Επειδή, µοιραία, το επόµενο διάστηµα θα µπούµε πιο δυναµικά σε διαδικασία συζήτησης περί ευρωεκλογών, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα µέτωπα σε ό,τι αφορά τη λίστα της Ν.∆. έχει να κάνει µε την πιθανότητα συµµετοχής σε αυτήν ενός εκ των δύο γνωστών διεθνολόγων Αλέξανδρου ∆εσποτόπουλου και Σωτήρης Σέρµπου. Οχι ότι τελικώς δεν µπορεί να βγουν µπροστά αµφότεροι, αλλά, όταν πρόκειται για δύο πρόσωπα µε κοινά χαρακτηριστικά, είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις να επιλέγεται αποκλειστικά εκείνος που συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα στοιχεία εκείνα που ψάχνουν οι αρµόδιοι. Εν προκειµένω, το σύστηµα του Μαξίµου και της Πειραιώς. Μεταξύ των εν λόγω εξαίρετων επιστηµόνων, ο Σωτήρης Σέρµπος διαθέτει ένα... προσόν που, όπως έχει δείξει η ιστορία στη διάρκεια της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κυβερνών κόµµα, µπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό. Ο λόγος βεβαίως για τις κεντροαριστερές του αναφορές, στις οποίες έχει σηµασία να προστεθεί και η παράµετρος της εθελούσιας (και ιδιαιτέρως ηχηρής) εξόδου του από το κάδρο των συµβούλων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η πραγματικότητα ευνοεί τους σχεδιασμούς του Μαξίμου

Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήµα παραπέρα στην παρούσα συγκυρία σε ό,τι αφορά τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών έχει να κάνει, φυσικά, µε τις µετρήσεις του τελευταίου διαστήµατος που διενεργεί το Μαξίµου για το θέµα αυτό. Σύµφωνα λοιπόν µε τις εκτιµήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, οι συνέπειες για το κυβερνητικό κόµµα σε επίπεδο κοινωνικής δυναµικής (παρά την αντίθεση της µεγάλης πλειονότητας των πολιτών) φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως περιορισµένες και µε καθαρά προσωρινό χαρακτήρα. Σηµαντικός παράγων στην ανάλυση αυτή είναι οι διαρροές στη λεγόµενη «παραδοσιακή βάση» της Ν.∆., οι οποίες όχι µόνο δεν είναι αυτές που ανέµεναν τα στελέχη της λεγόµενης «δεξιάς πτέρυγας», αλλά έχουν ιδιαίτερα χαµηλό αντίκτυπο στη γενικότερη εικόνα που καταγράφεται στις µετρήσεις. Παράλληλα, αέρα στα πανιά του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει και το γεγονός της αδυναµίας του Νίκου Ανδρουλάκη να επωφεληθεί περαιτέρω, µε το ΠΑΣΟΚ να έχει περάσει µεν στη δεύτερη θέση, αλλά να εξακολουθεί να βρίσκεται... έτη φωτός µακριά από τη Ν.∆., όπως και η ασταµάτητη πτώση της Κουµουνδούρου. Με αυτά τα δεδοµένα, ο πρωθυπουργός κρίνει πως έχει µια µοναδική ευκαιρία να οδηγηθεί απολύτως ανώδυνα στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά και ένα ισχυρό επιχείρηµα για να βρεθεί η χρυσή τοµή µε τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία τους µε το επίµαχο νοµοσχέδιο.

! ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ, Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝ- ∆ΡΟΥΛΑΚΗΣ ∆ΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΛΑ-ΚΑΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ; ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΕΧΩΣ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Ι∆ΙΑΙΤΕΡΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ..

Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούµενες ηµέρες ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ζει µόνιµα στη Φλωρεντία. Η στήλη τον εντόπισε το περασµένο Σάββατο το µεσηµέρι να απολαµβάνει τον αττικό ήλιο σε κεντρικό καφέ του Κολωνακίου, παρέα µε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Παραστατίδη.

ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝ. Η στήλη ουδέποτε έβλεπε µε καχυποψία τις ανθρώπινες σχέσεις, και δη αυτές που µετρούν πολλά χρόνια. Οταν όµως λαµβάνει χώρα σε πελοποννησιακό έδαφος µια συνάντηση µεταξύ κοντινών ανθρώπων του Σαµαρά και στελεχών της Ν.∆. που διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας µε τον πρώην πρωθυπουργό, και µάλιστα την παραµονή µιας δηµόσιας παρουσίας του στη Μεσσηνία (µε αφορµή την κοπή της πίτας του ∆ικηγορικού Συλλόγου) και εν µέσω της συζήτησης για το νοµοθέτηµα σχετικά µε τα οµόφυλα ζευγάρια, τότε το πράγµα γίνεται πολύ ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα όταν στο παρεάκι συµµετέχει ο Μεσσήνιος, ακραιφνής «σαµαρικός» και εκ των βουλευτών που κάθε άλλο παρά κρύβουν τη δυσπιστία τους έναντι του επίµαχου νοµοθετήµατος, Μίλτος Χρυσοµάλλης.

ΘΡΑΣΟΣ. Αρκετοί βουλευτές της Ν.∆. περιµένουν µε ενδιαφέρον τη στάση που θα κρατήσουν µια σειρά υφυπουργών στο θέµα των οµόφυλων ζευγαριών. Αναφέρονται, φυσικά, σε αυτούς που έχουν εκφράσει διαφωνίες, ενώ, όπως είναι λογικό, µε ακόµα µεγαλύτερη αγωνία παρακολουθούν τα τεκταινόµενα εκείνοι που πολιτεύονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια µε τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη. Με αρκετή δόση ενόχλησης υποστηρίζουν ότι δεν µπορεί ο πρωθυπουργός να τους έχει βάλει στην κυβέρνηση, ενώ είναι σχετικά φρέσκοι βουλευτές, και να κάνουν τους «αντάρτες», αντλώντας, όπως λένε, θράσος από το «όχι» του Βορίδη. Φυσικά, αυτό που λησµονούν άπαντες είναι ότι στο Μαξίµου του Μητσοτάκη η φράση ότι «Οι πάντες κρίνονται κατά... περίπτωση» είναι κάτι σαν νόµος.

ΣΙΓΟΥΡΟΙ. Τις αµέσως επόµενες ηµέρες θα γίνουν γνωστά τα ονόµατα που θα απαρτίζουν την επιτροπή για την οργάνωση των εκδηλώσεων µε αφορµή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.∆. Σίγουροι, µεταξύ άλλων, θεωρούνται οι Γιάννης Μπρατάκος, Μαρία Συρεγγέλα, Γιάννης Σµυρλής, Παύλος Μαρινάκης, Θανάσης Νέζης, Νίκος Ρωµανός, Ορφέας Γεωργίου και φυσικά ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης, που δεν µπορεί να λείπει από τη σχετική λίστα.

! Ιδιαιτέρως πιθανό, αλλά όχι σίγουρο, φαντάζει πλέον το σενάριο συµµετοχής της Ελίζας Βόζεµπεργκ στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., για τρίτη φορά...

ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «SURVIVOR»

Βλέποντας το νέο «Survivor», σε ένα µπορούµε να συµφωνήσουµε όλοι. Οτι µία από τις µεγαλύτερες απουσίες που µπορούν να καταγραφούν δεν είναι άλλη από αυτήν της Ελευθερίας Ελευθερίου. Κι όχι για τις ίντριγκες, αλλά για τα µοναδικά πλάνα που µας είχε προσφέρει...