Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών ο εμβληματικός αφηρημένος Γάλλος ζωγράφος Πιερ Σουλάζ, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για τους πειραματισμούς του με διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου.

Τον θάνατο του ζωγράφου ανακοίνωσε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο έργο του, στην πόλη - γενέτειρά του Ροντέζ στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο Σουλάζ, ο οποίος σύμφωνα με τον επικεφαλής του μουσείου, Μπενουά Ντεκρόν, απεβίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο νοσοκομείο, είχε εργαστεί αποκλειστικά με το μαύρο από το 1979, κυρίως με μια σειρά έργων που αποκαλούσε "Outrenoir" ("Πέρα από το μαύρο").

Γεννημένος παραμονή Χριστουγέννων του 1919, ο Πιερ Σουλάζ δημιούργησε επίσης 104 βιτρό που κοσμούν την εκκλησία Σεντ Φουά της Κονκ στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Μακρόν για Σουλάζ: Ήξερε πως να επανεύρει το μαύρο, αναδεικνύοντας το φως

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μκρόν τον αποχαιρέτησε με ανάρτηση στο twitter αναφερόμενος στο ταλέντο του Σουλάζ να αναδεικνύει το φως μέσα από τις αποχρώσεις του μαύρου.

Ο Μακρόν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Ο Pierre Soulages ήξερε πώς να επανεφεύρει το μαύρο, αναδεικνύοντας το φως. Πέρα από το σκοτάδι, τα έργα του είναι ζωντανές μεταφορές από τις οποίες ο καθένας μας αντλεί ελπίδα».