Μπορεί όλος ο πλανήτης να υποκλίνεται στην μικρή Ελλάδα που κατάφερε όχι μόνο να έχει τις λιγότερο δυνατόν συνέπειες στην υγεία των πολιτών, εν μέσω πανδημίας, αλλά και να διατηρήσει και να ενισχύσει το σύστημα υγείας, μένοντας στο πλευρό κάθε πολίτη που είχε και έχει ανάγκη στήριξης, όμως υπάρχει και ο Αλέξης Τσίπρας που επιμένει στις αυταπάτες του, σε βαθμό… εμμονής.

Μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη πόσο καλό τους έκανε η σιωπή κατά την πανδημία. Κατά το απότομο «ξύπνημα» από τα αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας πολλές εσωκομματικές αναταράξεις και βλέποντας πως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια μονότονη κατάσταση που μόνο το κυβερνών κόμμα ευνοεί σημειώνοντας άνοδο, επανέρχεται να κάνει την δική του φιέστα, την δική του πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που ήδη η Ελλάδα δέχεται επαίνους από κάθε κράτος εντός κι εκτός Ευρώπης, για τον τρόπο που την διαχειρίστηκε.

Κι όμως ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται να μπει σφήνα και να κάνει την δική του κριτική σε ένα τελεσμένο γεγονός. Η πορεία σαφώς είναι μεγάλη για την επάνοδο στην κανονικότητα, όμως η πολιτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη γνωστή. Πρόκειται για την επικαιροποίηση της πρότασής του, «Μένουμε Όρθιοι» που ήταν μια «επανάληψη» του προγράμματος Θεσσαλονίκης από άποψη τακτικής και λογικής.

Την Πέμπτη ο Αλέξης οργανώνει το δικό του «Ζάππειο» επιμένοντας να παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία.

Η πολιτική συγκυρία και παραφιλολογία για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρ’ ότι το διέψευσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, δίνουν στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, μια πολιτική «δικαιολογία» για να επανέλθει με ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει ότι «Εμείς πάντως, αν το τολμήσει, θα είμαστε έτοιμοι. Όχι μόνο γιατί δε θα αιφνιδιαστούμε, αλλά κυρίως γιατί έχουμε ήδη την εναλλακτική στρατηγική, την εναλλακτική πρόταση για την έξοδο και από αυτή τη κρίση με την κοινωνία όρθια», ωστόσο είναι λογικό δεν θα ήθελε να ακούσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια σαρωτική νίκη, ξεμπερδεύοντας έτσι και με το θέμα της απλής αναλογικής.

Την ίδια στιγμή η φιέστα στο Ζάππειο, ευελπιστεί να του δώσουν την ισχύ και τους πολιτικούς πόντους που έχει χάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί αυτόν τον καιρό να κυριαρχήσει στο εσωκομματικό μέτωπο και ταυτόχρονα επιχειρεί να ρίξει τους τόνους των εσωκομματικών αντιπάλων του.

 Μια πρόγευση του προγράμματος, έδωσε και μέσα από την συνέντευξή του στην Αυγή,  αν και οι θέσεις είναι γνωστές και ήδη δέχτηκε και την κριτική τόσο από κυβερνητικά στελέχη ότι «οδηγούν στο μονόδρομο ενός νέου μνημονίου», όσο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν «συνυπέγραψαν» τις προτάσεις του.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το πρόγραμμα θα κινείται πάνω κάτω στους ίδιους άξονες της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης της εργασίας και των επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν στη κρίση, έστω και τώρα, παρά την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης. Με επιπρόσθετο ίσως στοιχείο ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που είναι απαραίτητο για τις συνθήκες που δημιουργούνται.

Η παράνοια με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έρχεται να αντιπροτείνει μια πρόταση απέναντι σε μια «επιτυχία» δεν είναι απλά ένα γνώρισμα της αριστεράς της εξουσίας που διψάει για… εξουσία, αλλά μια τακτική απόγνωσης.

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας βιάζεται να επανατοποθετηθεί σε μια κατάσταση κρίσης, με πολιτικούς όρους του 2015, τότε που αρνούνταν να αποδεχτεί ότι βρισκόμασταν ενώπιον μιας δημοσιονομικής κρίσης. Σήμερα, επιχειρεί με μια ακόμη άρνηση της πραγματικότητας να κερδίσει και πάλι εκλογικά οφέλη.

Οι προεκλογικές φιέστες του Αλέξη Τσίπρα, τα «Ζάππεια», οι «Θεσσαλονίκες» δεν είναι αυτά που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι η ικανότητα κάποιου να διαχειρίζεται τα προβλήματα που κοστίζουν ζωές. Και οι μνήμες είναι νωπές ακόμη το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τέτοια θέματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, θέλει να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, γνωρίζοντας καλά ότι ήδη έχει ξεκινήσει την πορεία της αποσύνθεσης κι ότι θα αργήσει πολύ να αντιμετωπιστεί και πάλι από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «εκλογική απειλή». Θα αργήσει πολύ να πείσει όσους είχε «τυφλώσει» με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ότι αποτελεί μια δύναμη ευθύνης. Θα αργήσει πολύ να πείσει ότι είναι μια σοβαρή πολιτική δύναμη έχοντας στο πλευρό του να τον στηρίζουν «Πολάκηδες», «Παπαδημουληδες» και «Παππάδες».