Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Έχουν ωριµάσει οι συνθήκες για συµφωνία µε την Αγγλία και σε αυτή την ασυνήθιστα ευµενή συγκυρία έρχεται να προστεθεί η τωρινή τοποθέτηση του προέδρου των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσµπορν, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το ενδεχόµενο επίτευξης συµφωνίας µε την Ελλάδα στο podcast «Political Currency».

Απαντώντας σε ερώτηση του γνωστού Βρετανού ηθοποιού Στίβεν Φράι -ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών-, υποστήριξε ότι θα µπορούσε να επιτευχθεί συµφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα θα µοιραζόταν τα Γλυπτά µε το Βρετανικό Μουσείο.

Η αλλαγή του νόµου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Ο Φράι στην ερώτησή του µίλησε για το ενδεχόµενο αλλαγής του νόµου για τα αντικείµενα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αναφέρθηκε σε νόµο που αφορούσε το έγγραφο του Συντάγµατος της Αυστραλίας και είπε ότι, σε εκείνη την περίπτωση, «ο νόµος άλλαξε εύκολα και γρήγορα».

Ο Όσµπορν απάντησε ότι τα λεγόµενά του δείχνουν πως υπάρχει περιθώριο για να επιτευχθεί συµφωνία! Ο Όσµπορν, ωστόσο, τόνισε ότι δεν επιθυµεί τη µόνιµη αφαίρεση αντικειµένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

«Ελπίζω ότι µπορούµε να πετύχουµε συµφωνία µεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, της ελληνικής κυβέρνησης και του Μουσείου Ακρόπολης, µια συµφωνία που θα µας επιτρέπει να µοιραζόµαστε τη θέαση των Μαρµάρων, αλλά όχι µε τρόπο που αµφισβητεί τις θεµελιώδεις αξιώσεις του καθενός. Η Ελλάδα πάντα θα λέει ότι δικαιωµατικά είναι δικά της. Ο νόµος είναι πολύ ξεκάθαρος ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου κι έχουµε ακούσει από αυτή τη συντηρητική κυβέρνηση πως αυτό δεν θα αλλάξει, όπως και από τη δυνητική εργατική κυβέρνηση του Στάρµερ», είπε χαρακτηριστικά.


Αισιόδοξος ο Όσμπορν

«Τι µπορούµε να κάνουµε λοιπόν; Νοµίζω ότι θα µπορούσαµε να καταλήξουµε σε µια συµφωνία, µε την οποία ένα τµήµα των Γλυπτών θα εκτίθεται ανά πάσα στιγµή στην Αθήνα, σε αυτό που ο Στίβεν ορθώς αποκαλεί λαµπρό µουσείο - ήµουν εκεί µόλις πριν από λίγους µήνες. Και την ίδια ώρα, ορισµένοι θαυµάσιοι ελληνικοί θησαυροί που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα θα έρχονται και θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως η Μάσκα του Αγαµέµνονα για παράδειγµα».

«Δεν είναι µια εύκολη συµφωνία να επιτευχθεί. Αν υπήρχε µια απλή λύση θα είχε βρεθεί. Αλλά είµαι σχετικά αισιόδοξος», τόνισε ο Όσµπορν.

«Ο νόµος λοιπόν, όπως είναι αυτή τη στιγµή γραµµένος, λέει ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν µπορεί να επιστρέψει αντικείµενα. Παρεµπιπτόντως, δεν θέλουµε να επιστρέψουµε µονίµως σηµαντικά µέρη της συλλογής µας, διότι πιστεύουµε σε αυτό που το Μουσείο προσφέρει, δηλαδή την ευκαιρία να δει κανείς όλους αυτούς τους σπουδαίους πολιτισµούς µαζί. Αλλά, ως προς την ουσία, τις τελευταίες λίγες εβδοµάδες τόσο ο Ρίσι Σούνακ όσο και ο Κιρ Στάρµερ επιβεβαίωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τον νόµο. Άρα, πρέπει να ενεργήσουµε εντός του νόµου. Στο πλαίσιο αυτό, µπορούµε να µοιραζόµαστε τα Γλυπτά ώστε να διασφαλίσουµε ότι τµήµα τους θα εκτίθεται πάντοτε στην Ελλάδα», κατέληξε.


Το ενδεχόµενο «µακροπρόθεσµου δανεισµού» των Γλυπτών που εξέταζε ο Τόνι Μπλερ

Οι δηλώσεις του Όσµπορν έρχονται έπειτα από τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισµού της Ελλάδας, Λίνας Μενδώνη, στον «Guardian» για το πώς η Ελλάδα µπορεί να καλύψει τα «κενά» στο Βρετανικό Μουσείο, στην περίπτωση επίτευξης συµφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη από τον «Guardian» ότι το 2002 ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε µελετήσει το ενδεχόµενο «µακροπρόθεσµου δανεισµού» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ήταν µία πρόταση που παρουσιάστηκε στον Μπλερ από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σηµίτη, σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2002 - ο Μπλερ το σκεφτόταν µε την ελπίδα να υποστηρίξει η Αθήνα το αίτηµα του Λονδίνου να αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυµπιακών Αγώνων του 2012.

Αλλά η θέση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν ότι το θέµα των Γλυπτών αφορούσε αποκλειστικά το Βρετανικό Μουσείο. Η τότε υπουργός Πολιτισµού της Βρετανίας, Τέσα Τζάουελ, ανέφερε στον Μπλερ ότι οποιοσδήποτε δανεισµός θα ήταν «σε µακροπρόθεσµη, στην πραγµατικότητα µόνιµη βάση».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή