Η απόφαση Τσίπρα να μεταβεί στο Ζάππειο και να εξαγγείλει την 13η σύνταξη και την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% φαίνεται πως ελήφθη στη διάρκεια της πεντάωρης σύσκεψης που είχε το Σάββατο το μεσημέρι με το οικονομικό του επιτελείο στο Μαξίμου πριν από την ορκωμοσία του Θ. Θεοχαρόπουλου. Δεν είχε όμως οριστικοποιηθεί γι΄ αυτό και ο πρωθυπουργός έφυγε την επομένη για περιοδείες. Το μόνο που είχαν συνεννοηθεί με τους τροϊκανούς - κι αυτό στο περίπου- ήταν η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε Δημόσιο, Ταμεία και ΟΤΑ την οποία παρουσίασαν την Κυριακή το απόγευμα στο υπ. Οικονομικών οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Αλ. Χαρίτσης.

Μάλιστα στη διάρκεια της συνέντευξης ο Ευκλ. Τσακαλώτος συνέστησε στον Κυρ. Μητσοτάκη να μην καταθέσει τώρα πρόταση μομφής σε βάρος του αν. υπουργού Υγείας, προκειμένου η Βουλή να μπορεί να συζητήσει εκτενώς το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, τις συντάξεις χηρείας, τη λύση της «ομηρείας» των 80.000 υπό συνταξιοδότηση οφειλετών κτλ, ώστε να πληροφορηθούν καλύτερα οι πολίτες για τις πραγματικές ευεργετικές διατάξεις. Δηλαδή πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν να δημοσιοποιήσει σε αυτή τη φάση την 13η σύνταξη αλλά την επόμενη εβδομάδα.

Παρά ταύτα, το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ η κοτερολογία είχε φουντώσει για τα καλά, το Μαξίμου κρίνει τελικώς σκόπιμο να μιλήσει ο κ. Τσίπρας την Τρίτη γι΄ αυτό και ματαίωσε τελευταία στιγμή την περιοδεία του στα Γιάννενα. Τα όσα φημολογούνταν ότι θα πει περαιτέρω για μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ από φέτος, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στη δίωρη σύσκεψη χθες το μεσημέρι στο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν οι κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου, υπήρξαν συνεχείς επαφές σε ανώτατο επίπεδο με τους «θεσμούς» προκειμένου να τους επιτραπεί να ανακοινώσουν το κάτι παραπάνω, αλλά η από ‘κει πλευρά ήταν ανένδοτη.

Αναπάντητα ερωτήματα

Τούτων δοθέντων, στις 2.30 χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε η φιέστα του Ζαππείου και μάλιστα υπό μορφή συνέντευξης τύπου κατά την οποία τηρήθηκε…σειρά προτεραιότητας. Κατανοητή μεν αλλά όχι και αποδεκτή. Αναμφίβολα η μείωση του ΦΠΑ τον οποίο οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχαν αυξήσει στο 23% μόλις ανέλαβαν την εξουσία το 2015, είναι σημαντική αν και ήλθε με καθυστέρηση 4 ετών. Αναμφίβολα η επαναφορά της 13ης σύνταξης έστω και λειψής, αποτελεί διέξοδο για εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχους της ζωής. Παρά ταύτα, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κ. Αχτσιόγλου απλώς … ψέλλισαν …πλαγίως ότι καταργείται ο «μποναμάς» των 800 ευρώ που έδινε κάθε Χριστούγεννα η κυβέρνηση. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα παίρνουν κάπου 500-700 ευρώ την περίοδο του Πάσχα αλλά τα Χριστούγεννα γιοκ. Μία η άλλη, με τη διαφορά ότι ο μποναμάς ήταν έκτακτος και η σύνταξη θα είναι μόνιμη.

Συνταξιούχοι

Όσον αφορά στα διαδικαστικά, το χρήμα θα μπει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων κυριολεκτικά λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, πράξη που συνιστά «εξαγορά συνειδήσεων» όπως θα καταγγείλει η αντιπολίτευση αυτές τις μέρες στη Βουλή. Κι αν ο χαρακτηρισμός ακούγεται βαρύς, αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι προ μηνός περίπου (το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μαρτίου) ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων στο Μαξίμου αλλά δεν τους είχε πει τότε για δώρο Πάσχα ή 13η σύνταξη. Αντίθετα, τους έλεγε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος δεν το επιτρέπει στην παρούσα φάση» και κάτι τέτοια. Αυτός ο … χώρος τελικά αποδεικνύεται ενίοτε ευρύς.