Με τη φράση «Σήµερα γράψαµε Ιστορία» εκφράζει τον ενθουσιασµό της η Ευγενία Μανωλίδου για την πρώτη ταινία στην αρχαία ελληνική γλώσσα από αποφοίτους του Πανεπιστηµίου KU Leuven µε την υποστήριξη της «Ελληνικής Αγωγής».

Μια οµάδα λαµπρών µεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών από το KU Leuven, σε συνεργασία µε την «Ελληνική Αγωγή», µετέφεραν για πρώτη φορά τη µαγεία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στον κινηµατογράφο µε την ταινία «Frogs» («Βάτραχοι»). Τόσο η Ευγενία Μανωλίδου όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης έλαµψαν από περηφάνια δίπλα στους φοιτητές που ταξίδεψαν και σε όσους παρευρέθησαν στην πρεµιέρα, στον κόσµο της κλασικής λογοτεχνίας, µέσα από ένα κινηµατογραφικό αριστούργηµα που αποτίει φόρο τιµής στον µεγάλο δραµατουργό Αριστοφάνη και στην κωµική του ιδιοφυΐα. Μια πραγµατική συγχώνευση γλώσσας, πολιτισµού, αλλά και Τέχνης.

frogs

Ο δηµιουργός της ταινίας, Thibaut Lejeune, και Βέλγοι διδακτορικοί φοιτητές των αρχαίων ελληνικών από το KU Leuven, µε οδηγό το πάθος τους για τα αρχαία ελληνικά, κατάφεραν µε απόλυτη επιτυχία να αναβιώσουν τη γλώσσα των προγόνων µας µε τον πιο δηµιουργικό και καινοτόµο τρόπο. Οι συντελεστές ταξίδεψαν και στην Αθήνα για να απολαύσουν µαζί µε το κοινό το αριστούργηµά τους στην πρώτη επίσηµη προβολή του, στην Αθήνα.

Ευγενία Μανωλίδου: Σήμερα γράψαμε Ιστορία. Τα αρχαία ελληνικά είναι η γλώσσα μας


«Οι καρδιές µας είναι γεµάτες µε ενθουσιασµό και σεβασµό για τον πλούσιο ελληνικό πολιτισµό», δήλωσαν συγκινηµένοι. Συγκεκριµένα, ο Th. Lejeune δήλωσε: «Η έµπνευση για την ταινία µας προέκυψε από το ατελείωτο πάθος µας για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τον πολιτισµό της αρχαίας Ελλάδας. Ως απόφοιτοι στον τοµέα των κλασικών σπουδών (αρχαία ελληνικά και λατινικά), νιώσαµε επιτακτική ανάγκη να στηρίξουµε και να προωθήσουµε τη µελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας της. Με το “Frogs” στοχεύουµε να φέρουµε την κλασική λογοτεχνία κοντά σε ένα σύγχρονο κοινό, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη µελέτη όλων των πτυχών της».

frogs_1

Η προώθηση της ταινίας

Η υποστήριξη της «Ελληνικής Αγωγής» έπαιξε κοµβικό ρόλο στην παραγωγή των «Βατράχων» µε την προώθηση της ταινίας στην Ελλάδα και τη δηµιουργία µιας δεύτερης, εναλλακτικής εκδοχής, µε την ελληνική προφορά, για την εξασφάλιση ευρύτερης προσβασιµότητας, ώστε να προσπεραστεί το εµπόδιο που δηµιουργεί στους Ελληνες η ερασµιακή προφορά, την οποία ευρέως χρησιµοποιούν οι ξένοι µαθητές των αρχαίων ελληνικών.

Η κ. Μανωλίδου, διευθύντρια Σπουδών της «Ελληνικής Αγωγής», άνοιξε τη βραδιά καλωσορίζοντας το κοινό. «Με το προνόµιο της γνώσης των νέων ελληνικών, που όλοι εµείς έχουµε ως βάση, µπορούµε εύκολα και γρήγορα να τα µάθουµε, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διδαχθούµε µε πιο σύγχρονες και αποτελεσµατικές µεθόδους», είπε. «Τα αρχαία ελληνικά είναι η γλώσσα µας», αρκείται να πει στο «Secret», εξηγώντας ότι οι φοιτητές είναι που αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Στο τέλος της ταινίας οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν. Οταν ρωτήθηκαν για την εµπειρία τους, απάντησαν: «Η προβολή του έργου µας στην Ελλάδα ήταν µεγάλη τιµή. Ευχαριστούµε πολύ την ''Ελληνική Αγωγή'' για την υποστήριξη και την πολύτιµη βοήθεια. Επιστρέφουµε στο Βέλγιο µε εµπειρίες και εικόνες που δεν θα ξεχάσουµε ποτέ».

Το πλήθος κόσµου που παρευρέθηκε στην εκδήλωση είχε την ευκαιρία µετά το τέλος της προβολής και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε να κάνει τις δικές του ερωτήσεις στους συντελεστές και να εκφράσει τις σκέψεις του στις πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Μετά την επίσηµη προβολή της ταινίας στην Αθήνα, το «Frogs» θα είναι πια διαθέσιµο δωρεάν στο YouTube, πράγµα που σηµαίνει ότι όλοι µπορούν να απολαύσουν αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια, µε την ελληνική και την ερασµιακή προφορά και υπότιτλους σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, συµπεριλαµβανοµένης της νέας ελληνικής.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 23/9