Ολα όσα έχασε το ελληνικό θέατρο στα χρόνια της πανδηµίας φαίνεται πως τα παίρνει πίσω τον φετινό χειµώνα, πατώντας «γκάζι» σε µεγάλες παραγωγές, τις οποίες διψάει να δει το κοινό. Αν και η χειµερινή σεζόν ξεκίνησε διστακτικά, οι σκηνές έχουν αρχίσει πια να γεµίζουν, ενώ, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι καινούργιες παραγωγές προµηνύουν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις, που θα αγαπήσει ο κόσµος.

Ωστόσο, για το ποια θεµατική βρίσκεται φέτος πρώτη στις επιλογές του κοινού µάς εξηγεί ανάγλυφα σήµερα στην «Απογευµατινή» της Κυριακής η δρ. Ειρήνη Μουντράκη, προϊσταµένη ∆ραµατολογίου και ∆ιεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου. «Εχω την αίσθηση ότι ο κόσµος επιστρέφει στις µεγάλες αφηγήσεις και στα κλασικά κείµενα. Νοµίζω ότι σε αυτά αισθάνεται µεγαλύτερη σιγουριά. Είναι εντυπωσιακός ο αριθµός των κλασικών κειµένων που ανεβαίνουν ακόµη και από πολύ νέους καλλιτέχνες. Νοµίζω ότι συνδέεται µε την ανάγκη να νιώσουµε ασφάλεια, να συνδεθούµε µέσα σε έναν κόσµο όπου τίποτα δεν είναι πια δεδοµένο. Φυσικά, δεν λείπουν όλες οι τάσεις και υπάρχει τεράστια ποικιλία επιλογών για όλες τις προτιµήσεις. Η χρονιά ξεκίνησε µάλλον διστακτικά. Πόλεµος, ακρίβεια, ακόµη και ο καλός καιρός δεν βοήθησαν. Ωστόσο, κάποιες παραστάσεις ήδη πηγαίνουν πολύ καλά και γρήγορα θα γεµίσουν οι αίθουσες», αναφέρει.

vasilias_lir
the_doctor

Εθνικό Θέατρο

Στο Εθνικό Θέατρο αναµένεται µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις 9 ∆εκεµβρίου ο «Βασιλιάς Ληρ» του Σέξπιρ, που ετοιµάζει πυρετωδώς ο Γιάννης Χουβαρδάς, µε πρωταγωνιστή τον Λεωνίδα Κακούρη, ενώ µία µέρα πριν θα ξεκινήσει στο ξαναγεννηµένο «Αµφιθέατρο» στην Πλάκα το καθηλωτικό θρίλερ του Robert Icke «The Doctor», το οποίο συστήνει στη χώρα µας η Κατερίνα Ευαγγελάτου, µε τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Νίκο Χατζόπουλο στους πρώτους ρόλους.

anastasia2


Θέατρο Παλλάς

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στις 23 ∆εκεµβρίου, θα κάνει πρεµιέρα στο θέατρο «Παλλάς» η µεγάλη υπερπαραγωγή του Broadway «Anastasia, the musical», που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό τη σκηνοθετική µπαγκέτα της Θέµιδας Μαρσέλλου. Η συγκλονιστική ιστορία της πριγκίπισσας Αναστασίας έρχεται µε έναν πολυµελή θίασο ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών, µεταξύ αυτών η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Demy, ο Θανάσης Τσαλταµπάσης και ο Ιαν Στρατής.

