Ένα πρακτικό διαδραστικό εργαστήριο για μαθητές που φιλοδοξούν να γίνουν αυτόνομοι δημοσιογράφοι θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Πειραματιζόμενοι με τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες, οι έφηβοι θα ξεδιπλώσουν τη μυθολογία της δεκαετίας του ’80 στη χώρα μας και θα μάθουν από την αρχή μια παρεξηγημένη δεκαετία που βίωσαν έντονα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους.

To εργαστήριο Backpack journalism είναι ένα πρακτικό, διαδραστικό εργαστήριο για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που φιλοδοξούν να γίνουν. Με μόνο ένα σακίδιο στην πλάτη που περιέχει ένα smart phone και έναν φορητό υπολογιστή θα μπορούν να επικοινωνήσουν το θέμα τους σε όλο τον πλανήτη. Οι μαθητές γυμνασίων ή λυκείων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μάθουν να εντοπίζουν ενδιαφέροντα θέματα, να κάνουν την έρευνά τους και να φτιάχνουν δικό τους περιεχόμενο -φωτογραφίες, βίντεο και εικόνα, περιεχόμενο που στη συνέχεια θα μπορούν να διαμοιράσουν στα social media και στο διαδίκτυο!

Η αρχή θα γίνει με την έκθεση Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη στο πλαίσιο του ομώνυμου αφιερώματος στην Τεχνόπολη. Μια δεκαετία με συναρπαστικά γεγονότα, που διαμόρφωσε μια μοναδική, πολύχρωμη ποπ κουλτούρα και γέννησε σταρ που έμειναν στην ιστορία.

Στόχος των εισηγητών - δημοσιογράφων είναι να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες, να τους μεταδώσουν βασικές αρχές δημοσιογραφίας και γνώσεις τόσο για το επάγγελμα, όσο και πρακτικές συμβουλές για τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστούν ως ρεπόρτερ, αλλά και γνώσεις για τα Νέα Μέσα. Στόχος μας είναι επίσης να φέρει στο τέλος κάθε παιδί ή κάθε ομάδα έξυπνα πολιτιστικά θέματα με αφορμή τις παραστάσεις και τις εκθέσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι πέντε βασικές ενότητες του εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθούν σε οχτώ εβδομάδες είναι:

1. Εισαγωγή στη δημοσιογραφία και τις προκλήσεις των Νέων Μέσων: βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και συνοπτική εισήγηση για το τι σημαίνει είδηση, τις βασικές της παραμέτρους της, όπως και συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

2. Έρευνα: πώς βρίσκουμε μια καλή ιστορία;

3. Πλάνο: Οργάνωσε το θέμα και τα μέσα που θα το καταγράψεις

4. "Γίνε ninja των πολυμέσων": κι όμως μπορείς να κάνεις το δικό σου φωτορεπορτάζ, να βιντεογραφήσεις και να γράψεις το θέμα σου.

5. Ξέρεις από social media; Μοίρασε το θέμα σου έξυπνα και σωστά με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι μαθητές θα έρχονται σε επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoomnet και θα καθοδηγηθούν κατάλληλα ώστε να αξιοποιούν τις πληροφορίες της πλατφόρμας στην τάξη με τη συνεργασία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος και ασφαλώς της δημοσιογραφικής τους ομάδας, δηλαδή των συμμαθητών τους! Οι εκπαιδευτές θα έχουν στην ουσία τον ρόλο του μέντορα ενώ τα παιδιά θα δουλέψουν ως αληθινοί δημοσιογράφοι υπό την καθοδήγησή τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά θα επισκεφθούν δωρεάν την έκθεση «GR80s - Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη».

Διάρκεια προγράμματος:

Οκτώ εβδομάδες για κάθε σχολείο που θα συμμετέχει, πέντε συναντήσεις σε κάθε σχολείο διάρκειας δύο ωρών η καθεμία. Σε αυτό το διάστημα θα καλύψουμε πέντε διδακτικές ενότητες, μια ανά δεκαπενθήμερο. Τη μία εβδομάδα θα επισκέπτονται το σχολείο οι εκπαιδευτές, την επόμενη εβδομάδα θα δουλεύουν τα παιδιά πάνω στα πρότζεκτ που τούς ανατέθηκαν.

Συντελεστές:

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Μανώλη Ανδριωτάκη, τον σύμβουλο επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών Αλέξανδρο Μελίδη και τη δημοσιογράφο Μελίνα Σιδηροπούλου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΕΦΗΒΟΙ

Δημοσιογραφικό Flashback στα 80’s

Απευθύνεται σε Γυμνάσια & Λύκεια

Μάρτιος – Μάιος 2017

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν