Μετά τη μεγαλειώδη υποδοχή στην Επίδαυρο και τους 16.000 θεατές που κατέκλυσαν το θέατρο και τη μεγάλη περιοδεία της σε θέατρα της Αττικής και της Περιφέρειας, η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή ολοκληρώνεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της, σημειώνοντας απανωτά sold out και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές

Τον εμβληματικό ρόλο του Οιδίποδα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου σε μια καθηλωτική ερμηνεία.

Μαζί του ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Αμούτζας, Πανάγος Ιωακείμ, Μάρκος Γέττος, Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Κορομπίλης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Λόξας, Παύλος Παυλίδης. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι έργο της Μάρθας Φωκά.

2023-08-24_-2___481_

Η υπόθεση

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ο Ίασμος

Τα Θεατρικά Δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ σχεδίασαν με σεβασμό και γνώση την παραγωγή ενός από τα πιο σημαντικά έργα του ελληνικού πνεύματος.

Μια παράσταση αρχαίου δράματος στο Θέατρο Επιδαύρου είναι παλιά οφειλή για τα Θεατρικά Δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ. Από τη δεκαετία του 1990 ο ιδρυτής τους, Βασίλης Διαμαντόπουλος, διεκδικούσε κατ' επανάληψη μια παράσταση εκεί – χωρίς ωστόσο να εκπληρωθεί ποτέ η επιθυμία του. Σαράντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης και παραγωγής... και ο ΙΑΣΜΟΣ δίνει σάρκα και οστά στο όραμα εκείνου – σε συνθήκες ιδανικές. Κορυφαίο κείμενο, υψηλοί συντελεστές και ηθοποιοί, και μια μεγάλη παραγωγή που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα κι ύστερα –φιλοδοξία μας– θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας.

Η αρχή έγινε δυναμικά: πέρυσι ο Φιλοκτήτης, φέτος ο Οιδίπους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Βεάκειο Θέατρο
Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου ΕΛΕΥΣΙΝΑ - Φεστιβάλ «Αισχύλεια» Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ - Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος»
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου ΠΑΠΑΓΟΥ - Κηποθέατρο Παπάγου
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου ΚΟΛΩΝΟΣ - Θέατρο Κολωνού
 Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ΝΙΚΑΙΑ - Κατράκειο Θέατρο
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ https://www.viva.gr/tickets/theater/oidipous-tyrannos-periodeia