Η κινητικότητα για το «Μακεδονικό» θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Επιτελικά στελέχη του Μαξίμου θεωρούν ότι τυχόν αποχώρηση Καμμένου θα επισπεύσει τις διαδικασίες, πόσω μάλλον από τη στιγμή που θα πρέπει να αντικατασταθούν και τα κυβερνητικά στελέχη που θα είναι υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Ν. Ηλιόπουλος, Κ. Νοτοπούλου).

Γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν πως ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με πρόσωπα από την Κεντροαριστερά προκειμένου να στελεχώσει την κυβέρνησή του. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου, Χάρης Παμπούκης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Παμπούκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θέλει στην επόμενη κυβέρνησή του τους κυρίους Μπίστη και Ραγκούση. Ο πρώτος έχει αναφορές στον Κώστα Σημίτη και ο δεύτερος στον Γιώργο Παπανδρέου. Πρόταση αναμένεται να γίνει και στον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι. Αξίζει να τονιστεί πως ο τελευταίος και οι κύριοι Μπίστης και Ραγκούσης θα είναι αύριο, Κυριακή, στο Μέγαρο Μουσικής, σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα τις Πρέσπες και ουσιαστικό αντικείμενο τη στήριξη της κυβέρνησης στη βάση της λογικής διαμόρφωσης προοδευτικού μετώπου.

Την ίδια ώρα, στη συμπρωτεύουσα διακινείται από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο πρότασης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης, μετά την αποχώρηση της Κατερίνας Νοτοπούλου λόγω της δημαρχιακής της υποψηφιότητας.

Πρόσωπα

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα πρέπει να πριμοδοτήσει, έστω για λίγους μήνες, κάποια πρόσωπα προκειμένου να τους αυξήσει την πιθανότητα εκλογής, ιδίως από τη στιγμή που υπολογίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει περίπου τη μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Μιλάμε κυρίως για τα νεότερα στελέχη που ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να έχει μαζί του την επομένη των εκλογών.

Σε αυτή την κατηγορία, όπως έχουν γράψει τα «Π», θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκουν ο διευθυντής της Κ.Ο., Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, οι βουλευτές Κώστας Μπάρκας, Βασίλης Τσίρκας, Γιάννης Σαρακιώτης κ.ά.

Επιπλέον, ενόψει των εκλογών και προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη συσπείρωση του κόμματος, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε υπουργικές θέσεις κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη λογική πρώτος στη λίστα θα πρέπει να θεωρείται ο Νίκος Φίλης, που κατά πολλούς αποτελεί τη «συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Θόδωρος Δρίτσας.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα σενάρια για τον επικείμενο ανασχηματισμό, διακινείται το ενδεχόμενο μετακίνησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον τελευταίο, ωστόσο, να αφήνει να διαρρεύσει από την πλευρά του ότι δεν ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ούτε έχει γίνει σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να παραμείνουν ή και να ενταχθούν στο νέο σχήμα. Οι κινήσεις αυτές έχουν ενοχλήσει τον κ. Καμμένο, ο οποίος εξαρχής είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μη συμπεριλάβει πρόσωπα από το κόμμα του, κάτι που προφανώς δεν έχει κάνει αποδεκτό ο κ. Τσίπρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. είχε πολύ έντονη συνομιλία με την υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, η οποία φαίνεται ότι δεν θα τον ακολουθήσει και, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό της.

Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί με τους Τέρενς Κουίκ, Μαρία Χρυσοβελώνη, Νίκο Μαυραγάνη και Βασίλη Κόκκαλη. Που σημαίνει πως η μόνη που θα ακολουθήσει τον δρόμο του κ. Καμμένου και θα εγκαταλείψει την υπουργική καρέκλα είναι η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να προτείνει κυβερνητικές θέσεις τόσο στον κ. Ζουράρι όσο και στον κ. Παπαχριστόπουλο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/1/2019