Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ αποτελεί το πιο φιλόδοξο εκδοτικό εγχείρημα στα 65 χρόνια ιστορίας των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Η νέα αυτή συλλογή βιβλίων αναφοράς προσκαλεί Έλληνες (αλλά και ξένους) συγγραφείς από όλους τους τομείς των επιστημών, των γνώσεων και της επικαιρότητας, να καταγράψουν σύντομα και περιεκτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για θέματα που έρχονται στις καθημερινές συζητήσεις και αναζητήσεις μας. Η σειρά απευθύνεται στο πιο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Σε όσους αναζητούν μια αναλυτική ενημέρωση. Σε όσους δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση μιας ακαδημαϊκής προσέγγισης. Σε όσους θέλουν απαντήσεις σε κάποιο από τα αναρίθμητα θέματα των οποίων η πολυπλοκότητα της εποχής, του κόσμου και της επιστήμης απαιτεί εμπεριστατωμένη κατανόηση.

Ο αγαπημένος εκδοτικός οίκος Παπαδόπουλος «ξαναχτυπά» και συνεχίζει τη σειρά των γνωστών βιβλίων με τρία νέα βιβλία για τις συντάξεις, την ηγεσία και την κοινή γνώμη...

Συντάξεις

ΠΛΑΤΩΝ ΤΗΝΙΟΣ

Οι συντάξεις ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς που εισήγαγε ο 20ός αιώνας. Απομάκρυναν το άγχος για τα γηρατειά, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη. Πέτυχαν επειδή συνέδεσαν ατομικές λύσεις με συλλογικές διεξόδους. Το κλειδί ήταν στο πώς υπηρεσίες προς το άτομο εντάσσονταν στη συλλογική προσπάθεια. Πώς λειτουργεί όμως ένα συνταξιοδοτικό σύστημα; Τι πρέπει να προσέξουν όσοι το σχεδιάζουν; Πόσα είδη συνταξιοδοτικών συστημάτων υπάρχουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός; Πότε είναι βιώσιμα και τι συνέβη στην ελληνική περίπτωση; Πώς επιδρούν το δημογραφικό, το δημόσιο χρέος και η χρηματοοικονομική κρίση;

Το βιβλίο αυτό προσφέρει πληροφόρηση και απαντήσεις ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να τοποθετηθεί ενημερωμένα πάνω σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία. Το βιβλίο περιλαμβάνει αναλυτικό γλωσσάριο των όρων που χρησιμοποιούνται για το θέμα των συντάξεων στη δημόσια συζήτηση, βοηθώντας τον αναγνώστη να συμμετάσχει σε αυτή.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου
Σελίδες: 112 · Σχήμα: 13,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-780-8 · Τιμή: 10,99 €


Ο συγγραφέας

O Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τo 1956 και πήγε σχολείο στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Σπούδασε Οικονομικά στο Κέμπριτζ (Christ’s College Μ.Α.) και στην Οξφόρδη (Nuffield College Μ. Phil). Το διδακτορικό του στο Κέμπριτζ (Christ’s College 1985) είχε θέμα την αγορά κατοικίας και τη φορολογία μεταβιβάσεων στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε διδάσκοντας ενεργειακά οικονομικά στην Οξφόρδη. Έχει εργαστεί ως ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Οικονομίας και Koινωνικών Ασφαλίσεων (1987-1993). Μεταξύ 1993 και 1995 ήταν ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Βιομηχανίας, ασχολούμενος με θέματα ενέργειας και κοινωνίας της πληροφορίας.
Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μεταξύ 1996 και 2004, στην πρώτη Μονάδα Σχεδιασμού Στρατηγικής του Γραφείου Πρωθυπουργού με επικεφαλής τότε τον Νίκο Θέμελη, με κύριο αλλά όχι αποκλειστικό αντικείμενο την οικονομική ανάλυση της κοινωνικής πολιτικής. Μεταξύ 1999 και 2004 ήταν μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν διαμορφώθηκε η Ανοικτή Μέθοδος Συντονισμού και οι δείκτες φτώχειας και κοινωνικής ένταξης επισημοποιήθηκαν ως κοινοτικά εργαλεία. Υπήρξε ο βασικός συντάκτης της Έκθεσης Σπράου για τις συντάξεις το 1997.
Από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ως επίκουρος καθηγητής από το 2007. Διετέλεσε και στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, ασχολούμενος με την ανεύρεση λύσης στο ασφαλιστικό πρόβλημα που θα ήταν συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η μέθοδος επίλυσης που προκρίθηκε τότε αξιοποιήθηκε από την Πορτογαλία για να επιλυθεί αντίστοιχο πρόβλημα. Το 2015/6 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics. Ασχολείται ερευνητικά με τη γήρανση του πληθυσμού, τα οικονομικά της εργασίας, την κοινωνική πολιτική, τα δημόσια οικονομικά και το φύλο. Έχει συμμετάσχει σε αποστολές τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική με αντικείμενα τις συντάξεις και τον κοινωνικό ιστό ασφάλειας, ενώ έχει συντάξει εκθέσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φύλο και την Τρίτη ηλικία.
Έχει δημοσιεύσεις στα ελληνικά και αγγλικά στον χώρο των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας (Ασφαλιστικό: μια μέθοδος ανάγνωσης (2010), Ζωή 50+ (2009)). Το τελευταίο του βιβλίο εκδόθηκε στις ΗΠΑ και αφορά στο χάσμα φύλου στις συντάξεις (F. Bettio, G.Betti, P.Tinios and Th.Georgiadis, 2015, Unequal Ageing in Europe: Women’s Independence and Pensions, Palgrave Macmillan, NY).
Είναι παντρεμένος με την Αντιγόνη Λυμπεράκη και ζουν στο Παγκράτι με δύο μεγάλα παιδιά και πέντε μικρότερες γάτες.

