Ο Χρήστος Κάλλοου παρουσιάζει την μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Ο Λούλης ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα» στο Θέατρο Αλκμήνη για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που μέσα από τη διασκέδαση προσφέρει γνώσεις για Αρχαία Μνημεία Πολιτισμού και Ιστορίας της χώρας μας.

Ο Χρήστος Κάλλοου είναι Έλληνας ηθοποιός - τραγουδιστής και σκηνοθέτης με πολλές συμμετοχές σε ταινίες, σειρές, αλλά και βιντεοταινίες της δεκαετίας του '80. Το 1990, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision στο Ζάγκρεμπ κερδίζοντας με το τραγούδι «Χωρίς σκοπό». Είναι ταλαντούχος εργάτης της τέχνης από το ξεκίνημά του, πολλές και σημαντικές συνεργασία μέχρι και σήμερα.

Δείτε ακόμη: Χρήστος Κάλλοου - Τα εφιαλτικά χρόνια στο ορφανοτροφείο



Με αφορμή την παράσταση «Ο Λούλης ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα», ο Χρήστος Κάλλοου μίλησε στο Parapolitika.gr και έδωσε στον Γιάννη Ξυνόπουλο περισσότερες πληροφορίες για την δουλειά του, τις απόψεις του περί τέχνης, και για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.

Τι ρόλο έχει η μουσική στη ζωή σας;

«Το ρόλο που είχε πάντα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου, σε όλες της τις εκφάνσεις. Είτε την απολαμβάνω σαν ακροατής, είτε τραγουδώ ο ίδιος στο στούντιο ή σε συναυλίες, είναι το οξυγόνο που με κρατά ζωντανό και δημιουργικό.

Πείτε μας μια συνεργασία σας που θα θυμάστε για πάντα;

«Στο Εθνικό της Αγγλίας το 2016. Ήταν πραγματικά σε άλλο επίπεδο. Η οργάνωση της παραγωγής, η αντιμετώπιση του καλλιτέχνη που δεν παύει να είναι όμως και εργαζόμενος. Η συμπεριφορά των συναδέλφων που όντας μεγάλες προσωπικότητες γίνονταν ένας για όλους και όλοι για έναν για το καλό του αποτελέσματος. Ένιωσα τι σημαίνει σεβασμός στην δημιουργία, στον εργαζόμενο, στον καλλιτέχνη».

Χρήστος Κάλλοου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ποιος ο ρόλος της μουσικής στην ψηφιακή εποχή;

«Από τη μια υπάρχουν σαφώς περισσότερα και φθηνότερα μέσα για να φτιάξεις κάτι, όπως μια σύνθεση ή μια ενορχήστρωση, από την άλλη τα φυσικά όργανα θεωρώ ότι έχουν άλλη διάσταση. Τώρα για το θέμα του marketing και της διακίνησης μπερδεύονται λίγο τα πράγματα. Μπορεί όντως κάποιος να ανεβάσει στο Youtube ένα τραγούδι και να το ακούσει ένα άτομο στην άλλη άκρη του πλανήτη που κάνει μια αναζήτηση, αλλά και ο ανταγωνισμός, το πλήθος των τραγουδιών είναι τεράστια. Παλιότερα έβγαζες έναν δίσκο σε μια εταιρεία, πουλιόταν στα καταστήματα, μπορούσες να ελέγξεις αλλιώς την παραγωγή».

Ποιες ηθικές αξίες πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης;

«Εκ των προτέρων, τις ηθικές αξίες που πρέπει να έχουν όλοι. Πρέπει να σεβόμαστε το κοινό και να προσέχουμε πολύ όχι μόνο με τι καταπιανόμαστε καλλιτεχνικά αλλά και τις συμπεριφορές. Συχνά οι καλλιτέχνες επηρεάζουν τους ανθρώπους που τους έχουν σαν πρότυπα ή τους θαυμάζουν υπερβολικά ή έχουν followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση σε κάποια πράγματα και να μπει επιτέλους και κάποια διακριτικότητα στη ζωή μας. Ούτε ο καλλιτέχνης πρέπει να γίνεται έρμαιο του κοινού ούτε το αντίθετο. Ούτε καν να γίνεται έρμαιο των φιλοδοξιών του. Ο στόχος είναι η τέχνη, η ποιότητά της και η επικοινωνία της. Οτιδήποτε άλλο είναι πασαρέλα».

