Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκη και η Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Νικολέττα Βαλάκου υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, η οποία θέτει τις προϋποθέσεις για τη συνολική ανάδειξη της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου.

Μετά από 39 χρόνια, είναι η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης η οποία υπογράφεται για την Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Η πρώτη Σύμβαση υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου 1984.

Για το σύνθετο ζήτημα της διαχείρισης της Μεσαιωνικής πόλης, απαιτήθηκαν μακρές και επίπονες διαβουλεύσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, προκειμένου να διαμορφωθεί η Προγραμματική Σύμβαση δεκαετούς, αρχικά, διάρκειας, που υπεγράφη στο Δημαρχείο της Ρόδου, με προϋπολογισμό, 63.576.245 ευρώ.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Μετά από συζητήσεις 15 χρόνων, εργαστήκαμε συστηματικά από τον Μάρτιο του 2020 και καταλήξαμε σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, κοστολογημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο αποτυπώνεται στο κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης».

Τα υπόλοιπα έργα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου


Στις διαδοχικές συσκέψεις που ακολούθησαν υπό τη Λίνα Μενδώνη και τον Γιώργο Χατζημάρκο συζητήθηκε η πορεία των έργων που υλοποιούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2021 και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς τα έργα Πολιτισμού, που θα χρηματοδοτηθούν από τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027.

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιούνται 16 έργα συνολικού προϋπολογισμού 27.895.732 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 23 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 54.330.680 ευρώ. Ειδική αναφορά έγινε στα έργα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων μνημείων της Κω, τα οποία έχουν ενταχθεί όλα στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 7.608.600 ευρώ, και τελούν υπό διαδικασία δημοπράτησης. Συνολικά, δηλαδή, εκτελούνται έργα επί μνημείων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνολικού προϋπολογισμού 82.226.412 ευρώ.