Ηγεσία

Δημήτρης Μπουραντάς

Η ηγεσία, όταν ασκείται με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, συλλογικότητες, οικογένειες και κοινωνίες, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα προόδου, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Παρόλα αυτά, ως έννοια κι ως πρακτική στην Ελλάδα παραμένει συγκεχυμένη, ακόμα και παρεξηγημένη, αφού συχνά οι ηγέτες ταυτίζονται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας με τους κατέχοντες την εξουσία: τα ανώτατα στελέχη, τους ηγεμόνες, τους δημαγωγούς, τους λαϊκιστές και τους τσαρλατάνους.

Με απλό και κατανοητό τρόπο, το παρόν βιβλίο αποπειράται να απαντήσει στα κύρια σχετικά ζητήματα όπως τι είναι ηγεσία και ηγέτης, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής τους, σε τι συνίσταται η αποτελεσματική ηγετική συμπεριφορά, καθώς και ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ποιες αξίες, γνώσεις και ικανότητες απαιτεί η αποτελεσματική άσκηση της ηγεσίας για το κοινό καλό, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Δίνεται απάντηση επίσης, με βάση την επιστήμη, στο ερώτημα αν οι ηγέτες γεννιούνται ή γίνονται και πώς αναπτύσσονται. Το βιβλίο αυτό προσφέρει απαραίτητη γνώση, αφού ο κάθε αναγνώστης, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν ασκεί ηγεσία, συμβάλλει με τις επιλογές και τις συμπεριφορές του στην ύπαρξή της και μπορεί να την επηρεάσει για το ατομικό και το συλλογικό καλό.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου
Σελίδες: 112 · Σχήμα: 13,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-782-2 · Τιμή: 10,99 €

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη (Executive MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει τα παρακάτω ευπώλητα βιβλία: Μάνατζμεντ, Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, Ηγεσία: Ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας, Όλα σου τα ’μαθα μα ξέχασα μια λέξη (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2008), Επί σκηνής χωρίς πρόβα, Το γράμμα της ελπίδας, Μιλώντας στα παιδιά μου για τη πραγματικά επιτυχημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή, Οι μεγάλοι φιλόσοφοι και το προσωπικό μάνατζμεντ, Κραυγή σιωπής (ποιητική συλλογή), καθώς επίσης και το πρόσφατο μυθιστόρημα του Αν μ’ άφηνες τη λέξη να σου μάθω. Το βιβλίο Leadership meta-competencies προτάθηκε για βιβλίο της χρονιάς από το Charter Institute of Management (UK). Έχει βραβευθεί επανειλημμένα με τον «Τίτλο Υψηλής Διδακτικής Επίδοσης» από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

Η μέτρηση της κοινής γνώμης

Γιώργος Σιακάς

Μπορούμε να ερευνήσουμε την άποψη του κοινού για διάφορα θέματα; Μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για τη γνώμη που επικρατεί στον πληθυσμό έχοντας μόνον τα δεδομένα που μας προσφέρει ένα «δείγμα» λίγων ατόμων; Μπορούμε να καταγράψουμε χωρίς λάθη τις απαντήσεις 1.000 ατόμων; Μπορούμε να εκτιμήσουμε περίπλοκες συμπεριφορές και απόψεις εκατομμυρίων πολιτών στηριζόμενοι σε ένα «δείγμα»;
Το παρόν βιβλίο μάς εισάγει στα μεθοδολογικά χαρακτηριστικά των ερευνών κοινής γνώμης. Περιγράφει τις βασικές μεθόδους συλλογής δεδομένων, τη συγκρότηση του ερωτηματολογίου και την επιλογή του δείγματος ως μία διαδικασία πολλαπλών βηματισμών.
Όμως, κάθε βήμα συνοδεύεται και από την πιθανότητα κάποιου σφάλματος. Έτσι, κάθε έρευνα αποτελεί μία συνεχή άσκηση, με τη συνολική της ποιότητα να κρίνεται από τον βαθμό κατά τον οποίο οι ερευνητές που έχουν την ευθύνη διεξαγωγής της περιορίζουν τα σφάλματά της.
Οι έρευνες είναι χρήσιμες, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους. Στόχος του βιβλίου είναι να απαντήσει σε συχνά ερωτήματα, να δείξει τις δυνατότητες και να επισημάνει τους περιορισμούς των ερευνών κοινής γνώμης.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πρόλογος: Νίκος Μαραντζίδης
Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου
Σελίδες: 112 · Σχήμα: 13,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-787-7 · Τιμή: 10,99 €

Ο συγγραφέας

Ο Γιώργος Σιάκας είναι διευθυντής ερευνών της Μονάδας Ερευνών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την οποία συνεργάζεται από το 2013. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής, με μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνών Σχέσεων και βασικές σπουδές στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική. Από το 2007 έως το 2013 δραστηριοποιήθηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλους τους τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει από τη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος