Της Ελένης Καλογεροπούλου


Διαπλοκή το θέμα της εκκλησίας, τις εξελίξεις στην οικονομία, μέχρι και τα γνωστά άσματα «άσε με να φύγω» και τη Δραπετσώνα είχε το χθεσινό «μενού» κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές της ΚΟ που κράτησε μέχρι τη μία το βράδυ. Ο πρωθυπουργός ήρεμος και χαλαρός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς οι βουλευτές εξέφραζαν τα ερωτήματά τους και μετέφεραν την αγωνία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα.

Αναφορικά με τα θέματα της εκκλησίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μίλησε ειλικρινά και στην βάση της ηθικής. «Εγώ δεν υποδύθηκα κάτι που δεν είμαι. Ποτέ δε σας έκρυψα τις αντιλήψεις μου και την κοσμοθεωρία μου. Πήρα την απόφαση να κάνω μια τομή και να δώσω πολιτικό όρκο. Κατέστησα όμως σαφές ότι σέβομαι το ρόλο της εκκλησιάς και τη συμβολή της στην ιστορία του έθνους.
Και για αυτό το λόγο από την πρώτη στιγμή επεδίωκα άμεσο και ειλικρινή διάλογο με την εκκλησία. Εξηγήσαμε σε Ιερώνυμο και στους άλλους ότι αυτές οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι προϊόν τριετούς διαλόγου. Κάτι το όποιο έγινε κατανοητό από την πλευρά της εκκλησιάς».
Εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές ότι ο Ιερώνυμος βρέθηκε υπό την πίεση της πιο ακραίας πλευράς. Αυτό δεν είναι άσχετο με το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και όπου υπάρχει επιρροή προσπαθούν να δημιούργησαν προβλήματα.

Οικονομία
Για τα θέματα της οικονομίας ο πρωθυπουργός ανέφερε «Ο Τσακαλώτος στην Αμερική συνάντησε τους πάντες. Το αίτημα του ελληνικού χρέους είναι στο επίκεντρο της συνόδου του ΔΝΤ. Εμείς εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα και θα ολοκληρώσουμε και τη δεύτερη αξιολόγηση και κανένας πια δε μπορεί να θέσει προσχήματα εμπόδια για να μην υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους
Στην δεύτερη αξιολόγηση είναι και τα εργασιακά. Εκεί δε μπορεί απαιτηθούν ακραίες πολιτικές γιατί το όριο τίθεται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Η αντιπολίτευση το γνωρίζει ότι δεν έχουμε μπροστά μας άλλα δύσκολα μέτρα και για αυτό το λόγο βγάζει αυτό το άγχος και επιμένει να ζητά την πτώση της κυβέρνησης και ζητά εκλογές γιατί γνωρίζει ότι όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα».

Τέλος, έκανε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν την οικονομία στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που όπως διέγνωσε και από τις επαφές με επενδυτές στην Αμερική , είναι το σημείο κλειδί. Είναι το σινιάλο που περιμένουν οι επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν σε ενδύσεις στη χώρα. Υπάρχουν πολύ μεγάλα λιμνάζοντα κεφάλαια στο διεθνές επενδυτικό σύστημα που αναζητούν ευκαιρίες και η Ελλάδα αποτελεί μια τέτοια ευκαιρία.

Διαπλοκή
Για την διαπλοκή ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πολλοί βουλευτές είπαν ότι η λυσσαλέα επίθεση από μίντια αποτελεί το κύκνειο άσμα της διαπλοκής και σε περίπου δυο μήνες θα γίνει η μετάβαση στο νέο τοπίο.
Η εξόφθαλμη ταύτιση της ΝΔ με τα συμφέροντα είναι κάτι που ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι τα κανάλι δεν ενδιαφέρονται να ενημερώσουν αλλά να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Εκτίμησαν ότι ο κόσμος μπορεί να ταλαντεύεται απέναντι στην κυβέρνηση, αλά δεν φεύγει ούτε εγκαταλείπει γιατί βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.