Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, έβαλε φρένο στο ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Ρίσι Σούνακ, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια να τροποποιηθεί η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να διαθέτει αντικείμενα των συλλογών του μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Έλγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους, επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι’ αυτή τη χώρα», ανέφερε ο Σούνακ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται διά νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος σήμερα του Βρετανικού Μουσείου, εργάζεται πάνω σε μια νέα ρύθμιση με την Ελλάδα, μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δει τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Το «Parthenon Project», το οποίο υποστηρίζεται από Βρετανούς πολιτικούς διαφόρων πολιτικών κομμάτων για τη διευθέτηση του ζητήματος, ανακοίνωσε χθες πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας πολιτιστικής σύμπραξης.