Τριήμερη μάχη για την επιστολική ψήφο

Η πρώτη νοµοθετική µάχη για το 2024 αναµένεται την Τρίτη, οπότε οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν ποδαρικό και θα τοποθετηθούν επί του νοµοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο. Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Επιτροπής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, η Νίκη Κεραµέως παρουσίασε τα βασικά σηµεία του νοµοσχεδίου, που, µόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρµόδια επιτροπή, θα εισαχθεί στην Ολοµέλεια τη ∆ευτέρα για µια τριήµερη διεξοδική συζήτηση µέχρι και την Τετάρτη, ενώ την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η συζήτηση που θα διεξαχθεί θα είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Με τις διατάξεις δίνεται δυνατότητα καθολικής άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος µε επιστολική ψήφο, χωρίς περιορισµούς, είτε εντός είτε εκτός επικρατείας. Αυτό αποτελεί και την αιχµή του δόρατος για τα κόµµατα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν αντίθετα στην πρόβλεψη πως ειδικά για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό την ηµέρα των εκλογών, η επιστολική ψήφος αποτελεί τον µοναδικό τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος, καθώς ειδικά για τις ευρωεκλογές και τις περιπτώσεις διεξαγωγής εθνικών δηµοψηφισµάτων δεν θα δηµιουργηθούν εκλογικά τµήµατα στο εξωτερικό. Κόκκινη γραµµή είναι, επίσης, οι λεπτοµέρειες για τις εγγυήσεις σε σχέση µε το αδιάβλητο της διαδικασίας και την τήρηση της µυστικότητας, κυρίως λόγω της εµπλοκής ιδιωτικών εταιρειών στη µεταφορά της επιστολικής ψήφου. Όλοι, πάντως, στα τραπεζάκια της αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές είναι προάγγελος της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Μόνο που για ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα απαιτηθεί η ειδική πλειοψηφία που επιβάλλει το Σύνταγµα


Τυπική διαδικασία

Είκοσι πέντε υποθέσεις µε ύποπτα ποδοσφαιρικά παιχνίδια διερευνώνται από την αθλητική ∆ικαιοσύνη, όπως ενηµέρωσε τους βουλευτές ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Χρήστος Κέλλας. Οι 25 φάκελοι κοινοποιήθηκαν από την ΟΥΕΦΑ στην ΕΠΟ στον αρµόδιο αναπληρωτή υπουργό Αθλητισµού, Γιάννη Βρούτση, και είναι στα χέρια του αθλητικού εισαγγελέα προς διερεύνηση. Πρόκειται για ποδοσφαιρικούς αγώνες του 2023 για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πως είναι πειραγµένοι... Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν εµπλέκεται κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή αφορά τη Βουλή, όµως, όπως εξήγησαν οι παλαιοί κοινοβουλευτικοί, «είναι µια τυπική διαδικασία κοινοποίησης των φακέλων και δεν µπαίνουµε στα χωράφια του αυτοδιοικήτου…».


Πρώτη στα υπουργικά

Την πρώτη του εµφάνιση στα υπουργικά έκανε ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος, µόλις κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου, έδωσε την πρώτη του απάντηση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο «Σπαρτιάτης» βουλευτής Χαράλαµπος Κατσιβαρδάς και αφορούσε το πολύ καίριο θέµα σχετικά µε τη δυνατότητα ή µη της κατ’ εξαί ρεση παράλληλης απασχόλησης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. «Ο αστυνοµικός εκτός υπηρεσίας δεν εµπλέκεται σε δραστηριότητες και δεν αναλαµβάνει εργασίες που προσβάλλουν το κύρος του ως αστυνοµικού», απάντησε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. Οµως, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ∆ιεύθυνσης Αστυνοµικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνοµίας, το 2023 έγιναν 563 αιτήµατα ένστολου προσωπικού για χορήγηση άδειας άσκησης ιδι ωτικού έργου ή εργασίας µε αµοιβή, εκ των οποίων τα 501 ικανοποιήθηκαν. Καλά πήγε!

