Παλιά θέατρα - στολίδια της σύγχρονης Αθήνας που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν μεταφέροντας στον σημερινό θεατή την θεατρική αίγλη παλιών δεκαετιών αποτελούν σήμερα μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία πολιτισμού της πόλης.

Τρεις σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου που συνομιλούν για πολλά χρόνια με το κοινό από διαφορετικά θεατρικά μετερίζια, ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο σκηνοθέτης- σεναριογράφος μεγάλων επιτυχιών Μιχάλης Ρέππας και ο Διευθύνων Σύμβουλος των «Θεατρικών Σκηνών» και θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης αποκαλύπτουν πως είναι να εργάζεσαι σήμερα σε σκηνές που κατά το παρελθόν έχουν πατήσει «ιερά τέρατα» του ελληνικού θεάτρου.

akropol

Ακροπολ


Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έχει ερμηνεύσει σπουδαίους ρόλους σε αρκετά ιστορικά θέατρα όπως το Παλλάς, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Βρετάνια, ενώ φέτος τον συναντάμε στο επιβλητικό Ακροπολ, όπου πρωταγωνιστεί στο «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα. Η ιστορία του Ακροπόλ ξεκινάει το 1934, όταν η παλιά καρβουναποθήκη της οδού Ιπποκράτους μετατρέπεται σε θεατρικό χώρο που φιλοξενεί ιταλικά βαριετέ και περιπλανώμενους θιάσους, ενώ το 1941 με την είσοδο των Γερμανών, μετατρέπεται σε θερινό θέατρο.

underground________

«Είναι πολύ ιδιαίτερο το συναίσθημα να παίζεις σε ένα θέατρο με μεγάλη ιστορία. Το Ακροπόλ είναι ταυτισμένο με την ελληνική επιθεώρηση, γιατί στο σανίδι αυτό έχουν ανέβει ηθοποιοί που έχουμε θαυμάσει, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Αυλωνίτης, η Σπεράντζα Βρανά, ο Μουστάκας, η Βασιλειάδου και πολλοί άλλοι. Όλοι όσοι παίζουμε εκεί νιώθουμε αυτήν την τεράστια αίγλη, ακριβώς τη στιγμή κάθε βράδυ που γεμίζει με κόσμο. Η σύνδεσή μας με το παρελθόν αυτού του θεάτρου γίνεται μέσα από το γέλιο, τη συγκίνηση και το χειροκρότημα του κόσμου. Είναι σαν ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το συναίσθημα του κόσμου που βρίσκεται στο χώρο, δημιουργεί μια μυσταγωγία. Το ίδιο συνέβαινε και πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Κι εκεί παίζοντας ένιωθα ότι γινόμουν κι εγώ ένα κομμάτι της ιστορίας του" αναφέρει ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

olymbia

Θέατρο Ολύμπια

Ακριβώς δίπλα στην Ακαδημίας 59 βρίσκεται το θέατρο «Ολύμπια», όπου στεγαζόταν επί σχεδόν 65 χρόνια η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ιδρύθηκε το 1939 στο πνεύμα του παριζιάνικου εκλεκτικισμού χάρη στις ενέργειες του Κωστή Μπαστιά, Διευθυντή Γραμμάτων και Τεχνών της κυβέρνησης Μεταξά. Ωστόσο νέο κτήριο ανεγέρθηκε στο ίδιο σημείο το 1958 σε σχέδια του αρχιτέκτωνα Πάνου Tσολάκη. Από το 2017, που η ΕΛΣ μετακόμισε στο ΚΠΙΣΝ, αποτελεί το Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας με την επωνυμία Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» και φιλοξενεί τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, τη Big Band και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, που υποδέχονται πλέον το κοινό στη μουσική τους στέγη με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα συναυλιών. Στο ανακαινισμένο φουαγιέ του πρώτου ορόφου, υπάρχει η πρώτη μόνιμη έκθεση για την Μαρία Κάλλας στη χώρα, με προσωπικά αντικείμενα και τεκμήρια από τη ζωή της.

Δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα του Ολύμπια

aliki

Θέατρο Αλίκη

Το θέατρο Αλίκη, αποτελεί ένα από τα πιο κεντρικά θέατρα της πρωτεύουσας. Το 1935 άρχισε να λειτουργεί ως χορευτικό κέντρο και αργότερα, το 1949 μετατράπηκε σε κινηματογράφο. Από το 1971 υπήρξε θεατρική στέγη της πολυαγαπημένης Ελληνίδας ηθοποιού, Αλίκης Βουγιουκλάκη, ενώ το 2006 ανακαινίστηκε πλήρως. Στην πορεία του μέχρι σήμερα, σπουδαίοι ηθοποιοί έχουν ανέβει στη σκηνή του, ενώ το έχουν τιμήσει κορυφαίοι σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου.

mpampades_me_roymi

Τα τελευταία δύο χρόνια στο θέατρο Αλίκη παρουσιάζεται η κωμωδία «Μπαμπάδες με ρούμι» των Μ.Ρέππα –Θ. Παπαθανασίου σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. «Η αίσθηση ότι στο συγκεκριμένο χώρο περπάτησαν και ανέπνευσαν κάποιοι τεράστιοι ηθοποιοί, το νιώθεις αμέσως μόλις μπαίνεις. Νιώθουμε αυτές τις μεγάλες δόξες κι εμείς και το κοινό. Αλλά στη συνέχεια, στη ρουτίνα της δουλειάς δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά. Η εργασία του σκηνοθέτη δεν αλλάζει, είναι η ίδια σε όλα τα θέατρα, επειδή η δουλειά μας είναι η επικοινωνία. Και προσπαθούμε να την έχουμε με το κοινό οπουδήποτε» αναφέρει ο κ. Ρέππας.

ethniko_theatr3

Εθνικό Θέατρο


Το Εθνικό Θέατρο ιδρύθηκε σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου το 1930 από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τότε υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης Βενιζέλου. Το 1960 κατεδαφίστηκε το ξενοδοχείο «Μεσσήνη» στη γωνία της οδού Μενάνδρου και χτίστηκε η νέα πτέρυγα της Νέας Σκηνής. Το 1948 κάνει εκεί την πρώτης της εμφάνιση η Μελίνα Μερκούρη, ενώ το 1949 η Μαρίκα Κοτοπούλη συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο ως Κλυταιμνήστρα στην Ορέστεια του Αισχύλου. Στη μαγική αυτή σκηνή έπαιξαν όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής όπως Άννα Συνοδινού, Κυβέλη, Κατίνα Παξινού, Έλλη Λαμπέτη, Αλέξης Μινωτής κ.α.

Δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου

DHMOTIKO_THEATRO_PEIRAIA

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά


Το ΔΘΠ στο κέντρο του Πειραιά, σύμβολο υψηλής αισθητικής, θεμελιώθηκε το 1884 σε σχέδια του Πειραιώτη αρχιτέκτονα Ι. Λαζαρίμου, ενώ δώδεκα χρόνια αργότερα, αποτελούσε ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα που έμελλε να χαρακτηριστεί, λόγω της μνημειακής του εμφάνισής, ως το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα. Το λευκό οικοδόμημα με το ναόσχημο πρόπυλο και τις τέσσερεις λεπτές - χωρίς ραβδώσεις - κορινθιακού τύπου κολώνες στην πρόσοψή του, γίνεται σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ζωής της πόλης τόσο στον 19ο όσο και τον 20ο αιώνα. Η σκηνή του θεάτρου θεωρείται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη, διαθέτει προσκήνιο και χώρο ορχήστρας ενώ η πλατεία, τα θεωρεία και οι εξώστες εξελίσσονται σε τέσσερα επίπεδα. Σημαντικοί σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Γκίκας Μπινιάρης, καθώς και σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτης Χόρν, ο Μίμης Φωτόπουλος,ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, η Κυβέλη μοιράστηκαν πολύτιμες στιγμές της πορείας τους, με το πειραιώτικο θέατρο.

Δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα του ΔΘΠ

VEMBO

Βέμπο

Μεγάλη ιστορία κουβαλάει και το επιβλητικό θέατρο Βέμπο στην πλατεία Μεταξουργείου, που ενώ λειτουργούσε προπολεμικά ως κινηματογράφος και αναψυκτήριο με το όνομα ΕΡΜΗΣ, μετά τον πόλεμο αγοράστηκε από την Σοφία Βέμπο. Λειτουργεί από το 1950 μέχρι σήμερα, όπου το θεατρόφιλο κοινό έχει απολαύσει πλήθος ιστορικών, πατριωτικών και νοσταλγικών παραστάσεων.  

lazopoylos3

Στο Θέατρο Βέμπο θα παρουσιάζεται από 22 Δεκεμβρίου το νέο έργο του Λάκη Λαζόπουλου "Όταν πέθανα" με τον Λάκη Λαζόπουλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

VRETANIA4

646316



Θέατρο Βρετάνια- θέατρο Αθηνών

Λίγα μέτρα πιο πάνω στη συμβολή της Πανεπιστημίου με τη Βουκουρεστίου βρίσκονται τα δίδυμα θέατρα Βρετάνια και Αθηνών, που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο. Η κατασκευή τους αποτέλεσε απόφαση που πάρθηκε την εποχή του Όθωνα το 1857 αλλά εκτελέστηκε το 1873. Το Θέατρο Βρετάνια ξεκίνησε ως κινηματογράφος, και μέχρι τη δεκαετία του ’60 άλλαζε συνεχώς λειτουργία, ενώ από τη σκηνή του πέρασαν ιστορικές θεατρικές μορφές. Πρώτος θιασάρχης ήταν ο Βασίλης Λογοθετίδης, ενώ άφησε εποχή ως κεντρική σκηνή του Βασίλη Λογοθετίδη και της Ίλιας Λιβυκού.

kyklos
____________3


Σήμερα στο θέατρο Βρετάνια φιλοξενείται η παράσταση "Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών"του Τομ Σούλμαν σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη, ενώ στο θέατρο Αθηνών παρουσιάζεται η κωμωδία "Μη σου τύχει!..." του Φρανσίς Βέμπερ με τον Αιμίλιο Χειλάκη.

PALLAS3

Παλλάς

Το εμβληματικό Παλλάς χτίστηκε το 1932 και αποτέλεσε το πλέον αξιόλογο κινηματοθέατρο του Μεσοπολέμου στα Βαλκάνια. Στη μνημειώδη είσοδο του κυριαρχούν τα πολύχρωμα μάρμαρα και η εντυπωσιακή σκάλα, ενώ στο φουαγέ τα περίτεχνα ψηφιδωτά. Από το Σεπτέμβριο του 2017 ανήκει στο δυναμικό των «Θεατρικών Σκηνών» και φιλοξενεί λαμπερές υπερπαραγωγές με αξιοσημείωτη επιτυχία. «Είναι μεγάλη τιμή να διαχειριζόμαστε το Παλλάς, που είναι το επιβλητικότερο θέατρο της Αθήνας. Ακριβώς όμως επειδή είναι ένα τεράστιο θέατρο 1500 θέσεων, επιλέγουμε θεάματα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, γιατί θεωρούμε ότι αυτοί οι χώροι πρέπει να ικανοποιούν τις επιλογές του περισσότερου κόσμου. Το Παλλάς πρέπει να συνδυάζει την ποιότητα με την εμπορικότητα και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Κάνουμε πολύ σκληρή δουλειά καλώντας καλλιτέχνες αντάξιους του μεγέθους του» αναφέρει ο Πάνος Κατσαρίδης, Πρόεδρος των «Θεατρικών Σκηνών».

ekatommyrioyxost

Σήμερα το θέατρο Παλλάς φιλοξενεί την παράσταση "H ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ" του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστές τηςν Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Νίκο Κουρή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή της Κυριακής στις 3 Δεκεμβρίου 2023