«Ενώνουμε δυνάμεις στην αρχή ενός δύσκολου αγώνα και μιας νικηφόρας πορείας σε Ελλάδα και Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην πανελλαδική συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

«Σήμερα εδώ ενώνουμε δυνάμεις, πολίτες από διαφορετικές γενιές, διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και διαδρομές» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος πάντα έβρισκαν κοινό βηματισμό στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου».

«Είμαστε εδώ και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, προχωράμε με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα, πιστοί στο κάλεσμα της ιστορίας» είπε, προσθέτοντας πως «η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ενώνει τον λαό με τις αξίες και τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει και «το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα και νέες δυνατότητες» για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να προτάσσονται διαφορές.

Όπως είπε, τις πολιτικές προτεραιότητες αναδιατάσσουν δύο κομβικά και ιστορικής σημασίας γεγονότα: η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, συνέχισε, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συνετρίβη κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Καταλόγισε παράλληλα ευθύνες στις συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την κρίση σημειώνοντας πως όλα αυτά «έφεραν απειλητικά στο προσκήνιο την ακροδεξιά και την ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους». «Κάποιοι έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά, δεν έπεσε από τον ουρανό και παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη. Όμως όπου διαχειρίζεται εξουσία αποδεικνύεται η πιο συστημική από τους συστημικούς», παρατήρησε, για να σημειώσει ότι «εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το οκτάωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις και ενώ λαμβάνουν πόρους από την Ε.Ε. παριστάνουν τα 'κοκόρια' όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους». «Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων», συμπλήρωσε.

Εξαπολύοντας βολές κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο λόγος της ακροδεξιάς ασκεί γοητεία σε πιο μετριοπαθείς δυνάμεις, όπως σε μεγάλο μέρος δυνάμεων του ΕΛΚ, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στην πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών». «Μιλώ για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της ευρωομάδας τους. Αυτούς που με μπροστάρη τον κ. Βέμπερ και βαθιά ανθέλληνα, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτούς που το 2015 μας κουνούσαν το δάχτυλο και ζητούσαν να αποπεμφθεί η Ελλάδα από την Ε.Ε. για να τιμωρηθεί ο λαός της» διευκρίνισε.

Αντίθετα, συνέχισε, «εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός». «Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όταν η Δεξιά των Βέμπερ, Κούρτς και Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα... Η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit... Η Αριστερά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους» είπε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το αντικοινωνικό όραμα της ευρωπαϊκής δεξιάς εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, «ο οποίος έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό». Δεν μου προκαλεί έκπληξη που τον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, είπε. Ανέφερε ακόμη πως «ψήφος στη Ν.Δ., είναι ψήφος στο ανθέλληνα Βέμπερ που ήθελε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» και ισοδυναμεί με ψήφο στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού. «Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη», παρατήρησε.

«Σήμερα μίλησε η καρδιά της προοδευτικής Ελλάδας. Ενώνουμε τις δυναμεις και προχωράμε. Τώρα μιλάμε οι πολλοί. Βάζουμε πλώρη για το ταξίδι της νέας εποχής. Πραγματοποιούμε ένα μεγάλο βήμα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις μιας πλατιάς συμμαχίας που θα βάλει τα θεμέλια για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής» πρόσθεσε, απευθύνοντας κάλεσμα στους παρευρισκόμενους να οργανώσουν παντού την παρουσία της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία όπως είπε, δεν είναι απλώς ένας τίτλος κάτω από το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ.