Ένα υπέροχο αντιπολεμικό έργο, μια παράσταση βάλσαμο για τις παιδικές ψυχές είναι το έργο «Ραπουνζελ χωρίς παραμύθι», το εμβληματικό έργο του Mike Kenny που έκανε επίσημη πρεμιέρα την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στο θέατρο Κάππα της Κυψέλης σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά.

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι: Η παράσταση

Το έργο αφηγείται την ιστορία της μικρής Λέτι, ενός κοριτσιού μικτής καταγωγής, που οι γονείς της την στέλνουν στην εξοχή για να ζήσει με την αυστηρή κυρία Πιρς, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής από τους βομβαρδισμούς στο Λονδίνο το 1944.

rapoynzel2

Η παράσταση διαθέτει τη μαγική ιδιότητα να βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να γνωρίσουν τη σκληρότητα του πολέμου, χωρίς να τα πληγώνει. Στο μυαλό του συγγραφέα μπορεί ένα κοριτσάκι να απομακρύνεται από την περιοχή που πέφτουν οι βόμβες, αλλά μεταφέρεται σε ένα πάλι σκληρό περιβάλλον στο οποίο μέσα από πολλές δοκιμασίες μαθαίνει να επιβιώνει και να στέκεται στα πόδια του, ώστε έτσι να μπορεί να αντιμετωπίσει και την σκληρότητα του πολέμου. Εκεί μέσα από τη ζωή της κ. Πιρς που έζησε απομονωμένη λόγω του μαύρου χρώματος στο δέρματος της διδάσκεται ότι όλοι με κάποιο τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας, αλλά και ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε αν δεν φοβόμαστε. Το έργο πρόκειται για μια ωραία ιστορία ενηλικίωσης, που με τρυφερό τρόπο και ωραία μουσική μιλάει στις καρδιές μικρών και μεγάλων θεατών.

rapoynzel6


Η στήριξη και το βραβείο

Η παράσταση, που παίζεται για δεύτερη χρονιά φέτος, τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ πέρυσι είχε αποσπάσει το βραβείο Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, κατά τη διάρκεια της απονομής, που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, ο σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς ευχαρίστησε την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για την επιλογή, καθώς και όλους τους συντελεστές της «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι», επισημαίνοντας ότι «ο λόγος που ανεβαίνει και φέτος για δεύτερη χρονιά η παράσταση είναι για τα μηνύματα που μεταδίδει, που έχουν σκοπό να μας ευαισθητοποιήσουν απέναντι στον πόλεμο, τον ρατσισμό, τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα, την απώλεια».

Από την πλευρά της, η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin, έχει δηλώσει για την παράσταση πως «Σε μια εποχή που οι πόλεμοι, η βία και οι διωγμοί έχουν ξεριζώσει από τα σπίτια τους περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, είναι σημαντικό να μπορούμε να θυμόμαστε και να αναγνωρίζουμε τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων μέσα από παραστάσεις όπως η “Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι”».

rapoynel3

Οι ερμηνείες και οι συντελεστές

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί στον ρόλο της κυρίας Πιρς η γνωστή τραγουδίστρια και ηθοποιός Idra Kayne, η οποία με το εξαίσιο μέταλλο της φωνής της απογειώνει την ερμηνεία της πρόζας, αλλά και των τραγουδιών. Το ρόλο της μικρής Λέτι ερμηνεύει η Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη, που διαθέτει σπινθιροβόλο βλέμμα και ωραία κίνηση. Στην παράσταση παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μάκης Νάνος, στον ρόλο του νεαρού Κόνραντ, και Φάνης Παυλόπουλος στον ρόλο του αφηγητή, οι οποίοι δένουν υπέροχα με το υπόλοιπο σύνολο.

Η ανατρεπτική μπάντα String Demons, ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ειδικά για την παράσταση, τονίζοντας άλλοτε με ατμοσφαιρικό και άλλοτε με εκρηκτικό τρόπο τα συναισθήματα του έργου, ενώ η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα, κινεί τους ήρωες του έργου σε έναν γαϊτανάκι μεταξύ παραμυθιού και πραγματικότητας.

karellas

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς, τοποθετεί τους ήρωες σε δυο επίπεδα στη σκηνή και παντρεύει έξυπνα τους ηθοποιούς με το θέατρο σκιών, πράγμα που βοηθάει τα παιδιά κάθε ηλικίας στην κατανόηση τη ιστορίας. Διαπραγματεύεται τα θέματα του πολέμου και του ρατσισμού χωρίς διδακτισμούς, αλλά με τρυφερό, θεατρικό τρόπο.

Η Ραπουνζέλ

Και καθώς δεν πρόκειται για το διάσημο παραμύθι της Ραπουνζέλ, η αλληγορία με την διάσημη, φυλακισμένη πριγκίπισσα έχει να κάνει ακριβώς με την αντιστροφή του παραμυθιού αυτού. Δεν υπάρχει κακιά μάγισσα, καθώς η αυστηρή κ. Πιρς είναι σκληρή, όχι επειδή είναι κακιά, αλλά επειδή την κοροϊδεύουν για το χρώμα του δέρματος της. Το κόψιμο των μαλλιών της Λέτι γίνεται όχι για να μην μπορεί να αποδράσει από το κάστρο- φυλακή της, αλλά για να ζει ελεύθερη χωρίς να την κοροϊδεύουν για την καταγωγή της. Τέλος, πρίγκιπας που την βοηθάει να αποδράσει δεν υπάρχει, αλλά το αγόρι του έργου την κάνει να καταλάβει πώς δεν πρέπει να τα παρατήσει και να φύγει, αλλά να μείνει και να παλέψει για την ευτυχία της.

Πληροφορίες
Παιδική σκηνή - Θέατρο Κάππα 2023-2024
Mike Kenny, Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι
2ος χρόνος επιτυχίας

Πληροφορίες για την παιδική σκηνή / Κρατήσεις για σχολεία, συλλόγους και ομάδες:
210 7777104 & 210 7777124
Website: www.iliaskarellas.gr 
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ: Κυψέλης 2, Αθήνα

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κάθε Κυριακή στις 11.30

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Γενική είσοδος: 12€
Παιδικό: 9€
Πολύτεκνοι/Τρίτεκνοι: 9€
Ανέργων: 9€