Αρχισαν σιγά-σιγά να σκάνε µύτη τα καλέσµατα για τις πίτες του 2024. Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής έκοψε την πίτα των κοινοβουλευτικών συντακτών, δίνοντας πολλά δώρα και ευχές... Επίσης, ο πρόεδρος προσέφερε το παραδοσιακό προεδρικό καλάθι µε τα καλούδια από τα Γιάννενα. Φέτος, ο Κώστας Τασούλας έκανε δώρο δύο τοπικά κρασιά, ένα τυρί µπαστούνι, τσίπουρο, τραχανά και µαρµελάδα.


Ειδική αποστολή

Η βραβευµένη µε το «Πράσινο Αστέρι» του Περιβαλλοντικού Προγράµµατος και του Γραφείου Συνεργασίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ∆ιονυσία Αυγερινοπούλου, πλέει σε... ωκεανούς ικανοποίησης. Η βουλευτής Ηλείας, που έχει διαπρέψει µε τις κοινοβουλευτικές της πρωτοβουλίες, ορίστηκε µε απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδική απεσταλµένη για τους Ωκεανούς, αρµόδια για τη διοργάνωση της 9ης Παγκόσµιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), η οποία θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα στις 15- 17 Απριλίου 2024. Προβλέπω ειδική αποστολή να ετοιµάζει η απεσταλµένη!


Νησιωτική στήριξη

Αλλος ένας «πράσινος» νησιώτης βουλευτής µιλάει µε τα καλύτερα λόγια για τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά. Μετά τον Γιώργο Νικητιάδη, και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης έπλεξε το εγκώµιο του υφυπουργού. Σε κοπή της πίτας της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο, ο βουλευτής είπε χαρακτηριστικά: «Εµείς δεν θέλουµε να κάνουµε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και θα είµαστε κοντά σας πάντα, µε καλή βούληση και συµπαράσταση, γιατί θέλουµε να βοηθήσουµε τον τόπο και αυτό θα κάνουµε», σχολιάζοντας ότι οι πόρτες του υπουργείου Ναυτιλίας είναι πάντα ανοιχτές για να ακούσει ο κ. Παππάς τα θέµατα των νησιών. Μάλιστα, όπως µαθαίνω, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισµού στη Βουλή, µετά την αναφορά που είχε κάνει ο Γιώργος Παρασκευαΐδης για τις καθυστερήσεις στις πληρωµές του Μεταφορικού Ισοδύναµου, ο υφυπουργός, αντί για αντιπαράθεση, προτίµησε να τον ενηµερώσει για τις πρωτοβουλίες και τις συντονισµένες κινήσεις που έγιναν, ώστε να δοθούν άµεσα τα χρήµατα στους νησιώτες.


Πρόσληψη ομάδας


Απόλυτα θετικά κινήθηκε... απέναντι στην πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Χαράλαµπος Αθανασίου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής ∆ηµόσιας Τάξης και ∆ικαιοσύνης. Αφορά την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας να µεταδίδονται στη νοηµατική γλώσσα όλες οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και συνεδριάσεις της Βουλής, καθότι είναι θέµα δηµοκρατίας.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Πλεύσης το έχει ήδη ζητήσει από τον κ. Τασούλα. Ο Μπάµπης Αθανασίου σχολίασε πως είναι µια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση. Βέβαια, σε πηγαδάκι κάποιοι σχολίασαν πως χρειάζεται να προσληφθεί ολόκληρη οµάδα ειδικών της νοηµατικής... Προσλήψεις γαρ.


Προώθηση της ελληνομάθειας

Προσωπικά... πάνω του έχει πάρει το θέµα της βελτίωσης της καθηµερινότητας των αποδήµων ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ετοιµάζοντας πλούσια ατζέντα. Οπως εξηγούσε σε συναδέλφους του, είναι πλέον διαθέσιµη η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρµα staellinika.com στα γαλλικά και τα γερµανικά. Το υπουργείο Εξωτερικών αναπτύσσει ακόµα περισσότερο ένα καινοτόµο ψηφιακό εργαλείο εκµάθησης της γλώσσας και του πολιτισµού
µας. Ολες οι εφαρµογές της πλατφόρµας διατίθενται δωρεάν, σε πέντε πλέον γλώσσες, υποστηρίζοντας τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες µεµονωµένους χρήστες. Η προώθηση της ελληνοµάθειας αποτελεί πάγια επιδίωξη