H «Κυρία Kούλα» το πέμπτο από τα 22 έργα του σπουδαίου Έλληνα πεζογράφου Μένη Κουμανταρέα, είναι μια ιστορία από αυτές που λαχταράς να ακούσεις. Μια ιστορία απλή, με ήρωες συνηθισμένους που τολμούν να κάνουν, για λίγο, το όνειρο πραγματικότητα.

Μια παντρεμένη γυναίκα με δύο παιδιά ερωτεύεται έναν 22χρονο φοιτητή μέσα σε κάποιο βαγόνι του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και ζουν έναν δυνατό έρωτα που και οι δύο έχουν ανάγκη. Τόσο ανάγκη, που είναι αδύνατο να τον καταπνίξουν, καθώς είναι ασυγκράτητος και ξεχιλίζει από παντού. Από τα μάτια, τη φωνή, τη σκέψη, τα χέρια, το περπάτημά, αλλά και την ψυχή τους.

Η μια είναι γυναίκα ώριμη και συντηρητική. Ο άλλος, νέος και ανέμελος. Σ' ένα βαγόνι στη διαδρομή από το Θησείο ως την Κηφισιά και με ενδιάμεσους σταθμούς το Μοναστηράκι, όπου ανεβαίνει εκείνη και τον Άγιο Νικόλαο, όπου διατηρεί γκαρσονιέρα εκείνος, πλέκεται η ερωτική τους ιστορία. Γύρω, η χαοτική Αθήνα και η ανελέητη καθημερινότητα.

Φέτος η νουβέλα αυτή ανεβαίνει δραματοποιημένη στη σκηνή του Faust, στο Μοναστηράκι, αυτούσια, όπως την έγραψε ο συγγραφέας, σε αφηγηματική μορφή, χωρίς ίχνος παραποίησης.

Η Μαρία Ζορμπά ζουμερή ως το μεδούλι. Δημιουργεί μια ηρωϊδα διαχρονική, ίδια σε όλες τις εποχές, χρησιμοποιώντας εκφραστικά μέσα που καθιστούν την ιστορία οικεία σε όλους. Καλοδουλεμένες εικόνες, μεστές παύσεις και συγκεκριμένη κίνηση, συναντώνται με το λογοτεχνικό κείμενο φτιάχνοντας μια μελαγχολική ατμόσφαιρα με πινελιές από όλα τα χρώματα. Ο θεατής ζει μαζί της την αίσθηση της γυναίκας εκείνης που για να χτυπήσει τη μοναξιά της απλώνει το χέρι στο μέλι με την ελπίδα της αλλαγής.

Ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος υπηρετεί πιστά την ευρηματική σκηνοθεσία της Έφη Θεοδώρου. Υποδύεται έναν νέο, ανέμελο φοιτητή που πρεσβεύει ότι δεν είναι σταθμοί όλοι οι έρωτες, αλλά κάποιοι είναι απλώς στάσεις. Παίζει με τη μουσική ξεδιπλώνοντας σιγά και βασανιστικά την ιστορία και διατηρώντας εσωτερική ηρεμία, που αντιδιαστέλλεται με τις εντάσεις της συμπρωταγωνίστριάς του.

Ο Μένης Κουμανταρέας έγραψε το έργο το 1978 και είναι το πιο μικρό σε λέξεις βιβλίο του, που αγαπήθηκε πολύ και είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. «Η κυρία Κούλα είμαι εγώ», είχε πει σε κάποια συνέντευξή του ο ίδιος.

INFO:

Η κυρία Κούλα
Δραματοποιημένη νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα
Διαρκεια : 75 '
Σκηνοθ.:Έφη Θεοδώρου

Faust: Καλαμιώτου 11, Κέντρο Αθήνας
Τηλ: 2103234095
Παραστάσεις: Παρ., Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 7 μ.μ.
Τιμή : €12, 10, 5.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018