H Θάλεια Ματίκα µε τον σύζυγό της, Τάσο Ιορδανίδη, είναι οι δηµιουργοί και πρωταγωνιστούν στο έργο «Θέλω να σου κρατάω το χέρι», σε κείµενο του Τάσου Ιορδανίδη και σκηνοθεσία δική της, που παίζεται στο θέατρο «Αλφα Ληναίος-Φωτίου».

Θέµα του η κούραση στον γάµο και η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι έπειτα από πολλά χρόνια συγκατοίκησης. Η απιστία και ένα ξενοδοχείο ηµιδιαµονής γίνονται το σκηνικό για δύο παράνοµους εραστές.

«Το έργο αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων, που ενδιαφέρουν την παγκόσµια κοινότητα, όταν δεν υπάρχουν άλλα, πιο σοβαρά προβλήµατα», λέει η Θάλεια Ματίκα αναφερόµενη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το κοινό ταυτίζεται απόλυτα µε τους ήρωες και σε πάρα πολλά σηµεία βλέπει τον εαυτό του επί σκηνής», εξηγεί µιλώντας στη στήλη.


Εντύπωση κάνει ότι ο πρωταγωνιστής δεν µπορεί να φέρει σωστό καφέ στην ερωµένη του... Η ίδια πώς πίνει τον καφέ της;

«Όπως περιγράφεται στο θεατρικό κείµενο, έτσι ακριβώς πίνω τον καφέ µου. Απλώς, δεν είναι διπλός καπουτσίνο, αλλά grande cappuccino, ακόµα µεγαλύτερος δηλαδή».

Αναφερόµενη στο ελληνικό κίνηµα «#ΜeΤoo», λέει πως το µεγάλο κέρδος της κίνησης αυτής είναι ότι πλέον καταγγέλλονται καθηµερινά περιστατικά σεξουαλικής είτε άλλου είδους βίας.

Οι παραστάσεις παίζονται στο θέατρο του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου, ενός καλλιτεχνικού ζευγαριού που ανέβασε στο συγκεκριµένο θέατρο εµβληµατικές παραστάσεις.


«Είναι µεγάλη µας τιµή που βρισκόµαστε σε αυτό το ιστορικό θέατρο. Ουσιαστικά, είναι το δεύτερο σπίτι του κυρίου Ληναίου και της κυρίας Φωτίου, που το έχουν φτιάξει µε πολύ κόπο και αγάπη. Έχουν παιχτεί σοβαρά έργα Τέχνης µέσα σε αυτόν τον χώρο. Μιλάµε για πολιτικά έργα, που για την εποχή τους άφησαν Ιστορία. Οπότε για εµάς ήταν βαρύ το κληροδότηµα, µε την έννοια ότι αναλάβαµε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου», προσθέτει
η γνωστή ηθοποιός.

Όπως υπογραµµίζει η ίδια, ο Στ. Ληναίος ήθελε το θέατρό του να είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισµός, χωρίς να τον ενδιαφέρει ως ακίνητο. «Τον ενδιαφέρει να είναι ο ζωντανός οργανισµός που οραµατίστηκε και έχτισε µε τόσες θυσίες. Οπότε για µας είναι µια τεράστια ευθύνη αυτό. Φυσικά χαιρόµαστε πολύ που, ενώ πήραµε το θέατρο και έπεσε ο κορονοϊός, δεν ξέραµε πότε θα ξεκινήσουµε και τι θα κάνουµε, τελικά η πρεµιέρα έγινε µε ένα έργο στο οποίο ο κόσµος έχει ανταποκριθεί πολύ ένθερµα. Ελπίζουµε ότι η πρώτη µας απόπειρα στο θέατρό τους θα τους κάνει υπερήφανους για εµάς. Φυσικά έχουµε επικοινωνία και µε τον κύριο Στέφανο και µε την κυρία Έλλη».


Η Θάλεια Ματίκα και ο Τάσος Ιορδανίδης πώς είναι ως καλλιτεχνικό ζευγάρι στην Ελλάδα του 2022;
«Μάλλον όπωςόλα τα ζευγάρια», απαντά γελώντας. «∆εν διαφέρουµε και πολύ. Νοµίζω ότι, όταν τελικά κλείνουν οι πόρτες του σπιτιού, η γυναίκα µε τον άντρα έχουν κοινούς κώδικες, είτε ανήκουν στον καλλιτεχνικό χώρο είτε οπουδήποτε αλλού.

Εµείς είµαστε πολλά χρόνια µαζί και συζητάµε για τα καλλιτεχνικά, όµως από κει και πέρα είµαστε δύο κανονικοί άνθρωποι, σε ένα σπίτι µε παιδιά και γατιά».