Η Iuvenalis Pictures σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή» παρουσιάζει την ταινία Frogs, μια κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους εξ ολοκλήρου στα Αρχαία Ελληνικά που δημιούργησε μία ομάδα νεαρών κλασσικιστών, αποφοίτων του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven (Βέλγιο), εξειδικευμένων στις κλασικές γλώσσες και με ακλόνητο πάθος για τον αρχαίο πολιτισμό και για την τέχνη του κινηματογράφου.

Η ιστορία της ταινίας «Frogs»

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διδακτορικός φοιτητής Αρχαίων Ελληνικών Thibaut Lejeune. Το Frogs συνδυάζει αποσπάσματα από τους Βατράχους του Αριστοφάνη, την Άλκηστι του Ευριπίδη, το Συμπόσιον του Πλάτωνα και τη Βατραχομυομαχία, εμπλουτισμένα με πρωτότυπο περιεχόμενο.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το 405 π.Χ. στην Αθήνα, όπου η απουσία ικανών ποιητών ωθεί τον θεό Διόνυσο και τον δούλο του, Ξανθία, να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, με στόχο να φέρουν τον διάσημο τραγικό ποιητή Ευριπίδη.

Οι ηθοποιοί στην τραγικομωδία Frogs χρησιμοποιούν την ερασμιακή προφορά η οποία χρησιμοποιείται συνήθως στο εξωτερικό. Ωστόσο, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Αγωγής δημιουργήθηκε μια δεύτερη εκδοχή που χρησιμοποιεί την ελληνική προφορά προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός θεατών. Αυτό παρέχει στο κοινό την επιλογή να επιλέξει την προφορά που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις του.

Διαβάστε ακόμα: Frogs: Στον κινηµατογράφο η πρώτη ταινία στα αρχαία ελληνικά

Ο διπλός σκοπός της ταινίας

Το Frogs εξυπηρετεί έναν διπλό σκοπό: να παράσχει εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αναδείξει τη διαχρονική συνάφεια των αρχαίων αφηγήσεων στη σύγχρονη κοινωνία.

Ενώ απευθύνεται πρωτίστως σε κλασικιστές σε όλο τον κόσμο, και λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού, η ταινία στοχεύει στο να προσελκύσει ένα διαφορετικό κοινό, ανεξάρτητα από την εξοικείωσή του με τις αρχαίες γλώσσες και τον πολιτισμό. 

Δείτε την ταινία