____-_________________-__________________________3_


Εθνική Λυρική Σκηνή

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή έρχονται τον ∆εκέµβριο δύο µεγάλα οπερατικά αριστουργήµατα. Επτά χρόνια µετά την τελευταία παρουσίαση της «Μποέµ» στην ΕΛΣ, το πασίγνωστο αριστούργηµα του Τζάκοµο Πουτσίνι επιστρέφει µε την εµβληµατική σκηνοθεσία του Γκρέιαµ Βικ. Με φόντο το παγωµένο χριστουγεννιάτικο Παρίσι, η «Μποέµ» µιλάει για τον έρωτα ανάµεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιµή, από τη στιγµή που συναντιούνται σε µια παγωµένη σοφίτα έως τον θάνατό της από φυµατίωση. Τις ηµέρες των γιορτών έρχεται από το Μπαλέτο της ΕΛΣ και ο θρυλικός «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, που θα χαρίσει µια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ατµόσφαιρα.

ilias_karellas_2017__gerasimopoulou_stagefotos_s2jpg-1024x683

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα Χριστούγεννα έχουν την τιµητική τους δύο παραστάσεις για παιδιά. Η πρώτη από το χριστουγεννιάτικο Comedy Club, του Γιώργου Χατζηπαύλου, από 2 έως 30 ∆εκεµβρίου, και η δεύτερη είναι «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Νέα Υόρκη», του Ηλία Καρελλά, από 22 ∆εκεµβρίου έως 5 Ιανουαρίου του νέου έτους. Στο Μέγαρο θα δούµε από 16 έως 30 ∆εκεµβρίου και την «Τοσοδούλα», τη χορευτική υπερπαραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Οπερας της Οδησσού, βασισµένη στο παραµύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Στη Θεσσαλονίκη, στις 15 ∆εκεµβρίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα «σαλπάρει» µε το εµβληµατικό έργο «Βίρα τις άγκυρες», σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη, που αποτελεί µια αναδροµή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται µέσα από την οξυδερκή µατιά των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

kontessa_jpg

Ιδρυµα Μείζονος Ελληνισµού

Αίσθηση θα προκαλέσει και η νέα παραγωγή του Ιδρύµατος Μείζονος Ελληνισµού «Το µυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που θα ξεκινήσει στις 20 ∆εκεµβρίου. Τη σκηνοθεσία του κλασικού αυτού ελληνικού αριστουργήµατος υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας, ενώ στον ρόλο της κοντέσσας Βαλέραινας θα δούµε τη Νένα Μεντή.

karampeth


∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά

∆ύο υπέροχες παραγωγές, που µόλις ξεκίνησαν, είναι και το «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Εντουαρντ Αλµπι στο ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία του Αµερικανού σκηνοθέτη Ρόµπερτ Γουίλσον, µε πρωταγωνίστριες τη Ρένη Πιττακή, την Καρυοφυλλιά Καραµπέτη και τη Λουκία Μιχαλοπούλου, αλλά και το «Εγκληµα και τιµωρία» του Ντοστογιέφσκι, που σκηνοθετεί στο θέατρο «Πορεία» ο ∆ηµήτρης Τάρλοου.

Αισιοδοξία

Αναφορικά µε τις προβλέψεις για την πορεία των φετινών παραγωγών, η κ. Ειρήνη Μουντράκη εµφανίζεται αισιόδοξη. «Το ελληνικό θέατρο πέρασε πολύ δύσκολα και µε το #ΜeΤoo, που συγκέντρωσε στο θέατρο όλα τα βλέµµατα, και µε την πανδηµία, που οδήγησε σε µια αποµόνωση και δηµιούργησε αποστάσεις από κάθε ζωντανή τέχνη, αλλά και πέρσι µε τις µεγάλες κινητοποιήσεις για το προεδρικό διάταγµα. Οµως, το θέατρο και οι άνθρωποί του έχουν µάθει στις δυσκολίες. Χρειάζεται υποµονή και επιµονή. Γιατί το υλικό των καλλιτεχνών µας και των πνευµατικών µας ανθρώπων είναι πολύ αξιόλογο και υπάρχουν σηµαντικές παραστάσεις και σπουδαίοι καλλιτέχνες στη χώρα µας», αναφέρει η γνωστή δραµατολόγος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 26 Νοεμβρίου 2023