28 ημέρες μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό, με νέο, το τέταρτο κατά σειρά διάγγελμα εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού.

 Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται στους τηλεοπτικούς δέκτες στις 20.02 (τοπική ώρα, 21.02 ώρα Ελλάδος) και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης αναμένεται να αναφερθεί σε πέντε κύρια ζητήματα μέσα από το διάγγελμά του. Ένα διάγγελμα που έρχεται λίγες ώρες αφότου διέρρευσε στο διαδίκτυο βίντεο, στο οποίο ο πρόεδρος φαίνεται να επιπλήττει νοσοκόμα.

 Το πρώτο και πιο φλέγον ζήτημα για τους Γάλλους που παραμένουν σε καραντίνα επί 28 ημέρες, είναι ο χρόνος που θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα. Παρότι η περασμένη εβδομάδα έμοιαζε εφιαλτική στη χώρα, καθώς στον αριθμό των νεκρών στα νοσοκομεία προστίθετο εκείνος των θυμάτων σε γηροκομεία, οι ειδικοί παρατηρούν πως η πανδημία οδεύει προς αποκλιμάκωση στην χώρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα συμβουλεύσει φυσικά τους πολίτες να χαλαρώσουν τα μέτρα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι περιορισμοί στη μετακίνηση να διατηρηθούν πέραν του τέλους Απριλίου, ακόμη και όλο τον Μάιο, προκειμένου να διαρθρωθεί με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

 Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και για την γαλλική Δημοκρατία, η πρόκληση της επαναλειτουργίας των σχολείων είναι ιδιαίτερα επίπονη. Πιθανότερο είναι τα σχολικά κτίρια να μην δεχτούν ξανά μαθητές για τη σχολική χρονιά, κάτι που ενδεχομένως να αποσαφηνίσει ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και το επιτελείο του επεξεργάζονται ήδη σενάρια της επόμενης ημέρας, τόσο στον τομέα της δημόσιας Υγείας, όσο όμως και στην οικονομία. Τα δημοσιεύματα θέλουν τους συμβούλους του Εμανουέλ Μακρόν να εξετάζουν την αύξηση των ωρών εργασίας ή την ακύρωση ορισμένων ημερών αργίας προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία. Επιλογές που για την ώρα προσκρούουν στην αντίδραση των γαλλικών συνδικάτων.

 Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Το θέμα έχει προβληματίσει κυβερνήσεις και ειδικούς σε όλο τον κόσμο, καθώς αρχικά η οδηγία ήταν απαγορευτική, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την καθολική χρήση μάσκας τόσο στην Ευρώπη, όσο όμως και στην Ασία και τις ΗΠΑ.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα