευτών του να απέχει από την ψηφοφορία.

Αναπόφευκτο

Η γραµµατέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, παρά τον ρόλο της, δεν έχει ανοίξει ακόµη τα χαρτιά της για το αν θα ψηφίσει το νοµοσχέδιο. Μεταξύ µας, όλοι θα ήθελαν η ψηφοφορία να µην είναι ονοµαστική, για να αποσοβηθούν οι κλυδωνισµοί, σίγουρα θα το ήθελαν και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν… Ακόµα και αν πέσει στο τραπέζι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονοµαστική ψηφοφορία για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Αναπόφευκτη η καταγραφή διαρροών…

Ο Γιάννης Λοβέρδος της Ν.∆. είπε ότι µπορεί κάποιοι βουλευτές της κυβέρνησης να µην ψηφίσουν το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, επειδή δεν τους έκανε ο Μητσοτάκης υπουργούς. Η εκδίκηση των «παραπονεµένων»;

Περί Σπετσών

Στην αρχή, ακόµα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη πίστευαν ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας στις Σπέτσες θα καταγραφεί µε χαρακτηριστικά lifestyle στην καλύτερη περίπτωση και µε κωµικά στη χειρότερη. Τελικά, οι διαρροές ελέγχθηκαν, το περιθώριο που δόθηκε για πλάνα και για ρεπορτάζ µε gossip περιερχόµενο µειώθηκε και όλοι έφυγαν ευχαριστηµένοι για τη δουλειά που έγινε στο νησί.

Ηρθαν πιο κοντά

Οπως τόνισε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ανάλογες συνεδριάσεις θα επαναληφθούν σε διαφορετικά µέρη της Ελλάδας. Με λίγα λόγια, το πείραµα που συζητήθηκε πολύ βγήκε στον Στέφανο Κασσελάκη για έναν κύριο λόγο που συνοµολογούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: το ότι έτσι ένιωσαν κοντά στον πρόεδρο του κόµµατος, έχοντας τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν µαζί του. Αυτό δεν σηµαίνει, βέβαια, ότι όλα θα δουλέψουν ρολόι - κλυδωνισµοί αναµένονται για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, η πρόταση για διαχωρισµό Εκκλησίας - κράτους, που συζητήθηκε έντονα γιατί ακουγόταν ότι θα έρθει από τον ΣΥΡΙΖΑ, µπαίνει ξανά στο «ψυγείο», για να αποφευχθούν περαιτέρω κλυδωνισµοί.

Χωρίς επικοινωνία

Εχει βελτιωθεί αρκετά η ψυχολογία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε όλα τα κόµµατα. Στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, για παράδειγµα, δεν είναι τυχαία τα πολλά παραδείγµατα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που παραπονιούνται για ανυπαρξία επικοινωνίας µε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Να τους πάει κι αυτός στις Σπέτσες; Το βλέπω χλωµό. Το µασάζ, πάντως, ουδέποτε έκανε κακό…

Η υποψηφιότητα του Ηλία Κικίλια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχει κλειδώσει, µε τον Νίκο Ανδρουλάκη να µιλά µε θερµά λόγια. Αντιθέτως, δεν ακούγεται καθόλου πια το όνοµα της Ελένης Χρονοπούλου για το ευρωψηφοδέλτιο.