Η Θεατρική Ομάδα «Συντεταγμένοι» παρουσιάζει τον Μιχαήλ Δουκάκη στην ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Επικήδειος»

Μετά την επιτυχή της πορεία στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, η παράσταση επιστρέφει στην Αθήνα για 10 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αλκμήνη κάθε Σάββατο και Κυριακή από 2 έως 31 Μαρτίου.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ένας ηλικιωμένος συγγραφέας, γυρνώντας από την κηδεία ενός καταξιωμένου συναδέλφου του και αγωνιώντας για τη δική του καταξίωση έστω και μετά θάνατον, τηλεφωνεί στον φίλο του και συνάδελφό του προσπαθώντας να τον πείσει να γράψουν τον Επικήδειο ο ένας του άλλου.


Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε για το έργο του

"Στον Επικήδειο, το άλλο πρόσωπο, αυτό που χωρίς να φαίνεται και να ακούγεται συνομιλεί με το επί σκηνής, με ενδιέφερε όσο και το επί σκηνής πρόσωπο που βλέπουμε και ακούμε.

Χωρίς να είναι παρών, ο θεατής θα έπρεπε σιγά - σιγά να αρχίσει να τον φαντάζεται, να τον γνωρίζει, ακόμα και να μαντεύει και τις αντιδράσεις του.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρώτος εγώ έπρεπε να ξέρω εξίσου καλά με τον επί σκηνής χαρακτήρα και τον αφανή συνομιλητή του. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ένα διάλογο όπου αφαιρέθηκε ένας από τους δύο «λόγους».

Για να αποκαλυφθούν και οι δύο μέσα από την οικονομία του ενός. Ποια η διαφορά; Τεράστια θα 'λεγα. Τόση που σαν συνήθη διάλογο αυτό το μονόπρακτο δε θα μού 'κανε κανένα κέφι να το γράψω.

Αυτή δα είναι και η μαγεία ενός μονολόγου, αυτή η μοναξιά του ενός προσώπου επί σκηνής, μοναξιά που ρευστοποιεί τα συγκεκριμένα του περίγυρου σε ύλη φαντασίας, ονείρου, σκέψης, δίνοντάς τους έτσι μιαν παραπανιστή σημασία και άπλα."

Ο Μιχαήλ Δουκάκης στα Παραπολιτικά για την θεατρική παράσταση «Ο Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη


Ο Μιχαήλ Δουκάκης μίλησε στο parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για την θεατρική παράσταση «Ο Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, την πορεία της στο εξωτερικό, και τις πρόβες με την καταξιωμένη ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη.

Οι παραστάσεις μας στο εξωτερικό γίνονται στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους


Πως αποφασίσατε να ανεβάσετε αυτή την παράσταση;

«Η ευφυΐα και το χιούμορ του Ιάκωβου Καμπανέλλη φτιάχνουν ένα εκρηκτικό, ξεκαρδιστικό κείμενο. Μέσω αυτού του κειμένου ο συγγραφέας σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται και ψυχαγωγεί χωρίς διδακτισμό. Δεν έχω διαβάσει μέχρι σήμερα παρόμοια μαύρη κωμωδία και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που με έκανε να θέλω να το ανεβάσω».

Πήγατε περιοδεία στο εξωτερικό με τον «Επικήδειο», τι αποκομίσατε από τους θεατές;

«Αγάπη και νοσταλγία για την Ελλάδα, δυνατό, γάργαρο γέλιο, ζεστό χειροκρότημα, αλλά και συγκίνηση. Η ανταπόκριση του θεατών μας εκτός συνόρων ήταν τόσο θερμή που μας ενέπνευσε να θέλουμε να το ταξιδέψουμε όπου υπάρχουν Έλληνες και ελληνόφωνοι».


1-mhxahl-doykakhs-o-epikhdeios-iakovos-kabanellhs-10

Μάθαμε ότι πρόβες για το συγκεκριμένο έργο κάνατε και με την Ολυμπία Δουκάκη. Πως είναι να δουλεύει κανείς με μια τόσο φτασμένη ηθοποιό;

«Πράγματι, δουλέψαμε απόσπασμα αυτού του έργου στα ελληνικά και στα αγγλικά με την Ολυμπία Δουκάκη, στην μνήμη της οποίας αφιέρωσα της παραστάσεις μας στο Λος Άντζελες και στην Νέα Υόρκη. Η σκηνοθεσία της παράστασης που θα δείτε είναι της πολυτάλαντης σκηνοθέτη/ηθοποιού Τατιάνας Σκανάτοβιτς την οποία και ευγνωμονώ για τις πολύωρες ξεκαρδιστικές πρόβες. Περάσαμε πολύ όμορφα στην πρόβα και αυτό νομίζουμε πως το εισπράττει και ο θεατής. Βουτήξαμε τα λόγια του Καμπανέλλη στην ψυχή μας και καταφέραμε να ζωντανέψουμε με μοναδικό τρόπο τόσο τον πρωταγωνιστή όσο και τον αόρατο συνομιλητή του».

Η συνεργασία και τα μαθήματα με την Ολυμπία Δουκάκη ήταν ανεκτίμητης αξίας. Ήμουν σε μια φάση της ζωής μου που χρειαζόμουν την επιβεβαίωση από μεγαθήρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, σαν να μην πίστευα τότε ακόμη αρκετά στον εαυτό μου. Η αναγνώριση της δουλειάς μου από μια βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό, όπως η Ολυμπία, μου έδωσε φτερά. Επίσης η Ολυμπία με συμβούλευε να παίρνω ρίσκα, το οποίο και κάνω έκτοτε. Μαθητεύοντας δίπλα σε ένα από τα ινδάλματα με έκανε να σταματήσω να ετεροκαθορίζομαι και να μην ζήτω πλέον την αναγνώριση από έξω. Δούλεψα αρκετά ώστε να γνωρίζω εγώ τον εαυτό μου καλύτερα και να έρχεται η σιγουριά από την προσωπική και εσωτερική δουλειά που κάνω. Έτσι λοιπόν η σιγουριά αυτής της παράστασης δεν έρχεται μόνον από το γέλιο και το χειροκρότημα του κόσμου, πηγάζει από το γεγονός πως έχω τρόπο με τον οποίο μπορώ και ζωντανεύω επί σκηνής τόσο τον ηλικιωμένο συγγραφέα που υποδύομαι, όσο και τον φοβισμένο και επιφυλακτικό φίλο του.



1-mhxahl-doykakhs-o-epikhdeios-iakovos-kabanellhs-9

Τι διαδραματίζεται σε αυτήν την παράσταση;

«Ένας ηλικιωμένος συγγραφέας επιστρέφει από την κηδεία ενός καταξιωμένου συναδέλφου του και αγωνιώντας για τη δική του καταξίωση -έστω και μετά θάνατον- τηλεφωνεί στον φίλο του και συνάδελφό του και προσπαθεί να τον πείσει να γράψουν ο ένας τον Επικήδειο του άλλου... Όσο πιο πολύ προσπαθεί κι όσο περισσότερα τεχνάσματα δοκιμάζει τόσο πιο αστεία γίνεται αυτή η επικοινωνία».

Μας αφορά ένα τέτοιο έργο σήμερα και, αν ναι, γιατί;

«Το έργο είναι διαχρονικό. Η ματαιοδοξία, η υστεροφημία, η διαφθορά, ο φόβος του θανάτου, είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει αυτό το έργο, θέματα που όπως καταλαβαίνετε μας απασχολούν όλους. Γνωρίζουμε πως ο τίτλος, "Ο Επικήδειος", τρομάζει κάποιους, αλλά όσοι έρχονται περνάνε όμορφα και καταλαβαίνουν τι εστί μαύρη κωμωδία. Κι από τη στιγμή που είναι σίγουρο πως όλοι μας θα πεθάνουμε μια μέρα (ή νύχτα), καλό είναι να πάρουμε μερικά μαθήματα καλού "Επικηδείου". Μας αφορά όλους, εμού του ιδίου συμπεριλαμβανομένου. Εγώ που φοβάμαι μην πεθάνω πρώτου καταφέρω να πραγματώσω τα πιο τρελά μου όνειρα, νιώθω πως ξορκίζω τον φόβο μου παίζοντας αυτό το έργο».

1-mhxahl-doykakhs-o-epikhdeios-iakovos-kabanellhs-8

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

«"Επέλεξε σοφά το επάγγελμα που θες να ακολουθήσεις γιατί θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνεις για όλη σου τη ζωή". Συμβουλή που μας έδωσε στο γυμνάσιο ο καθηγητής Αντώνης Μυλωνάκης».

Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας;

«Τολμηρός, ευαίσθητος, ψύχραιμος, μαχητής, αλλά κατά καιρούς και ουτοπιστής».

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

«Καμπανέλλης, Σκαρίμπας, Παπαδιαμάντης, Καζαντζάκης, Μποστ, για να αναφέρω μόνο μερικούς.


1-mhxahl-doykakhs-o-epikhdeios-iakovos-kabanellhs-7

Ταυτότητα παράστασης"

Μετά την επιτυχή της πορεία στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, η παράσταση «Ο Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη επιστρέφει στην Αθήνα για 10 παραστάσεις στο Θέατρο Αλκμήνη, και απομένουν λίγες μόνο παραστάσεις. Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ερμηνεία: Μιχαήλ Δουκάκης
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Μουσική επιμέλεια/Φωτισμοί: Βαγγέλης Σαγρής
Μακιγιάζ: Ναϊάδα Σαγρή

Αγορά εισιτηρίων: Ticket Services.gr