Την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.

Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης υπέγραψαν, επίσης, Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του Νεοκλασικού Σχολείου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Η Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» έχει προϋπολογισμό 17.235.000 ευρώ, ενώ η Σύμβαση για το Νεοκλασικό Σχολείο είναι ύψους 3.500.000 ευρώ. Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την ολοκλήρωση των έργων έως το τέλος του 2025.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου


Το έργο αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου προβλέπει την εκπόνηση μελετών σε φάση μελετών εφαρμογής, εργασίες για την αποκατάσταση και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου. Περιλαμβάνονται, επίσης, όλες οι απαραίτητες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της σκηνής, του Συνεδριακού-Μεταφραστικού κέντρου, των οπτικοακουστικών μέσων, των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας και συστημάτων ασφάλειας, του θεατρικού φωτισμού, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου περιμετρικά του κτηρίου.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti και λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini». Από το 1981 και μετά δεν έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης και το κτήριο, μέχρι και το 2006 παρουσίασε σημαντικές έκταης φθορές. Το 2005 πέρασε στην ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1988, ενώ έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο, το 1986, από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων.

Το Νεοκλασικό Σχολείο της Μεσαιωνικής Πόλης


Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του Νεοκλασικού Σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του προβλέπει τη στερέωση και στατική αποκατάσταση του κτηρίου, καθώς και την αρχιτεκτονική του αποκατάσταση. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Πειρφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το κτήριο του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της οθωμανικής περιόδου. Ηταν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε λόγω σοβαρών στατικών προβλημάτων.

Η α΄ φάση εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2015, μέσω του ΠΕΠ- ΕΣΠΑ 2007-2013. Η β΄ φάση προβλέπει την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, ώστε το κτήριο να καταστεί λειτουργικό.