Χρήστος Κάλλοου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο παρελθόν είχατε ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο της επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπεί την χώρα μας στην Eurovision. Αυτό σας κόστισε επαγγελματικά;

«Στην ουσία δεν τα είχα βάλει με κάποιον. Κι εδώ είναι που λέμε βλέπουμε το δέντρο αλλά χάνουμε το δάσος. Ακούγοντας σε μια ζωντανή εκπομπή τότε, κάποιους καλλιτέχνες πολύ σημαντικούς, να λένε για τα κομμάτια που είχαν διαγωνιστεί για το πιο θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο φεστιβάλ, ότι ήταν απαράδεκτα. Έτσι, βγήκα για να διαμαρτυρηθώ για τον τρόπο που αποκαθήλωναν τις προσπάθειες τόσων ανθρώπων που κουράστηκαν για να παρουσιάσουν ένα αποτέλεσμα. Αν ήταν τόσο απαράδεκτα θα μπορούσαν να έχουν βγει από πριν οι υπεύθυνοι και να πουν ότι δεν θα γίνει ο Ελληνικός διαγωνισμός, που παρουσιαζόταν τότε σε κάποιο θέατρο, και να το κάνουν με άλλο τρόπο. Δεν θα ήθελα πραγματικά να σχολιάσω κάτι άλλο πάνω στο θέμα αυτό. Το ότι μου κόστισε είναι γεγονός, αλλά το κόστος, το οποίο το έχω πληρώσει πολύ ακριβά, δεν με σταμάτησε ποτέ. Το να ξέρεις αυτό που είσαι και να διεκδικείς αυτά που σου αντιστοιχούν δεν είναι ούτε έπαρση ούτε αλαζονεία».

Είχατε τη δύναμη να ονειρεύεστε στις δύσκολες καταστάσεις της παιδική σας ηλικίας;

«Μα πως θα μπορούσα να προχωρήσω αλλιώς; Πάντα ονειρευόμουν και τα δύσκολα χρόνια του ορφανοτροφείου και αργότερα που με πήρε πάλι η μητέρα μου. Ονειρευόμουν μια καλύτερη ζωή, απλά πράγματα που δεν είχα. Τα παιχνίδια που μου έλειψαν, την οικογένεια, τις γιορτές. Αργότερα με την μητέρα πάλι δύσκολα χρόνια. Όμως τα όνειρα θέριευαν και έγιναν σύντροφοι στην αληθινή ζωή για να μπορέσω να ανακαλύψω αυτά που μπορούσα να κάνω και να διεκδικήσω κάτι καλύτερο».

Χρήστος Κάλλοου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πόσο εύκολο είναι να μεγαλώνει ένα παιδί με πατέρα Άγγλο στρατιωτικό και μαμά Ελληνίδα;

«Όταν χώρισαν οι γονείς ήμουν πολύ μικρός. Τον πατέρα τον ξαναείδα στα είκοσί μου. Οπότε μετά το ορφανοτροφείο μεγάλωσα μόνο με την μάνα μου χωρίς βοήθεια από εκείνον. Στα είκοσι που πήγα και τον συνάντησα, έμεινα μαζί του ένα διάστημα αλλά δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε μια καλή σχέση. Το μεγάλωμά μου γενικά ήταν επεισοδιακό».

