Ένα καθηλωτικό θρίλερ ηθικής με κεντρικό άξονα την τοξική φύση των προκαταλήψεων και την πάλη μεταξύ θρησκείας και ιατρικής επιστήμης είναι το «The Doctor» του Robert Icke , που επέλεξε να σκηνοθετήσει φέτος η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Αμφιθέατρο», το ιστορικό θέατρο του πατέρα της και σπουδαίου θεατρανθρώπου Σπύρου Ευαγγελάτου στην Πλάκα.

Το «The Doctor» είναι βασισμένο στο έργο «Professor Bernhardi» του Άρτουρ Σνίτσλερ και παρουσιάζει την τραγική ιστορία μιας γιατρού άμεμπτου ηθικής που «βασανίστηκε» από τη δύναμη της παραπληροφόρησης των social media, όταν εμπόδισε έναν καθολικό ιερέα να μπει στο δωμάτιο μιας μελλοθάνατης 14χρονης για να της δώσει την τελευταία της μετάληψη.

the_doctor7

Όταν η έφηβη μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ινστιτούτο Elizabeth μετά από μια αυτοσχέδια έκτρωση, η Καθηγήτρια Ρουθ Γουλφ (Στεφανία Γουλιώτη) αρνείται την είσοδο ενός ιερέα (Νίκος Χατζόπουλος) στο θάλαμο του κοριτσιού, διότι δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της ασθενούς. Γύρω από αυτήν την απόφαση, ξεσπά ένα σκάνδαλο που σύντομα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαστρεβλώσεις κάθε είδους διαδέχονται η μία την άλλη, αναδεικνύοντας την περιπλοκότητα της κατάστασης. Όλοι έχουν γνώμη. Kαι την εκφράζουν με πάθος μέσα σε αυτήν τη δίνη που νομοτελειακά βυθίζει μαζί της όποιον βρεθεί στο επίκεντρό της. Η πορεία προς την αποκαθήλωση φαντάζει μη αναστρέψιμη.

the_docror_3

Η απελευθέρωση του θεατή

Η παράσταση είναι άκρως απελευθερωτική για τον σύγχρονο θεατή καθώς η ταυτότητα κάθε ηθοποιού είναι ευθέως ασύμφωνη με την ταυτότητα του ρόλου που υποδύεται. Οι αντρικοί ρόλοι παίζονται από γυναίκες, οι ψηλοί από κοντούς και οι μαύροι από λευκούς και το αντίθετο. Το στοιχείο αυτό δημιουργεί πολύ έντονα την αίσθηση πως ένας καλός γιατρός δεν καθορίζεται από το χρώμα, το ύψος, το βάρος, το φύλλο ή τη θρησκεία που έχει.

Ωστόσο πέρα από το υψηλό αντιρατσιστικό μήνυμα του έργου, κορυφαίο είναι και το μούδιασμα του θεατή στην συνειδητοποίηση της τεράστιας παραπληροφόρησης που έχει επιφέρει στη δημόσια ζωή η χωρίς όρια χρήση των social media. Μια γιατρός που έκανε τα πάντα για να σώσει ένα κορίτσι, που έπαθε σηψαιμία από αυτοσχέδια έκτρωση, «ξεσκίζεται» από την μονταζιέρα του twitter ως μια κακιά μάγισσα της κοινωνίας. Όλες οι παθογένειες της κοινωνίας μας σε μια παράσταση.

the_doctor9

The Doctor
πολύ ελεύθερα βασισμένο στο έργο Professor Bernhardi του Άρτουρ Σνίτσλερ

Σκηνοθεσία
Κατερίνα Ευαγγελάτου

Αμφι-Θέατρο
Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού | 698 586 4104

Πρωταγωνιστούν
Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Χατζόπουλος, Αμαλία Νίνου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μαριάννα Δημητρίου, Ζωή Ρηγοπούλου, Aurora Marion, Λευτέρης Πολυχρόνης, 
Νίκη Σερέτη, Σταύρος Καλλιγάς, Αλίκη Ανδρειωμένου

Παραστάσεις:
Τετάρτη & Κυρ 19.00
Πέμπτη 20.30
Παρασκευή 21.00
Σάββατο 17.30 & 21.15

Εισιτήρια
Τετ-Παρ: Α ΖΩΝΗ 20, Β ΖΩΝΗ 17,14 (ΜΕΙΩΜΕΝΟ), Γ ΖΩΝΗ 14
Σαβ-Κυρ: Α ΖΩΝΗ 22, Β ΖΩΝΗ 18,15 (ΜΕΙΩΜΕΝΟ), Γ ΖΩΝΗ 15
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/the-doctor/