Ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για την αποστολή των Γλυπτών του Παρθενώνα προσωρινά στην Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει μια "χαραμάδα" για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Osborne, που δημοσιεύει το thenationalnews, ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που είναι επί μακρόν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

Ο 52χρονος Όσμπορν είπε: «Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε».

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων στην γκαλερί Duveen – που σήμερα στεγάζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

«Μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που επιτρέπει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, μερικούς που δεν έχουν φύγει ποτέ από αυτές τις ακτές, να φαίνονται εδώ στο Βρετανικό Μουσείο».

"Δεν είναι ευχάριστη κατάσταση να έχουμε αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες"

Ο κύριος Osborne, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού τον περασμένο μήνα, τόνισε τη σημασία των Μαρμάρων, επισημαίνοντας τον ρόλο τους στην προβολή της ιστορίας της Αρχαίας Αθήνας και της παγκόσμιας επιρροής της.

«Δεν είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη κατάσταση που έχουμε αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες…», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία που θα σήμαινε ότι αντικείμενα από την Ελλάδα θα έρθουν εδώ, αντικείμενα που δυνητικά δεν έχουν φύγει από την Ελλάδα πριν και σίγουρα δεν έχουν δει ποτέ πριν, και αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα πιθανώς να ταξιδεύουν στην Ελλάδα».