Φέτος σας συναντάμε στον ρόλο του σκηνοθέτη, στην παιδική παράσταση «Ο Λούλης ο χαρταετός ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα»

«Με την σκηνοθεσία ασχολούμαι πολλά χρόνια στη Ελλάδα και στην Κύπρο. "Ο Λούλης ο χαρταετός" ήταν μια πρόκληση για μένα. Η δημιουργός του Ρένα Σιγάλα μου ανάθεσε την σκηνοθεσία κι εγώ έκανα αυτήν την προσπάθεια μαζί με τους συνεργάτες μου να το ζωντανέψουμε, ώστε τα παιδιά που θα έρθουν να το χαρούν και να τους αφήσει κάποιες γνώσεις κι ερεθίσματα. Για μένα είναι χαρά να δουλεύω πάνω σε ένα ένα έργο για παιδιά».

Χρήστος Κάλλοου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πόσο διδακτική είναι η παράστασή σας για τα παιδιά, και από ποια ηλικία μπορούν να την παρακολουθήσουν;

«Είναι όντως διδακτική, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές γεωγραφικές κι ιστορικές αναφορές. Οι πληροφορίες είναι τόσο - όσο, για να μπορέσουν να μείνουν και να κατανοηθούν από μικρά παιδιά. Συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο αλλά και στα τραγούδια δίνοντας έτσι ένα παιχνίδισμα από τους ηθοποιούς στους θεατές, που εδώ είναι τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τριών έως δεκατριών».

Πείτε μας τα επόμενα σχέδια σας;

«Μέσα στο χειμώνα υπάρχει μια κινηματογραφική ταινία, σίγουρα κάποιες συναυλίες, πολύ στούντιο ηχογραφήσεων και πάντα κάτι νέο έρχεται».

Που μπορεί να σας βρει κανείς διαδικτυακά;

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δουλειές μου είναι ανεβασμένες στο youtube».

Δείτε τον Χρήστο Κάλλοου στο Facebook

1-Christos-Callow-loulis-o_xartaetos-2
1-Christos-Callow-loulis-o_xartaetos-1


Ο Λούλης ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα

Λίγα λόγια για την υπόθεση Έργου
Μια φιλία γεννιέται ανάμεσα σε έναν χαρταετό, τον Λούλη και ένα μικρό αλλά θαυματουργό σπουργίτι , την Ήρα. Το παράξενο αυτό ζευγάρι, βρίσκει κοινά όνειρα και στόχους και έτσι ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Στην ηλιόλουστη χώρα της Ιστορίας και του Πολιτισμού, οι δυο φίλοι θα γνωρίσουν την Ακρόπολη, τη Δήλο, τη Κνωσό, την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Μεσσήνη. Σε αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του κόσμου θα ανακαλύψουν νέους φίλους, τον γάτο Ρω που είναι σπουδαίος τενόρος, τον Διαδούμενο το όμορφο άγαλμα της Δήλου, τον Μινώταυρο από τη Κρήτη που τους λέει μια μαντινάδα, την Πυθία από τους Δελφούς ταξιδιώτισσα σπουδαία και τον Πασχάλη τον μάστορα ονειρεμένων παπουτσιών για πεταλούδες από τη Μεσσήνη.

Μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, η οποία έχει στόχο μέσα από τη διασκέδαση να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους γνώσεις για τα Αρχαία Μνημεία Πολιτισμού και Ιστορίας της χώρας μας.

Το κείμενο είναι βασισμένο στο βιβλίο της συγγραφέα Ρένας Σιγάλα, μουσικοπαιδαγωγού και εικαστικού.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 3 έως -12 ετών.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Σάββατο στις 16:30 από 4/11/2023
Διάρκεια: 60 λεπτά Χωρίς Διάλειμμα
Διεύθυνση: Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54
Τηλέφωνο: 21 0342 8650

Τιμές εισιτηρίων
12 ευρώ κανονικό, 9 ευρώ πολύτεκνοι ΑΜΕΑ, 8 ευρώ φοιτητικό, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων)